Nane

NANE (mentha sativa)

Ballıbabagillerden yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz veya menekşe renginde, bahçelerde ve bostanlarda yetişir, güzel ve keskin kokulu bir bitkidir. Yabanî nane.su nanesi, kıvırcık nane, dağ nanesi ve yarpuz gibi çeşitli cinsleri vardır. En iyisi bostanlarda yetişenidir. Sapı ve yaprakları gölgede kurutulup baharat olarak kullanılır.

Özellikleri:
Nane; ısıtıcı, kurutucu, temizleyici, uyuşturucu, ağrı ve sızıyı giderici, gaz söktürücü, uyarıcı, iştah açıcı, ferahlatıcı uyuşukluğu giderici, haşerat ve tufeylileri öldürücü özellikleresahibdir. Mideyi ısıtır ve kuvvetlendirir, kaynatılmış suyu, öksürüğe, akciğer hastalıklarına, nefes darlığına, ağız kokusuna, hıçkırığa, yarım başağrısına, asabi ağrılara, ağız yaralarına ve zehirlenmelere karşı faydalıdır. Balgamı, safrayı, idrarı ve adet kanamasını da söktürür.

* Sap ve yapraklarının özsuyu sirke ile karıştırılarak içildiği zaman, akciğer hastalıkları için faydalı olduğu gibi, bağırsak kurtlarını daöldürür. Cinsel istek ve arzuyu da tahrik eder. Ekşi nar suyu ile karıştırılarak içilecek olursa, hıçkırığı, kusmayı ve mide bozulmasını giderir, sarılık hastalığına karşı da faydalıdır.

* Nanenin özsuyu eğer kavrulmuş un ile macun yapılır ve çıbanlar üzerine merhem gi bi sü rü lü rse, çözer. Eğer alı na sürülürse, başağrısını teskin eder. Eğer süt pıhtılaşmasından dolayı göğüslere sürülecek olursa, şişliği giderir.

* Eğer pişirilmekte olan sütün içine nane atılacak olursa, sütü kesilmekten korur. Eğer ağızda çiğnenecek olursa, diş ağrısına karşı çabucak fayda sağlar. Nanenin özsuyu kanamayı ve iç kanamaları durdurur. Eğer az miktarda alınacak olursa, sindirimi kolaylaştırır, eğer çok miktarda alınacak olursa,şişkinlik yapar. (el-Mutemed s.525: M. A'şab s.329) (Bağdadî s. 165)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp