Manganez

Manganez :

Kimyasal Sembol: Mn
Bu metal antioksidan özelliğiyle vücudumuza gerekli temel mineraller arasındadır. Manganez kabuklu yemişlerde, çayda, bütün tahıllarda, sebzelerde, ve avokadoda bulunur. Günlük alınması önerilen miktar 2.53.8 mg. arasındadır.
Günde genellikle 56 mg. alınır. Bu nedenle manganez eksikliği çok az görülür. Mineralin emilimi zayıftır, bitkilerle alınan manganezin sadece yüzde 3'ü organizma tarafından emilir. Manganez ürinle birlikte kaybolur. Alkol alımıyla artar.
Mineral, özellikle deri, saç ve retina gibi pigmentli hücrelerde depolanır. Manganezin vücudumuzdaki rolü güçlü ve sağlıklı kemik oluşumu, sağlıklı sinirler ve kaslar, ve büyümenin kontrolüdür, Manganez, süperoksit dismutaz (SOD) enzim sisteminin bir parçasıdır. Ayrıca değişik enzimlerin verimli bir biçimde çalışmasına yardım eder. Manganez eksikliği düşük büyüme hızına ve kemik deformasyonuna neden olur ama bu durumlara çok az rastlanır. Manganez eksikliğinin sara ve diabeti oluşturan faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Ama bu hipotezin kanıtlanması için çeşitli araştırmaların yapılması gerekmektedir. Fazla manganez alımı beyin hasarlarına ve parkinson hastalığında görülenlere benzer rahatsızlıklara yol açar. Bu manganez oksit soluyan bazı madencilerde görülür. Geleneksel tıp tedavilerinde manganezi ilaç olarak kullanmasa da bazı doktorlar ve alternatif tıp uygulayıcıları bu minerali eklem ve kemik ağrısı' çeken hastalarına vermektedirler.
Manganez vücudun hücre öldüreni olarak çalıştığından kanser vakalarında önerilebilir. Ama bu ancak gerekli kan testleri yapılıp kandaki manganez oranı belirlendikten sonra uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp