Manganez-O Bir Sebest Radikal Avcısı

Manganez-O Bir Sebest Radikal Avcısı :

İşi, sağlıklı kemik gelişimi, cinsiyet hormonlarının yapımı, sinir sisteminin gelişimi ve vücut direncinin artırılmasını sağlamak... Süper oksit Dismutaz (MnSOD) adlı enzimin yapısında yer alan Manganez vücudumuzu Serbest Radikallerin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca proteinlerden şeker oluşumu sırasında devreye girerek kan şekerinin düşmesini önler, kıkırdak ve kemik oluşumuyla yaraların iyileşmesinde de faydalıdır. Bağırsaklardan demirle birlikte emilir.

Vücutta demir yetersizliği varsa manganez emilimi artar, aksine "demir depoları" doldukça emilim azalır. Manganezin neden demirle birlikte emildiği veya demirden neden etkilendiği henüz bilinmiyor. Eksikliği büyümede, seks organlarının gelişiminde bozulmalara, kemiklerde anormallik ve erir nelere, gizli şekere, metabolizmada karbonhidrat ve yağ oranı bozukluklarına neden oluyor.

Ancak bunu düzeltrnek mümkün. Bakır, çinko ve kalsiyumla birlikte günde 5 mg manganez alınınca organizma rayına yavaş oturuyor. Epilepsi (sara) hastalarında manganez seviyesi düşüktür. Ancak bu rahatsızlıkta manganezin rolü henüz tam olarak bilinmiyor. Ayrıca, bu mineralin şeker seviyesini düzenler nede de etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Manganez, multivitaminlerle kemik kıkırdak hastalıklarının tedavisi için kullanılan Kondroidin Sülfat adlı ilaçta oldukça yüksek oranda yer alıyor.

Manganez, eğer soluma yoluyla alınırsa doğruca beyne giderek bu organda zararlı etkiler yapabiliyor. Kişide, Parkinson hastalığına benzer şekilde elde titremeler, yürür nede zorluk ve yüzünde kasılmalar görülebiliyor. İçtiğimiz sulardaki manganez miktarı da çok önemli. Bu oranın düşük olması şart. Oysa kuru pille temas etmiş sularda yüksek oranda manganez bulunuyor. Bu suyu içenlerde beyin hasarları oluşuyor. Kronik karaciğer hastaları ve yeni doğan çocuklar manganez zehirlenmesinden daha fazla etkileniyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp