Turp

TURP (raphanus sativus)

Turpgillerden olup beyaz, sarı ve mor çiçekler açan, bahçelerde ve bostanlarda yetişen, siyah ve beyaz cinsleri bulunan ve ziraati yapılan bir bitkidir. En iyisi bahçelerde yetişen, taze ve yu muşak olanıdır. Turpun etli kısmı, tohumu, tohumunun yağı, turp kabuğu ve yaprakları hekimlikte kullanılmıştır. Turp, soğan, sarımsak ve pırasa gru bundandır. Bunlar gibi, yenildiği zaman ağızda sevilmeyen bir koku meydana getirir. İşte bu kokusundan dolayıdır ki, Peygamber Aleyhis-Selâm:"Her kim şu sebzelerden; soğan, sarımsak, pırasa ve turptan yerse kokusu gidinceye kadar evinde otursun mescidimize yaklaşmasın!" buyurmuştur."1

Hekimlikte Kullanılması:
Turp ısıtıcı, hafif yumuşatıcı, kuvvet verici, iştah açıcı, uyarıcı, çözücü, temizleyici, gazyapıcı özellikleri vardır. Turp sindirimi kolaylaştırır, fakat mide için iyi değildir, geğirti meydana getirir. İdrarı, adet kanamasını safrayı ve balgamı söktürür.

Yemeklerden sonra yenirse, tabiatı yumuşatır, midedeki gıdaların organ-lara dağılmasına yardımcı olur. Eğer yemeklerden önce yenecek olursa, ekşime meydana getirir. Eğer pişirilerek yenecek olursa daha fazla gıda verir, müzmin öksürüğe karşı da gayet iyi gelmektedir.

Eğer turp tohumunun tozu, sirkeli bal şerbeti ile kaynatılıp normal sıcaklıkta ağızda gargara yapılacak olursa, hıçkırığı keser. Turpun tohumu, diğer organlarından daha tesirlidir. Yüzdeki lekeleri, vücuttaki morarmaları giderir, mafsal, siyatik ve nikris hastalıklarına karşı faydalıdır, zehirlenmeye ve haşerat sokmalarına karşı ise panzehir niteliğindedir.

* Turptohumu ilaç yapımında katkı maddesi olarak kullanılır. Turpsuyu ve turptohumu haşeratı ve tufeylileri öldürücü özelliğesahibdir. Turp tohumu cinsel istek ve arzuyu harekete geçirir. Turptohumundan elde edilen yağ, kulağa damlatılacak olursa, işitmeye yardımcı olur. Turp, bal ile macun yapılarak alınacakolursa, göğsü, mideyi ve vücuttaki sıvı maddeleri temizler, kapalı gözenekleri açar, öksürüğe, nefes borusu iltihabına, vitamin eksikliğine karşı faydalıdır. Turp, karaciğeri kuvvetlendirir, siroz hastalığına karşı gayet iyi gelir, ciltteki sivilceleri (erginlik sivilcelerini) ve vücut zafiyetini giderir.

Turpsuyu ve turptohumu yağı, bal ve sirke ile karıştırılarak içilecek olursa, böbrek ve mesane taşlarını parçalar. Turp suyu gözedamlatıldığı zaman, gözün görme duyusunu keskinleştirir. Turpyaprağı sade olarak yenildiğinde ise, böbrek ve mesaneyi kayganlaştırır. Karaciğer'in gıdaları olgunlaştırmasınada yardım eder. Turp, çavdar unu ve bal ile macun yapılarak merhem gibi cilde sürülürse, ciltteki lekeleri ve kötü yaraları giderir. Turp cildi güzelleştirir ve saç bitirir.

* Turp kabuğu ve turptohumu tozu, sirkeli bal şerbeti ile birlikte macun yapılarak kullanırsa, çabucak kusturur, fakat siroz hastalığına karşı faydalıdır.

* Turp, bal ile macun yapılır ve gözün çevresinde meydana gelen yaralara sürülecek olursa, giderir. Fakat o bölgenin rengini soldurur. Turpun mide ekşimesi, kusturma, baş boğaz ağrılarına sebep olması gibi yan etkileri vardır. Fakat bu etkiler, bal ile alınacakolursa, giderilir.
(el-Mutemed s.358; M.A'jab s 363, Tezkire 1/248)

* Kepek, turp yaprağı ile pişirilerek akrebin soktuğu yere lapa halinde bağlanırsa, ağrıyı teskin eder."2

* Ansiklopedimizde bu maddeyi inceleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Süleyman Kocabaş şu ilaveyi yapmıştır: Turp karaciğer ve safra kesesi taşlarına ve romatizmaya karşı faydalıdır. Turpsuyu, öksürük ve bronşite karşı da iyi gelir.

Kaynaklar:
[1]- K. Ummal 14/40928 TaberânTden naklen. [2]- Bağdadî s. 140, 165; E. Nuaym it. İlla.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp