Tere

TERE (lepidium)

Turpgillerden yaprakları salata olarak yenilen bir baharat bitkisi ve bu bitkinin küçük tohumları. Tere; hurf veya habbür-reşâd adları ile de anılmaktadır. Mizacı sıcak ve kurudur. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm: "İki acıda ne gibi şifa vardır (bilirmisiniz?). Biri sabir suyu, diğeri ise tere tohumudur."1

* "Sizlere tereyi tavsiye ederim. Zira yüce Allah, bunda birçok hastalık için şifa yaratmıştır" buyurmaktadır."2

Özellikleri:
Vücudu ısıtır ve bağırsakları yumuşatır. Üşütmeden meydana gelen kanlı basura karşı dafaydalıdır. Cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Tütsüsü haşeratı kaçırır. Ağrı-sızı ve kuluncu dağıtır. Şişlikler ve kalp çarpıntısı için gayet faydalıdır. Bağırsak kurtlarını ve tenyayı düşürür. Uyuzlu yaralara ve dermeğeye karşı gayet iyi gelir. Tere tohumu havanda dövülüp bal ile macun yapılır ve dıştan merhem gibi sürülürse dalaktaki şişlikleri çözer. Suyunun içil mesi, yılan akrep sokmasına karşı faydalıdır. Saç dökülmesini önler. Arpa kavutu ve sirke ile karıştırılıp macun yapılıp siyatik ağrısı olan yerlere merhem gibi sürüldüğü zaman gayet faydalıdır. Sıcaktan meydana gelen şişlikleri çözer. Su ile macun yapılır ve çıbanlar üzerine merhem gibi sürülürse, çıbanları olgunlaştırır.

Bütün organlardaki gevşemeye karşı faydalıdır. Yemeklere karşı iştahı açar. Nefes darlığı ve dalak büyümesine karşı gayet faydalıdır. Akciğeri temizler, âdet kanamasını söktürür. Siyatik'e ve büyük abdest yapıldığı zaman meydana gelen makat ağrılarına, içildiği veya lavman yapıldığı zaman gayet iyi gelir. Göğüs ve akciğeri yumuşak balgamlardan temizler.

Havanda dövüldükten sonra beş dirhem (16 gram) kadar ılık su ile karıştırılıp içilirse, tabiatı yumuşatır, şişlikleri çözer, soğuktan meydanagelen kulunç ağrısına karşı da faydalıdır. Yine havanda dövülüp su ile karıştırıldıktan sonra içilmesi abraşlık (alaca) hastalığına karşı faydalıdır.

Tere tozu, sirke ile karıştırılıp abraş ve alaca hastalığı lekeleri üzerine sürülürse fayda sağlar. Soğuktan ve balgamdan meydana gelen baş ağrısına karşı faydalıdır. Kavrulup su ile karıştırılıp içilirse, kavrulmasından dolayı yumuşatıcı özelliği kaybolduğu için kabızlık yapar. Tere suyu ile baş yıkandığı zaman kirlerden ve yapışkan diğer rutubetlerden temizler."3

Kaynaklar:
[1]- E. Davud Merâsirde Kays b. Râfi'den mürsel olarak rivayet etmiştir. Ayrıca bak S.Kübrâ 9/346 C. Sağır 2/124; F. Kadir S/445; Nihaye 1/214; Faik 1/168: Heren 1/231: Bagdad! s. 89-90. [2]- C. Sağır 2/53; F. Kadir 4/338: Süyûti. Tııbün-Nebevi vr. 16a; E. Nuaym vr. İlla; Hadis zayıftır [3]- I. Kayyım s. 350-51; Bağdadî s. 89-90; K. Hakâyık 2/35-36.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp