Nutfe

Lügatte az veya çok saf, hulasa, öz suya; bir damla suya; kova veya kırbanın suyu boşaldıktan sonra içinde kalan az bir miktar suya; ve meni'ye "nutfe" denilmektedir."1

Tıp dilinde ise nutfe: erkeğin meni-sinden az bir miktarın kadının menisinden az bir miktarla birleşerek onu aşılayan kısmın (sperma) adıdır. Bu tarife göre her nutfe menidir, fakat her meni nutfe değildir. Zira her meniden çocuk olmaz."2

* Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm'a azil (çocuk olmaması için erlik suyunun dışa boşaltılması)'den sorulduğunda: "İstediğinizi yapınız! Yüce Allah ne takdir eylemiş ise, mutlaka o olacaktır. Gerçekte her meniden çocukta olmaz" buyurmuştur3 DOĞUM KONTROLÜ mad. de bak. Kur'an-ı Kerim'de ise yüce Rabbimiz:

* "İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanıyor? O, döl yatağına akıtılan meninin içinden bir nutfe, bir damla su değil miydi? Sonra o nutfe kan pıhtısı olmuş, derken Allah onu insan biçiminde yaratıp Şekillendirmiştir" (Kıyamet 36-38)

* "Şüphesiz ki, rahime atıldığı zaman oluşan nutfeden, erkek ve dişiden ibaret olan çiftleri o yarattı. Şüphesiz tekrar diriltmek de yine
O'na aittir" (Necm 45-47)

* "Sizi biz yarattık. Tasdik etmeniz gerekmez mi? Söyleyin öyleyse, döl yatağına dökmekte olduğunuz meni nedir? Onu siz mi yaratıyorsunuz, yoksa yaratan bizmiyiz?" (Vaha 57-59)

* "O Allah ki yarattığı her şeyi güzel yapmış ve ilk başta insanı çamurdan yaratmıştır. Sonra onun zürriyetini hakir bir suyun özünden, hulasasından yaratmıştır. Sonra onu şekillendirmiş, ona kendi ruhundan üflemiştir. Ve sizin için kulaklar, gözler ve gönüller yaratmıştır. Ne kadar az şükrediyorsunuz!" (Secde 7-9)

* "Gerçekten biz insanı katışık bir nutfeden erkek ve dişinin menilerinin karışımından meydana gelen bir damla sudan yarattık. Onu imtihan edelim diye, kendisini işitir ve görür kıldık" buyurmaktadır, (insan 2)

Netice:
Erkeğin menisinden pek az bir miktarın, kadının menisinden yine pek az bir miktarı aşılayan kısma "Nutfe" denilmektedir. İkisinin karışımına ise Kur'ân'ın ifadesiyle "Nutfetü'n-Emşâc aşılanmış nutfe" denilmiştir. CENİN maddesine de bak.

Kaynaklar:
[1]- Kamus 3/7 48-49; M. Vasît 2/931. [2]- Halkûl-lnsân s. 109-110. [3]- Müsned 3/47, 82, 93; C. Sağır 1/36; F. Kadir 1/534; ayrıca bak. Müslim nikah H. 133; Müsned 3/11, 22 26 49 68. 72, 88; C. Sağır 1/38. 2/126: F. Kadir 5/457.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp