Karbonatla Kişisel Bakıma Destek

Karbonatla Kişisel Bakıma Destek :

Karbonat çok önemli

bir güzellik malzemesidir ve kişisel bakım için de çok yararlıdır.Öncelikle suyu yumuşatır, bu nedenle yüzünüzü ve vücudunuzu yıkamak için daha az sabuna, saçınızı yıkamak için daha az şampuana ihtiyaç duyarsınız. Bu iyi bir şeydir, çünkü ne kadar çok sabun ya da şampuan kullanırsanız, teninizdeki ve kafa derinizdeki değerli doğal yağları ve asiditeyi o kadar çok kaybedersiniz.Ayrıca, ılımlı aşındırıcı özelliği teni temizlemeye yardımcı olduğu anlamına gelir. Minik yuvarlak parçacıklarının da pul pul dökme özelliği vardır, ölü derilerin dökülmesine yardımcı olur. Bu da teni pürüzsüz ve ışıl ışıl yapar, daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Dahası cildin kılcal damarlarını harekete geçirir, cildeyumuşak, güzel bir ışıltı verir. Siyah noktaların temizlenmesine de yardımcı olur.Diş macunundaki karbonat diş plaklarının (dişte biriken yiyecek artıklarının ve bakterilerin yapışkan tabakası) ve tartarın (diş eti çekilmesine neden olan sert, kalsiyum emmiş plak) ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Alkaliliği de dişler için yararlıdır. Örneğin, ağız bakterileri tarafından şekerin ve diğer işlenmiş karbonhidratların parçalanması sırasında açığa çıkan asitliği nötrleştirir. Asitlik diş çürümesini artırdığı için bu önemlidir.Karbonatın alkaliliğinin, küçük cilt ve kafa derisi enfeksiyonlarını önleyici ya da tedavi edici antiseptik ve mantar önleyici özellikleri vardır. Koltukaltında üretilen terdeki kısa zincir yağ asitlerinin kötü kokularını nötrleştirmesinden kaynaklandığı düşünülen bir deodorant etkisi de vardır.Son olarak, karbonat ‘banyo köpüğü’ olarak bilinen banyo tuzu efervesan toplarındaki ortak malzemedir.Burada kişisel bakım için karbonat kullanım ipuçlarıy- la diş macunu, deodorant ve ‘banyo köpüğü’ gibi tuvalet malzemeleri için karbonat içeren tarifleri bulacaksınız.

Banyo

Banyo suyunu yumuşatmak için küvetinize 100 gr veya yarım su bardağı karbonat ekleyin. Birkaç damla güzel kokulu yağ banyo anınızı özellikle sefa haline getirir. Sedir ağacı, günlük ve lavanta esansiyel yağlarınıngevşetici, sardunya, yasemin, portakal çiçeği ve ylang ylangın canlandırıcı, kakulenin de uyancı ve tazeleyici olduğu söylenir.Daha çok temizleyici güç için sabun kullanmak zorunda değilsiniz, birkaç damla şampuan ekleyin.Kaplıca banyosu için suya 300 gr veya yarım su bardağı karbonat ve 100 gr ya da yarım su bardağı deniz tuzu ekleyin.“Banyo köpüğü” (banyo suyuna eklenince köpüren renkli, kokulu banyo tuzu parçalan) yapmak için 200 gr/2 su bardağı karbonat ve 200 gr/1 su bardağı sitrik asidi (eczaneden ya da internetten alabilirsiniz) bir kâsede kanştınn. 10 damla güzel kokulu esansiyel yağ ve birkaç damla gıda boyası ekleyin. Sonra da bir tatlı kaşığı badem yağı ya da bebe yağını, karışım dağılan ama sert bir şekilde sıkılınca toplanan bir hal alana kadar azar azar ekleyin. Plastik yumurta kutusu, silikon ya da yapışmayan mini kek kalıbı, küçük yoğurt kabı ya da el işi mağazalarından özel kalıplar gibi kalıplann içine doldurun. Bir hafta kurumaya bırakın. Sonra banyo yapacağınız zaman, bir “banyo köpüğünü” suya koyun ve sitrik asit ile karbonatın karbondioksit kabarcıkları çıkararak suya tepki verirken köpürüşünü izleyin.

Bulaşık

Eğer lastik eldiven giymekten hoşlanmıyorsanız, bulaşık suyuna bir yemek kaşığı karbonat ekleyerek ellerinizin yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

Koku giderme

• Banyo suyunuza (Bkz. “Banyo”) karbonat eklemek kokmanızı engeller.
• Küçük bir kâseye yarım tatlı kaşığı karbonat, bir-iki damla su, gerekirse bir damla güzel kokulu esansiyel yağı karıştırın. Bu deodoranttan biraz koltukaltlarımza sürün.
• Alternatif olarak kum deodorant olarak karbonat sürün.
• Ayaklarınızı temiz ve kuru tutmak için talk pudrasına alternatif olarak ayak parmaklarının arasına ya da külotlu çorap veya çorapların içine karbonat serpin.
• Kullanmadan önce hijyenik petin üzerine biraz karbonat serpin.

Pul pul dökülme

• Cildinizi temizledikten sonra bir ölçü suya üç ölçü karbonat koyarak pul önleyici macun yapın. Cildinizi bununla nazikçe ovup durulayın.
• Pütürlü dudakları düzeltmek için karbonatı limon su- yuyla karıştırarak yaptığınız macunla ovun. Duruladıktan sonra dudak kremi sürün.
• Tırnakların etrafındaki deriyi yumuşatmak için biraz karbonatla ovup durulayın, kurulayıp nemlendirici sürün.

Kuru, pürüzlü ya da sert deriyi yumuşatma

Karbonatla natürel sızma zeytinyağını karıştırarak cildi yumuşatıcı krem yapın. İsterseniz birkaç damla lavanta, gül ya da portakal çiçeği esansiyel yağı ekleyerek koku da verebilirsiniz. Kremi ellerinize, dirseklerinize, ayak tabanlarınıza ya da kuru, pürüzlü ya da sert olan diğer bölgelere sürün. 30 dakika bekletip ılık suyla durulayın ve nemlendirici kremle yumuşatın.

Tıraş
• Gevşek bir krem yapmak için karbonatla suyu karıştırıp tıraştan önce sabun, tıraş kremi ya da jeline alternatif olarak yüzünüze uygulayın. Bu deri için birçok sabundan daha az “kurutucu”dur çünkü cildin doğal yağlarını ve asitliğini azaltmaz.

• Tıraş tahrişini çabucak geçirmek için yukarıdaki gibi karbonat ve suyla krem yapıp sürün. İnsanların karşısına çıkmadan önce yüzünüz ya da bacaklarınız gibi görünür bölgelerdeki kremi yıkayabilirsiniz.

• Tıraş tahrişini önlemek için yukarıdaki gibi karbonat ve suyla krem yapıp sürebilirsiniz.

Siyah noktaların temizlenmesi
Günde iki kez yüzünüzü temizleyip kurulayın. Küçük bir kâsede bir yemek kaşığı karbonatı bir tatlı kaşığısuyla karıştırıp macun yapın. Siyah noktaları yumuşatıp çıkarmak için bu macunu cildinize sürün, 10-20 dakika bekletip durulayın. Cildinizin doğal asitliğini yeniden kazanması için hafif hafif elma sirkesi sürün.

Saç bakımı
Saç spreyi ve saç jölesi gibi ürünlerin kalıntılarını temizlemek için avucunuza her zamanki miktarda şampuan sıkıp bir-iki tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bununla saçınızı yıkayıp iyice durulayın. Tekrarlayın, saçınızı kremleyin.Zaman sıkıntısı olduğunda yağlı saçlara kuru temizleme yapmak için karbonat serpip ellerinizle ovalayın, sonra fırçalayın.

Diş bakımı
Dişlerinizi fırçalamadan önce diş fırçanızın kıllarını karbonatla kaplayın. Karbonatla bu “kuru fırçalama" plakları “ıslak fırçalama”dan daha iyi çıkarır. Karbonat dişleri temizler ve parlatır. Ağız bakterileri tarafından şekerin ve diğer işlenmiş karbonhidratların artıklarından üretilen ve diş çürümesine neden olan asitlikle savaşır.Bazı insanlar eşit miktarda karbonat ve ince deniz tuzunu karıştırarak taze macun yapma taraftandır. Tuz, tükürük (antibakteriyel özellikleri vardır ve diş çürümesini önler) akışını artırır, asitlikle savaşan alkali mineral sodyum içerir.Karbonatla yüzde 3 hidrojen peroksit solüsyonunu karıştırarak beyazlatıcı diş macunu yapın. Haftada bir kere kullanın ve ağzınızı suyla durulayın. Hidrojen peroksit bazı eczanelerden bulunabilir.Çeyrek bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı karbonat koyarak temizleyici ve tazeleyici gargara yapın. Bir ağız dolusu alıp ağzınızda dolaştırın.

Ayak bakımı
Bir leğen ılık suya dört yemek kaşığı karbonat koyarak ağrıyan ayakları rahatlatabilirsiniz. Leğeni yere koyun, bir sandalyeye oturup ayaklarınızı 10-15 dakika bu suya batırın. Güzel koku için birkaç damla esansiyel yağ (önerilen seçenekler için bkz. ‘Banyo’ birinci madde, ekleyebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp