Nar

NAR (punica granatum)

Yaprakları karşılıklı, çiçekleri büyük, hoş kokulu, koyu kırmızı renkte küçük bir ağaç ve bu ağacın kırmızımtırak sert kabuklu meyvesi.

Özellikleri:
Tatlı nar, vücudu ısıtıcı ve nemlendirici özelliklere sahibdir, mide için gayet iyi gelir. Kendisinde hafif kabızlık yapıcı özellik bulunması sebebiyle de mideyi takviye eder. Boğaz, göğüs ve akciğer için faydalıdır. Öksürüğe gayet iyi gelmektedir. Nar suyu bağırsakları yumuşatıcı olup azdaolsa vücuda kıymetli gıda vermektedir.

* İnce ve şeffaf olduğu içinçabukçözülür ve midede hafif bir hararet ve gaz meydana getirir, bu sebeple cinsel istek ve arzuyu tahrik eder, ateşli hastalara iyi gelmez. Enteresan bir özelliği de ekmek ile birlikte yenildiği zaman, onu midede çabucak bozul-maktan korur. Ekşi nar ise soğutucu ve kurutucu özelliklere sahip olup hafif kabızlık yapar. Mide iltihabına karşı faydalıdır. Nitekim Hz. Ali (r.a.): "Narı etli kısmı ile birlikte yeyiniz! Zira nar mideyi tabaklayıp temizler" demiştir. (Müsned s/382)

* Safrayı teskin eder, ishali keser, kusmayı da engeller. Vücuttaki artık maddeleri yumuşatır, karaciğerdeki harareti söndürür, organları kuvvetlendirir. Safradan meydana gelen kalp çarpıntısına, kalpte ve mide gazında meydana gelen ağrılara karşı dafaydalıdır. İçindeki etli kısmı ile birlikte narın suyu çıkarılıp birazcık bal ile merhem oluncaya kadar pişirilir ve onunla göze sürme çekilirse, gözdeki sarılığı keser ve oradaki rutubeti temizler. Diş etleri üzerine sürüldüğü zaman, dişlerde meydana gelen çürümeye karşı faydalıdır.

Tatlı nar ile ekşi narın suları etli kısımları ile birlikte çıkarılarak kullanılırsa, karnı yumuşatır, bağırsaklarda kokuşmuş bulunan rutubetleri aşağı indirir, gün aşırı nöbetle gelen sıtma hastalığına karşı da faydalıdır. Mayhoş nar'a gelince, hem özellik ve hem de etki bakımından diğer iki nev'in ortasında yer alır, fakat hafifçe ekşi nar özelliğine doğru meyillidir.

* Nar çekirdeği dövülüp bal ile karıştırıldıktan sonra tırnak etrafında, parmak uçlarında meydana gelen dolama ve habis yaralara karşı gayet faydalıdır. Narçiçeği, cerahatli yaralar için kullanılır. Her sene nar çiçeğinden üç tane yutan kimse göz ağrısından korunmuş olur,
denilmiştir, (t. Kayyım s. 363-64)

* Yemekten sonra nar yemek mide bozulmasını önler. En iyisi çekirdeği az olanıdır. Ekşisinden naneli nar şurubu yapılır. Nar'ın her çeşidi kalp çarpıntısına karşı faydalıdır. Nar şurubu ağrıları keser, kabuğu ishali durdurur. Nar suyu ve çekirdeği bağırsak kurtlarını öldürür, Narın kabuğu ile birlikte çıkartılmış suyu; kan kaybı, basur kanaması, burun zarı kanaması ve diş etleri kanamalarına karşı faydalıdır.

* Nar şurubunda tatlılık ve ekşilik karışık olmakla beraber; ateşli hastalıklarda hararetin ve şiddetli sıcaklarda susuzluğun giderilmesinde gayet faydalıdır. Nar kabuğu suda kaynatılıp berraklaştıktan sonra birkaç defa az miktarda içilirse ishali keser. Bal'ın narile birlikte devamlı olarak belli bir miktarda yenilmesi, kalp hastalıklarına karşı gayet faydalıdır. (Bağdâdîs. 109; Nihaye 2/449; el-Edviyye s.IIS-116; Aselün-Nahl s. 201; E. Nuaym vr. 63a; I. Sünnî vr. 3la)

*Nar kabuğunun kurutulmuş tozu, bal ile karıştırılıp macun yapılır ve çiçek hastalığı olan kimsenin birkaç gün cildine merhem gibi sürülürse gayet faydalıdır.
(el-Edviyye s. /16)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp