Hastalıklara Karşı Doğal İlaç Karbonat

Hastalıklara Karşı Doğal İlaç Karbonat :

Kendinizi sodyum bikarbonatla

üç farklı şekilde şımartabilirsiniz. Birincisi, bütün ayrıntıları Beşinci Bö- lüm’de verilen alkali üreten beslenmeye geçerek. Alkali üreten beslenmeye geçmek bu bölümdeki hemen bütün yaygın hastalıklar için en önemli başlangıç noktasıdır. Diğer iki yöntem, ağızdan sodyum bikarbonat almak ya da macun olarak veya küvette cilde uygulamak.

Sodyum bikarbonat alın

Sodyum bikarbonatı “soda” veya “karbonat” olarak süpermarketlerden ve bakkallardan alabilirsiniz. “Kabartma tozu”yla aynı şey değildir.

Doz
Bir tatlı kaşığı toz 600 mg sodyum bikarbonat içerir. Günde bir ila dört kere alınan normal yetişkin dozu:60 yaş altı: Vı -1 tatlı kaşığı 60 yaş üstü: ''A - Vı tatlı kaşığıİngiltere’de sodyum bikarbonat eczanelerde 500 mg’lık kapsüller ve 600 mg’lık tabletler halinde bulunur. Amerika’da 325 mg ve 650 mg’lık tabletler halindedir.ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) 60 yaşın altındakiler için günde 16 gr, 60 yaşının üstündekiler için 8 gr maksimum doz belirlemiştir.Kana en iyi emilim için sodyum bikarbonatı aç karnına alın. Mide yanması için rahatsızlık duyduğunuz zaman alın. Doktorlar bazen sodyum bikarbonatı damar içi (IV) “damla” olarak verirler.Sodyum bikarbonat mide asidini nötrleştirdiği için karbondioksit salar, bu da geğirtiye neden olur. Sodyum bikarbonatın fazlası bağırsağa geçer ve kana emildiğin- de alkalileştirici etkisi vardır.

İpuçları ve uyarılar

• Doktora danışmadan 2 haftadan uzun süre her gün sodyum bikarbonat almayın. Sodyum bikarbonatı kabartma tozuyla karıştırmayın.
• Eğer sodyum kısıtlamak bir diyetteyseniz ya da yüksek tansiyonunuz, böbrek, akciğer, kalp ya da karaciğer hastalığınız, sıvı tutulumu, idrara çıkma probleminiz, düşük kan kalsiyumu ya da ana kanamanız varsa doktorunuzla anlaşmadan almayın.
• Hamileyseniz, emziriyorsanız ya da 60 yaşını aşkınsanız küçük dozlarda alın.
• Bazı ilaçlar sodyum bikarbonatla etkileşime geçtiği için reçeteli bir ilaç alıyorsanız, önce doktorunuza danışın. Böyle ilaçlardan bazıları benzodiazepin, kalsiyum ya da sitrat içeren ilaçlar, efedrin, floroki- nolon, demir, ketokonazol, lityum, metenamin, oral anti-diyabet ilaçları, kinidin, steroid, tetrasiklin ve idrarı asitleştiren ilaçlardır.
• Egzersiz performansınızı artırmak için sodyum bikarbonat almayı düşünüyorsanız, doktorunuzla ya da spor koçunuzla konuşun.
• Doktorla konuşulmadan ve doz konusunda anlaşılmadan bir çocuğa sodyum bikarbonat vermeyin.

Yan etkiler

Doza ve kişiye bağlı olarak sodyum bikarbonat aşağıdakilere neden olabilir
• Metabolik alkaloz ve beraberinde bulantı, kusma, uyuşukluk, karıncalanma, titreme, kas seğirmesi, kramp, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı
• Kanda yüksek sodyum ve beraberinde susuzluk, bilek şişmesi, yüksek tansiyon, sık sık idrara çıkma, nöbet, kalp yetmezliği, hatta felç
• Kanda düşük potasyum ve beraberinde halsizlik, yorgunluk, kramp, karıncalanma, uyuşukluk, bulantı, kusma, şişkinlik, kabızlık, düzensiz kalp atışı, idrar artışı, susuzluk, bilinç bulanıklığı, halüsinasyon ya da bayılma
• Sinir sistemi depresyonu ve beraberinde baş ağrısı, ağırlık, bulantı, kusma, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi ya da bilinç bulanıklığı
• Süt-alkali sendromu - böbrek fonksiyonu yetmezliği olan insanlarda, eğer sodyum bikarbonat süt ürünleri, kalsiyum takviyeleri ya da kalsiyum içeren asit gidericilerle beraber alınırsa oluşan kanda anormal kalsiyum yükselmesi. Eğer alıma devam edilirse, bu kalsiyum birikmesi, böbrek taşları ve böbrek yetmezliğine neden olur
• Yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda alerjik şişme ve soluk alma güçlüğü. Bu acil tıbbi bakım gerektirir.

Eğer ciddi bir reaksiyondan kuşkulanıyorsanız ya daaşırı doz aldıysanız, bir doktor ya da ambulans çağırın.Doktora ya da hastaneye giderseniz, siz ya da bir başkasısodyum bikarbonat kutusunu da getirmelidir.

Maden suyu nasıl yapılır?
Maden suyu içmek sodyum bikarbonat almanın keyifli bir şeklidir.Bunu, bir litrelik doldurulabilir soda sifonu, tek kullanımlık, vidalı, basınçlı karbondioksit kartuşu, sodyum bikarbonat ve suyla yapabilirsiniz.1 litre / 4 su bardağı suya ''A - Vı tatlı kaşığı sodyum bikarbonat ekleyin. Bunu soda sifonuna koyup karbondioksiti ilave edin.İsterseniz sade bir şurup ya da meyve şurubuyla tatlandırın.Çoğu alkolsüz içeceğin tersine, maden suyu kemiklerde kalsiyum kaybına neden olan fosforik asit içermez.

Sodyum bikarbonatın alternatifleri
Herhangi bir nedenle sodyum bikarbonat alamıyorsanız, alternatif bir alkalileştiricinin (potasyum bikarbonat ya da kalsiyum karbonat gibi) uygun olup olmayacağını doktorunuza sorun.

Cilde sodyum bikarbonat uygulanması
Suda çözünen sodyum bikarbonatın alkali pH’ı 8,3’tür ve bazı cilt problemlerinin kaşıntı, rahatsızlık ve iltihabını rahatlatabilir. Bunu uygulamanın iki yolundan biri macun yapmak, diğeri banyo suyuna eklemektir.

Sodyum bikarbonat macunu
Küçük bir kâseye bir yemek kaşığı sodyum bikarbonat koyup bir tatlı kaşığı suyla karıştırın. Bu macundan ince bir tabakayı cilde uygulayın. Kuruduktan sonra 30 dakika bekletip suyla durulayın.

Alkali banyosu
Bir küvet sıcak suya 100-200 gr veya yanm ya da bir su bardağı sodyum bikarbonat karıştırın. Güzel koku için birkaç damla lavanta ya da diğer esansiyel yağlardan ekleyin.

İdrar pH’ının tahlili
Alışılmadık şekilde asitli olan idrar böbreklerin asit fazlasını attığım gösterir. Bunun en yaygın nedeni asit üreten beslenmedir.İdrarın normal pH’ı 4,6 - 8,0 aralığındadır. Sabahları akşamdan daha asitli olur. İdrarınızı tahlil ettirecekseniz, en iyisi “24 saatlik” idrar tahlilidir (24 saat içinde yapılan bütün idrar tek bir kapta toplanır ya da her seferinde yapılanlar toplanıp bir kapta birleştirilir). İdrar pH tahlil çubukları eczanelerden ya da internetten alınabilir.

Hastalıklar

Lütfen unutmayın
• Her hastalığın pek çok nedeni olabilir. Burada sadece sodyum bikarbonat ya da vücut asit-alkali dengesiyle ilgili olanlar ele alınmıştır.
• Devam eden, endişelendiren ya da daha da kötüleşen semptomların olası nedenleri ve tedavisi için doktorunuza başvurun.
• Çoğu hastalığı sağlıklı bir beslenme, yeterince sıvı alma, düzenli egzersiz, gün ışığı, etkili bir stres yönetimi, makul alkol alımı ve sigara içmemekle önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz.
• Bir çalışmadan söz ettiğim zaman, yayının adım, yayınlanma tarihini veriyorum. Bunlar ve bazı anahtar kelimeler internetten daha fazlasını bulmanızı sağlayacaktır.

Ağız kokusu
Asit üreten beslenme, dişlerdeki ya da diş aralarındaki et ya da karbonhidrat artıklarından dolayı ağız kokusuna neden olur. Ağız bakterileri bunları parçalayıp kötü kokulu bileşikleri serbest bırakır.Yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı beslenen ya da kontrolsüz diyabeti olan insanların hücreleri şeker yerine yağlardan enerji üretir. Bu da kanda asitli keton yığılmasına götürür. Bunlar nefese keton ya da aseton kokusu verir.
Eylem
Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat koyarak ağzınızı çalkalayın.Dengeli, alkali üreten yiyecekler yiyin.Nefesiniz keton kokuyorsa, diyabetiniz varsa ya da olduğundan kuşkulanıyorsanız, acil bir tıbbi yardım araştırın.

Ağız ülseri
Sodyum bikarbonat aftöz ülseri rahatlatıp iyileşmesine yardımcı olabilir.
Eylem
Bir tatlı kaşığı sodyum bikarbonatı bir bardak suda eritip iki-üç saatte bir ağzınızda döndürün.

Ağrı
İltihaplanma, yaralanma, ısı, soğuk ve oksijen eksikliği çeşitli etkenleri serbest bırakarak ağrı reseptörlerini tetikleyebilir. Bunların arasında hidrojen iyonları (protonlar) ve adenosin trifosfat (hasarlı hücrelerden), serotonin ve prostaglandinler (mast hücrelerinden), sitokinler ve sinir gelişim faktörleri (makrofaj denilen akyuvarlardan) vardır. Hidrojen iyonları lokal asidoza neden olur. Bu gibi çeşitli etkenler belli reseptörler ve duyusal reseptörlerin (ağrı reseptörü) ucundaki iyon kanalları üzerindeetki gösterirler. Sonra bu reseptörler omuriliğe ve beyne sinir sinyalleri göndererek ağrıya yol açar.Ağrı, hasarlı dokunun pH’ı 7 ve daha altında (konumuna bağlı olarak) olduğunda hissedilir.“Bütün vücut” (lokalin tersine) asidozunun ağrıyı te- tiklemesi olasıdır. Bu yüzden herhangi bir türden ağrı -baş ağrısı, adet sancısı, siyatik ve tendon iltihabı da dahil- çeken herkes yeme alışkanlıklarını değiştirmekte yarar görebilir.
Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Arterit
Romatoid arterit et, buğday, şeker, tuz ve kahve - hepsi asit üreticidir- alımıyla bağlantılıdır:Günlük et tüketimi, daha seyrek yenmesiyle karşılaştırıldığında riskin iki katına çıkmasıyla bağlantılı olabilir. Genel olarak daha fazla protein de buna dahildir.Oslo Üniversitesi''nde yapılan bir çalışma, eklem şişmesiyle eti, şarabı ve kahveyi ilişkilendirmiştir.Diğer araştırmalar, geleneksel beslenmenin çok az kırmızı et içerdiği Akdeniz ülkelerinde daha düşük birolasılık göstermektedir. Romatoid arterit, asit üretici yiyecekleri et yiyenlere göre daha tüketen vejetaryen ve veganlarda daha az görülür. Ayrıca daha çok turpgiller (lahana ve brokoli gibi) ve meyve yiyen insanlarda da daha nadirdir.Romatoid arteriti olan insanların süt, kahvaltılık gevrek, yumurta, balık ve domuz etine karşı antikorlarının olması daha olasıdır. Asit üreten beslenme gıda hassasiyetini teşvik eder. Böyle bir beslenmenin, gıda hassasiyetiyle tetiklenen bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak romatoid semptomlara teşvik etmesi mümkündür. Bütün bunlar asit üreten bir beslenmenin romatoid arteriti teşvik ettiğini akla getirir.Osteoarterit, asidoz ile ilişkilendirilebilir.

Böbrekler normal olarak asitli tuzları dışarı atar, ama eğer bunu yeterince hızlı yapamazlarsa bu tuzlar eklem sıvısında kristalize olurlar ve iltihaplanmayı tetiklerler:İtalya Padova Üniversitesi''ndeki bir araştırma osteoarteritli insanların eklem sıvısının, kalsiyum pirofosfat dihidrat (üç kişiden birinde vardır), apatit (dört kişiden birinde vardır) ve silikon dioksit kristalleri içerebildiğim göstermektedir.İrlandalI araştırmacılar, eklemlerdeki oktakalslyum fosfat, trikalsiyum fosfat, karbonat ikameli hldroksiapatit ve magnezyum vltlokit kristallerinin birikintilerinin hem oste- oarterit, hem de iltihaplı eklem hastalığı kalsifik periarte- riten sorumlu tutulabileceğini keşfetmiştir.Gut arterite neden olur ve asidoz tarafından tetiklenebilir.

Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Astım
Asit üreten beslenme tarafından tetiklenen gıda alerjisi astımın sorumlusu olabilir.Önceden var olan asidoz da atak başlangıcında havayollarını açan ilaçların etkisini azaltır.Bir atak sırasında havayollarının sıkışması derin, hızlı soluk alıp vermeyi tetikler. Sonra solunum alkalozu- na götüren çok fazla karbondioksit verilir. Bu, alkalozu normalleştirmek için bikarbonat tamponlama sistemini tetikler. Ama eğer kişinin beslenmesi asit üreticiyse, bikarbonat eksikliği çekerler, bu durumda alkalozları devam edebilir, hatta kötüleşebilir.Soluk alma egzersizinin faydası olabilir:Bir Avustralya çalışması, nöbet sırasında burundan sığ solumanın ("Buteyko soluma") ya da sabit burun veya ağız solumasının (artı üst beden egzersizi, gevşeme ve İyi duruş) solunum cihazı kullanımını yüzde 86 azalttığını, Inhale steroid dozunu yarıya indirdiğini ortaya koymuştur.(Thorax, 2006)Sodyum bikarbonat havayollarını rahatlatabilir, havayollarını açıcı ilaçlara cevap vermesini sağlayabilir.Damar içi sodyum bikarbonat kanın pH''ını ve hayati riski olan astımlı çocuklarda karbondioksit konsantrasyonunu iyileştirir.
Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.Sodyum bikarbonat almayı düşünün.

Aşırı kilo ve obezite
Asidoz hormon ensülinine karşı direnci tetikler. Normal olarak ensülin kan şekerinin hücrelere girmesini sağlar. Ama eğer hücreler dirençliyse, kan şekeri yükselir ve pankreas fazla şekeri yağa dönüştürmek için ekstra ensülin üretir.Pek çok sağlık sorunu obezite ve asidozla tetiklenir ya da ilişkilidir: Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, felç, diyabet, metabolik sendrom, mide yanması, safra taşı, pankreas iltihabı, kireçlenme, gut, böbrek taşları, astım, yorgunluk, depresyon, uyku apnesi (uyku sırasında“soluğun kesilmesi” atakları), çalışmayan tiroit, adetten kesilme, kısırlık ve bazı kanser türleri (asidozun etkisi henüz sadece öne sürülmektedir).Asidoz obeziteyi tetiklediğinden bunun bağlantılı bir faktör olduğunu düşünmek akıl çelici bir durumdur.Almanya Bochum Üniversitesi''nden bir hipotez, obezitenin asidozla ve hasar verme potansiyeli olan serbest radikal (reaktif oksijen içeren iyonlar) üretimiyle nasıl ilgili olduğunu açıklamaktadır. Sonraki "oksidatif stres"in obezite ve onunla ilişkilendirilen hastalıklar -yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve felç gibi- arasında nasıl bir bağlantı oluşturduğunu da açıklamaktadır.Asidozun obezitenin tetiklediği diğer sağlık durumlarından -yaşa bağlı maküler bozulma (göz hastalığı), Alzheimer hastalığı, derin ven trombozu, akciğer embolisi, preeklampsi (hamilelikle ilgili bir problem), yüksek kan yağı, polikistik yumurtalık sendromu ve karaciğer hastalıkları gibi- sorumlu olup olmadığı araştırmaya değerdir.Et yemeyen -bu yüzden de kronik, hafif metabolik asidozu olması daha az ihtimal- insanların obez olmaları da daha düşük bir ihtimaldir.Bir başka gerçek de çoğu obez kişinin yanlış beslendiğidir. Ciddi şekilde kötü beslenme pankreas sıvısındaki bikarbonatı azaltarak asidozu tetikler.Eğer kilo vermek istiyorsanız, aynı miktarda kalori alarak yağ, protein ve karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklerden şaşırtıcı derecede daha fazla sebze ve meyve yiyebileceğinizi bilin. Örneğin, 250 gramlık yağsız ve şekersiz çöreği 900 gramlık ananas, yarım kavun, iki armut, 150 gr üzüm, yarım kivi, yarım papaya ve iki kepekli yuvarlak ekmekle değiştirebilirsiniz! Ya da 200 gr kajuyu sekiz tane fırında patatesle değiştirebilirsiniz.Yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı beslenmeden kaçının çünkü bu asidoza yol açar. Alkali üreten beslenmenin ek ödülü daha çok yemenize rağmen kilo ver- menizdir çünkü daha çok sebze ve meyve yemek yağ depolama eğilimini yağ yakma eğilimine çevirebilir.

Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Baş ağrısı
Baş ağrıları 7,35’in altındaki pH ile metabolik asidozun olası semptomudur. Kanıtlanmamakla birlikte, kanın asit-alkali dengesini normal, sıkı kontrol edilen aralıkta tutmak için vücudun fazladan çalışan tampon sisteminin bir sonucu olarak kronik, hafif metabolik asidozun baş ağrısına neden olması mümkündür.Baş ağrısının bir başka nedeni, asidozun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondur.

Eylem
Eğer asit üreten yiyecekler yiyorsanız ya da asi- dozunuz olabileceğine inanmak için nedenleriniz varsa, baş ağrınızı tedavi etmek için bir bardak suda yarım veya bir tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Baş dönmesi, denge kaybı ve bayılma
Bunlar ya solunum ya da metabolik alkalozla ilişkilendirilebilir.Pre-diyabet ve zayıflama diyetinin (özellikle de düşük karbonhidratlı) eşlik ettiği asidozdan da kaynaklanabilirler.

Eylem
Bu ve diğer olası nedenleri kontrol edin ve uygun şekilde tedavi ettirin. Alkali üreten yiyecekler de yiyin.

Bebeklerde karın ağrısı
Pek çok anne-baba bebeklerinin ‘karın ağrısını’ (bağırsak spazmına atfedilen huzursuzluk, ağlama, hıçkırık) gidermek için gaz giderici kullanır. Bütün ilaç markalarının içeriğinde şekerin yanı sıra küçük dozlarda sodyum bikarbonat, rezene ve zencefil vardır.Gaz gidericiler, ABD Gıda ve ilaç idaresi tarafından onaylanmamıştır çünkü ithal edilen markalar güvensiz olarak kabul edilen miktarlarda alkol ve sodyum bikarbonat içerebilirler.

Eylem
Eğer gaz giderici verecekseniz, alkol içerip içermediğini kontrol edin, talimatlara uyun ve bebeğiniz başka bir ilaç da alıyorsa önce bir doktora başvurun.

Bilinç bulanıklığı
Bu, örneğin ciddi bir kalp, akciğer ya da karaciğer hastalığının neden olduğu ciddi bir metabolik asidozun semptomu olabilir.

Eylem
Acil bir tıbbi yardım alın.

Böbrek hastalıkları
Asidoz hem böbrek hastalığından kaynaklanabilir, hem de ona yol açabilir.Beslenmenin alkalileştirilmesi kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.

Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Böbrek taşları
Asidozla beraber kalsiyum oksalat taşlan (en yaygın çeşit) ve ürik asit taşları (örneğin, gutu olan insanlarda) olması daha büyük bir ihtimaldir.Çalışmalar taşların meydana gelme ihtimalinin aşağıda- kilerle birlikte daha fazla olduğunu gösteriyor:

• Tip-2 diyabet
• Metabolik sendrom 
• Obezite.

Her biri asidozla ilişkilendirilebilir.Sofra tuzu -asit üreticidir- tüketmek kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat taşlarına yol açar.Sodyum bikarbonat idrarı alkalileştirerek vücudu taş oluşturmadan ürik asitten kurtarmasını sağlar. Alternatif idrar alkalileştirici potasyum sitrattır.

Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.
Bir hafta boyunca günde dört kere bir bardak suda yarım tatlı kaşığı, sonra iki hafta boyunca günde dört kere çeyrek tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.

Bulantı ve kusma
pH değeri 7,35’in altında olan metabolik asidoz buna neden olabilir.Kanıtlanmamakla beraber, kronik, hafif metabolik alkalozun buna neden olması mümkündür.Bulantı ve kusma da alkalozun semptomları olabilir.Bir başka neden de, asidozun yol açtığı gıda hassasiyeti dolayasıyla yavaş gelişen immün reaksiyondur.

Eylem
Eğer asidozdan kuşkulanıyorsanız, her üç saatte bir, bir bardak suda yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Cilt problemleri

En azından teorik olarak, asidoz çeşitli cilt hastalıklarını tetikler ya da kötüleştirebilir ve aşağıdakilere neden olabilir
• Kaşıntı
• İltihaplanma
• Alerji
• Enfeksiyon
• Artan ensülin, bu da kuru cilt, boyunda, göğüs ve koltuk altlarında ve kasıkta et benlerine ve lekelere yol açar
• Bozuk ya da iltihaplı ciltten kaynaklanan acı.Pek çok cilt hastalığını tedavi etmenin bir yolu asidozu önlemek için alkali üreten yiyecekler tüketmeltir.Hasta cilde doğrudan sodyum bikarbonat uygulamak bazı problemleri engelleyebilir.

Eylem
Alerjik temas iltihaplanması: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayarak kaşıntıyı azaltın.
Kesikler ve sıyrıklar: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayın.
Egzama: Alkali banyosu yapın.
Mantarlı deri ve tırnak enfeksiyonu (ayak mantarı da dahil): Ayaklarınızı bir avuç sodyum bikarbonat eklenmiş bir leğen suda günde 20 dakika bekletin.
• Ya da sodyum bikarbonat ve su macununu hasta ayak tırnaklarına sürüp 20 dakika bekletin. Parmak aralarına her gün sodyum bikarbonat serpin.
İsilik: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayın.
Böcek ısırıkları ve sokmaları: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayın. (Yabanansı sokmaları sirke gibi asitli şeylere cevap verir).
Kaşıntı: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayın ya da bikarbonat banyosu yapın.
Bebek bezi döküntüsü: Bebeği bikarbonat banyosuna birkaç dakika oturtun, hafif hafif dokunmalarla kurulayın.
Küçük yanıklar ya da güneş yanığı: Kabarmayı ve yara izini önlemek için sodyum bikarbonat ve soğuk su macunu uygulayın. Soğuk macun yanan derinin sıcaklığını alır; sodyum bikarbonat ısıyı alarak çözülür (çözülürken etrafındaki ısıyı alır), sonraki ısıyı da emer.
Parmak uçlarındaki çatlaklar: Eğer çatlak nemliyse biraz sodyum bikarbonatla ovun ya da kuruysa önce biraz suyla macun haline getirin.
Kıymık: Sodyum bikarbonat ve su macunu uygulayın, bir bantla kapatın ve kıymığın çıkmasını kolaylaştırmak için bir gece bekletin.

Depresyon
Depresyon bazen, hafif metabolik asidozla ilişkilendiri- len yüksek protein ve düşük karbonhidratla beslenmenin yan etkisi olarak düşünülür.Depresyon, asidozun meydana getirdiği gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondan kaynaklanabilir.

Eylem Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Diş çürümesi ve dişeti hastalıkları
Ağız bakterileri diş çürümesine yol açar çünkü yemek kırıntılarıyla beslenirler ve diş minesini çürüten asitler üretirler.Asidoz, kanıtlanmamakla beraber, diş çürümesinin bir başka olası nedenidir. Böbreklerin asitli anyonları atmasına yol açar. Kalsiyum gibi onlara eşlik etmesi gereken alkali minerallerin kemiklerden, organlardan, hatta diş minesinden çekilip alınması gerekir. Bu şekilde zayıflayan diş minesi daha kolay çürür.Bikarbonat dişlerde plak (dişte biriken yiyecek artıklarının, tartara dönüşen ve dişeti hastalıklarına neden olan yapışkan tabakası) oluşumunu engeller. Bakteriler tarafından üretilen asitleri nötrleştirir, diş çürümesini önlemeye yardımcı olur ve diş minesi tarafından kalsiyum alimim artırır.

Eylem Dişlerinizi bikarbonat içeren diş macunu ya da toz sodyum bikarbonatla temizleyin.

Diyabet, pre-diyabet ve metabolik sendrom
Araştırmacılar asidozun hücreleri ensüline karşı dirençli olmaya teşvik ettiğine inanırlar. Normal olarak bu hormon kan şekerinin hücrelere girmesini sağlar. Ama eğer hücreler dirençliyse kan şekeri yükselir. Sonra pankreas yüksek kan şekerini önlemek için fazladan ensülin üretir. Bu “pre-diyabet”in obezite, sıvı tutulumu, yüksek tansiyon, yükselen LDL kolesterol, halsizlik, bayılma, değişken ruh hali, cilt kuruluğu, et beni ve ciltte koyulaşma gibi yan etkileri vardır.Pre-diyabeti olan bazı insanların metabolik sendrom denen bir dizi problemi vardır. Bu diyabeti, kalp hastalıklarını ve felci tetikler, şunlardan üçünün varlığıyla nitelendirilir: Ensülin direnci, bel bölgesinde yağlanma, yüksek tansiyon, kanda yüksek yağ oranı ya da düşük HDL kolesterol (faydalı tür).Devam eden ensülin direnci pankreas hücrelerini tüketip tip 2 diyabetle sonuçlanabilir. Diyabetli insanların idrarları aşın asitlidir, bu da asidozun göstergesidir.Diyet yapanlar eğer diyetleri yetersiz sebze ve meyve içeriyorsa asidoz geliştirirler. Bu bariz bir problemdir, çünkü pre-diyabetli, metabolik sendromlu ya da diyabetli çoğu insan fazla kiloludur ve sürekli zayıflamaya çalışır.Oral yoldan alınan diyabet ilaçları ve ensülinden önce doktorlar diyabeti sodyum bikarbonatla tedavi ederdi.

Eylem İhtiyacınız olan diğer tedavilere ek olarak alkali üreten yiyecekler yiyin.

Dolaşım bozukluğu
Araştırmalar asidozun damar sertliği olarak bilinen atardamar daralması ve sertleşmesini tetiklediğini kuvvetle öne sürerler. Vücut yüksek tansiyon geliştirerek normal dolaşım için tıkanmayı telafi etse de, damar sertliği sonuçta kan kaynağımn oranını düşürür. Bu da karşılığında vücudun tüm hücrelerinin normal çalışmasını zorlayabilir. Pek çok olası semptomun en bariz olanları:

• Soğuğa aşırı duyarlılık
• Erkeklerde iktidarsızlık
• Libidoda azalma
• Solgunluk
• Hafıza zayıflığı
• Yaraların yavaş iyileşmesi (özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda).

Eylem
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Enfeksiyon
Kanın alkaliliğini artırmanın bakteriyel ve viral enfeksiyonları önlemeye ya da tedavi etmeye yardımcı olduğu öne sürülür.

Eylem
Eğer enfeksiyondan kuşkulanıyorsanız, günde dört kez bir bardak suda yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat için.Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Erken yaşlanma
Bilim insanları uzun yaşama yol açan koşullar ve aynı zamanda yaşa bağlı kırışıklar, yaşlılık lekeleri, arterit, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, kemik erimesi, maküler bozulma, katarakt, hafıza zayıflığı ve Alzheimer gibi hastalıkları engelleyen yaşam tarzı faktörlerini uzun zamandır araştırıyorlar.Uzun yaşayan insanlar arasında, Rusya’da (Gürcüler), Pakistan’da (Hunzalar), Ekvador, Çin, Tibet ve Peru’da bazı gruplar bulunmaktadır. Bunlar arasındaki bir bağlantı, yüksek rakımlarda yaşamaya meyilli olmaları ve asidozu önlemeye yardımcı olan kalsiyum gibi alkali mineralleri bakımından zengin dağ suyu içmeleridir. Bir başkası, fermente sebzeler, meyveler, süt, kahvaltılık gevrek, et ve balık tüketmeleridir. Bunlar fermantasyon sırasında üretilen ama vücutta alkaliye metabolize edilen asitler - laktik, asetik ve malik gibi- içerirler.Konuyla ilgili bir başka gerçek, şifalı kaynaklardan gelen kaplıca suyunun her zaman alkali olduğudur.Aksine kronik, hafif metabolik asidoz tipik bir şekilde Batı tarzı beslenen insanlarda çok yaygındır. Yaşlanma asidozu ilerletir çünkü azalan böbrek fonksiyonları fazla asidin atılmasını yavaşlatır:Asidoza eşlik eden pH değişikliğinin hücreler ve genel metabolizma   üzerinde, bir kısmı erken yaşlanmayı da tetikleyen zararlı etkileri vardır. Örneğin, proteinlerdeki yapısal değişimlerle, yağların oksitlenmesiyle ve hücreler için düşük oksijen kaynağıyla ilişkilendirilir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Felç
Asidoz koroner kalp hastalıklarına ve kalp krizlerine yol açtığı gibi beyinde atardamar hastalıkları ve felce de (kan pıhtısının ya da beyin atardamarının kanamasının neden olduğu “beyin sarsıntısı”) yol açabilir.Asit üretici bir beslenmenin buna katkı sağlayan bir faktör olması mümkündür.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Fibromiyalji
Bu rahatsızlık omuz ve sırt kaslarınızda sertleşme, zayıflama ve düğümlenme, kalça, diz, boyun, omurga, dirsek ya da popoda hassas noktalara neden olur. Beraberinde yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşma, karıncalanma, hassas bağırsak ve mesane, bacaklarda huzursuzluk, hafızada ve konsantrasyonda zayıflama, depresyon, kaygı, gürültü, ışık ve ısıya aşırı duyarlılık ve Raynaud fenomeni* de olabilir.Pek çok uzman, kaslarda ve bağdokuda asitli iyon tortusu bıraktığını öne sürerek metabolik asidozu suçlamaktadır. Aşağıdaki gibi çeşitli çalışmalar da bu düşünceyi desteklemektedir: 

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Gıda alerjisi
Kronik, hafif metabolik asidoz vücuttaki düşük bikarbonatla ilişkilendirilir. Bu, pankreas sıvısının onikiparmak bağırsağına giren asitli yiyecek artıklarını alkalileş- tirmek için yeterli bikarbonat içermeyebildiği anlamına gelir. Sonuç olarak enzimleri proteinleri iyi parçalamayabilir; asitli yiyecek artıklan da bağırsak kaplamasına hasar verebilir. Bütün sindirilmemiş protein molekülleri “sızıntılı” kaplamadan kana geçer ve bağışıklık sistemini hassaslaştırır.Bir proteine hassasiyeti olan bir kişi onu yediği zaman iki şeyden biri olur. Birincisi, immünoglobülin E (IgE) antikorları bağırsakta, kanda ya da başka bir yerde buna yapışarak immün kompleksler denilen minik parçacıklar oluşturur, bunlar da probleme (örneğin, kılcal damarları tıkayarak) neden olabilirler. İkincisi, beyaz hücreler iltihaplı maddeler (histamin ve lökotrien gibi) salar, bu da hasar verme potansiyeli olan serbest radikallerin (reaktif oksijen içeren iyonlar) üretimini artırabilir.Hızlı etkili immün reaksiyon dakikalar içinde ya da iki saate kadar başlayan gıda alerjisi semptomlarına neden olur. Bu belli bir gıdadan biraz almakla bile meydana gelebilir. Yaygın olan suçlular arasında süt, yumurta, yerfıstığı, ağaç yemişi, balık, kabuklu deniz hayvanları, soya, buğday ve portakal bulunmaktadır. Olası semptomlar, yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde ve boğazda şişme, kusma, ishal, karın ağrısı, kaşınma, alerjik rinit (bahar nezlesi), ürtiker (kurdeşen), astım ve göz nezlesidir. Var olan egzama daha da kötüleşebilir. En kötü ihtimalle de anaflaktik şok (öldürücü derecedenefes alma güçlüğü, tansiyonda düşme, hatta belki de bilinç kaybı) olabilir.Yavaş gelişen immün reaksiyon da 72 saat içinde başlayan gıda alerjisi semptomlarına neden olur. Hastalanan kişiler birkaç yiyeceğe tepki verebilir. Olası semptomlar, kızarma, bulantı, kusma, ishal, yemek borusu iltihabı, gastrit (mide iltihabı), karın ağrısı, yorgunluk, kas zayıflaması, acı ve sertlik, egzama, eklem ağrısı, çarpıntı, sıvı tutulumu (belki şişme, baş ağrısı, değişken ağırlık, geçici olarak yükselen tansiyon, depresyon, kasılma ve huzursuz bacak sendromuyla beraber) ve safra taşıdır.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.Kriz sırasında sodyum bikarbonat almayı düşünün (ama sıvı tutulumu semptomları varsa almayın).

Gut
Gut, eklemlerde ya da deri altında iğneye benzer sodyum ürat kristalleriyle (özellikle monosodyum ürat mo- nohidrat) ilişkilendirilir. Yiyeceklerden ve vücut hücrelerinden alınan pürinler vücut tarafından parçalanıp kanda ürat olarak taşman ürik aside dönüştürüldüğü zaman üratlar oluşur. Böbrekler normalde fazla üratı dışarı atar, ama asidozlu olunca yeterince hızlı olamayabilir, bu nedenle ürat seviyesi yükselir.Bazı insanlar sodyum bikarbonat almanın bir krizi hafiflettiğini ya da tedavi ettiğini bildirirler. Büyük olasılıkla (henüz kanıtlanmadı) bu, asidozu düşürerek kanda daha fazla sodyum üratın çözülmesine olanak verir, eklemlerdeki ürat kristallerinin çözülmesine yol açar. Gut krizlerinin vücudun özellikle asitli olduğu gece vakti olması daha olasıdır.Gut hastalarıyla internet üzerinden yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 85’i sodyum bikarbonatın yararlı olduğunu bildirmiştir.

Eylem:
Bir hafta boyunca günde dört kere yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Hazımsızlık, mide yanması, gastrit ve peptik ülser
Asit üreten beslenmeden doğan asidoz midenin bikarbonat ve asit üretimini artırır. Asit, “asit” sindirimine, mide yanmasına, peptik ülsere ve gastrite (iltihaplı mide duvarı) yol açar. Midenin içindekiler onikiparmakbağırsa- ğına girdiğinde, pankreas sıvısı asidi nötrleştirmek için bikarbonat sağlar. Bu mide duvarı hücrelerini daha çok bikarbonat üretmeye sevk eder; aynı anda da otomatik olarak daha çok asit üretirler.Sodyum bikarbonat almak aşırı asidi nötrleştirebilir. Ama onun sodyumu kana emilir ve bazı insanların sodyuma karşı hassas olduklarına inanılır. Bu yüzden, kalsiyum karbonat, magnezyum ya da alüminyum hidroksit gibi asit gidericiler tercih edilir (ve hemen hemen hiç emilmezler). Asit giderici kullanımı asit baskılayıcı ilaçların gelişiyle düşmüştür.Fazla asidin iltihaplı kolona (kolit) yol açtığı söylenir.Çok az mide asidinin de hazımsızlığa neden olduğu biliniyor. Gastritli ya da peptik ülserli bazı insanlar çok fazla asit üretirken, çoğu insan üretmez, bazıları da çok az üretir. Aslında düşük asit peptik ülser ve gastritin başlıca nedenidir. Bunun nedeni, Helikobakteri pilo- ri bakterisinin mide duvarı hücrelerini iltihaplanmaya teşvik etmesi ve bikarbonat içeren koruyucu mukus üretimini engellemesidir. Mide kanserine de yol açar. Beş kişiden ikisi etkilenirken, etkilenen on kişiden sadece birinde ülser olur.Son olarak, asidozun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyon gastrite ve yemek borusu iltihabına yol açabilir.

Eylem:
Bir bardak suda yarım veya bir buçuk tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün. Alternatif olarak, başka bir asit giderici alın ya da asit baskılayıcı alıp almama konusunda doktorunuza danışın.Zayıf asit üretimini tespit etmek için, boş mideye bir bardak suda bir tatlı kaşığı sodyum bikarbonat için. Eğer 5-10 dakika içinde geğirmezseniz (sodyum bikarbonatı karbondioksite çeviren asit yüzünden), asidiniz düşük olabilir, bu durumda asit gidericilerin hazımsızlığı gidermesi pek mümkün değildir.

Hipotiroit
Kronik, hafif metabolik asidoz tiroit bezlerini bastırabilir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Huzursuz bacaklar
Bu, asidozun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondan kaynaklanabilir Eylem: Alkali üreten yiyecekler yiyin.Bir doz sodyum bikarbonat almayı düşünün.

İltihaplanma
İltihaplanma pek çok bozukluğun bir parçasıdır ve araştırmalar asidozun yol açtığını öne sürer. Örneğin:Bir çalışma, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı beslenmenin (asidozla ilişkilendirildiği bilinir) C-reaktif proteini -güvenilir bir iltihaplanma göstergesi- yükselttiğini ortaya koymuştur.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.İshalİnce bağırsakta sürekli, ciddi bir ishal durumu, bikarbonat kaybı nedeniyle metabolik asidoza neden olabilir. Eğer kalın bağırsaktaysa klorür kaybı nedeniyle metabolik alkaloza neden olabilir.

İshal
asidozun olanak verdiği yavaş gelişen immün reaksiyondan da kaynaklanabilir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.Su kaybı giderici tuzlar (eczaneden) ya da günde dört adede kadar, bir bardak suya yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.

Kalp hastalıkları
Aşağıdaki bulgular asidozun düşük enerji, düzensiz kalp atışı (atrial fibrilasyon), egzersizde göğüs ağrısı (angi- na), kalp krizi ve kalp yetmezliğini tetiklediğini gösterir. Kronik, hafif metabolik asidozun (tipik bir Batı tarzı beslenmeyle) benzer etkileri olup olmadığı henüz bilinmiyor.Pek çok çalışma asidozun şunları yapabildiğini gösteriyor:
• Kalp kası hücrelerinde şekerden enerji üretimini azaltır; yağ ve proteinlerden enerji üretimi şekerin- kinden uzun sürer, bu yüzden düşük enerji erken bir problemdir.
• Koroner atardamarları tahriş ederek minik yırtıklara neden olur (eğer pH 7,35’in altındaysa). Sonra LDL kolesterol atardamar duvarlarından içeri sızar ve akyuvarlara saldırır. Bu akyuvarlar iltihaplanmaya yol açarak kolesterolü okside eder. Sonra okside kolesterolü içine çekerler. Kalsiyum hasarlı atardamar duvarlarından içeri sızar, bu arada düz kas hücreleri bu çatlakları kapatmakiçi kolajen üretir. Bütün bunlar damar sertliğine -atardamarların sertleşmesi artı aterom denilen kireçli, yağlı, lifli, beyaz hücre yüklü maddelerin oluşup atardamar duvarlarını daraltması- neden olur. Aterom parçaları pıhtıya yol açarak kopar, bu da kalp krizini tetikler.
• Potasyum, sodyum ve kalsiyumun hücre zarlarına geçişini engeller, potasyum, kalsiyum ve magnezyum idrardaki asitleri nötrleştirirken onları alır. Bu, kalp kaslarını zayıflatır, elektriksel mesajların normal iletimini engeller, kanda sodyum ve kalsiyum birikmesine neden olur, bu da yüksek tansiyon ve ateroma yol açar.
• LDL kolesterolü yükseltir (oksitlenirse tehlikeli olabilen çeşit), HDL kolesterolü (koruyucu çeşit) düşürür.
• Adrenalini yükseltir, bu da kalbi hızlandırır, kalp hücrelerinin oksijen ihtiyacını artırır.
• Ensülin direncine teşvik eder, sonra kan şekeri normal olarak hücrelere giremez ve yükselir, fazla ensülin üretimini tetikler. Ama yüksek ensülinin LDL kolesterolü yükseltmek gibi olumsuz etkileri vardır.
• Fibrinojeni yükselterek kan pıhtılarına yol açar, bu da koroner atardamarı tıkayabilir.

Kanın en düşük pH’ı (en asitli olduğu zaman) uyku sırasındadır, bu, öldürücü kalp krizlerinin en yaygın olduğu zamandır.Çarpıntı, asidozun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondan kaynaklanabilir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Kanser
İlk araştırmalar asidozun kanseri teşvik etme olasılığının bulunduğunu göstermektedir. Örneğin, çalışmalar pH nispeten alkali (7,4’ün yukarısı) olduğu zaman kanser hücrelerinin bazen çoğalmayı durdurduğunu göstermiştir. Bu pH aynı zamanda kanser hücrelerine daha çok oksijen girmesine de olanak verir, bu iyi bir şeydir, çünkü düşük oksijen kanser hücrelerini çoğalmaya teşvik eder. Diğer araştırmalar, kanser hücrelerinin etraflarında asi- doza neden olduklarını göstermiştir, bu da zayıf alkali kanser önleyici ilaçların etkisini azaltır.Bazı hastalıklarla olan bağlantılar asidozun kanseri teşvik ettiğini öne sürmektedir:
• Obezite, bağırsak, safrakesesi, böbrek ve prostat kanserleriyle ilişkilendirilir. Araştırmacılar asidozun obeziteyi teşvik ettiğini düşünüyor. Böylece asidoz hem obezite, hem de kanserin altında yatan faktör olarak çıkabilir.
• Yüksek protein alımı bağırsak ve prostat kanserini teşvik eder, öte yandan bol sebze yemek bağırsak, göğüs ve mide kanserini caydırıcıdır. Benzer şekilde asit üretici beslenme asidoza teşvik eder. Asidoz da bazı kanser türlerine teşvik edebilir.
• Bazı çalışmalar asidozun diyabeti teşvik ettiğini öne sürüyor. Diyabetli insanlarda bazı kanserler (örneğin, karaciğer ve pankreas kanseri) için artan bir risk vardır. Demek ki, asidoz hem diyabete, hem de kansere teşvik edebilir.

Araştırmacıların bildirdiklerine göre:

Kanserli farelere sodyum bikarbonat vermek kanserin etrafındaki alanı alkalileştirir.Eğer yukarıdaki deney insanlara da uygulanırsa, zayıf alkali kanser önleyici ilaçların işe yaramasını sağlar. Dahası:Oral sodyum bikarbonat kanser pH''ını yükseltir, kanser gelişimini azaltır, metastazı (ikincil kanser) durdurur ve kanserli farelerde lenf nodu tutulumunu engeller.

Kanıtlanmamış tedavi iddiaları:
• Kemirgen ülsere (bazal hücreli karsinom) ya da yassı hücreli cilt kanserine sodyum bikarbonat macunu uygulamak.
• Mide ve bağırsak kanserleri için askorbik asit ve sodyum bikarbonat almak. Bunlar sodyum askorba- tı serbest bırakır, bunun da kanser hücrelerini hasara uğratması umut edilir.
• Sodyum bikarbonatla karıştırılan akçaağaç şurubu içmek.Sonuç olarak, bikarbonatın kanseri teşhis etme ve tedaviyi izlemekte yararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni, kanser hücrelerinin bikarbonatı karbondioksite çevirmesidir, MR görüntüleri karbondioksit seviyelerindeki değişimleri izleyebilmektedir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Kas erimesi
Yaşlanma asidozu artırır ve kas erimesiyle de ilişkilendirilir. Batı toplumlarında çok yaygın olan kronik, hafif asidozun kas erimesine yol açtığı düşünülür.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Kas tutulması
Asidoz, idrardaki laktat gibi asitli anyonlara eşlik etmek için vücuttaki magnezyumu alarak tutulmalara neden olabilir.

Eylem:
Kanınızın asitli laktatı temizlemesi için gerektiği şekilde dinlenin.

Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Tekrar tekrar tutulmalar yaşıyorsanız, altı saatte bir yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat almayı düşünün.

Kas yorgunluğu ve ağrısı
Yoğun egzersiz sırasında zayıflık ve hızlı yorgunluk, geleneksel olarak, asitli laktat iyonları üreten kas hücrelerinden kaynaklanıyor diye açıklanır. Tabii ki yoğun egzersiz sırasında kas hücrelerinin pH’ı 7’den 6,8’e düşer. Ama araştırmalar aslında ne olduğunu göstermektedir:Eğer kaslar laktat üretmezse, asidoz ve yorgunluk daha hızlı olur ve performans ciddi şekilde bozulur. Bunun nedeni, hızla enerji üreten laktatın kaslar için çok yararlı bir yakıt olmasıdır. Aslında, bazı atletler, egzersiz öncesi, esnası ve sonrasında sıvı yenileme içeceğiyle laktat alırlar. Egzersiz sırasında, “yanma” olarak bilinen kas ağrısı hidrojen iyonlarının birikmesiyle ilişkilendirilir ve laktatın hızlı enerji üretimini sağladığının sinyalini verir.Egzersizle ilgili çoğu kas tutulması, kaslardaki sinir reseptörlerini aşırı uyaran asidozdan kaynaklanır. Ertesi günkü “geciken” ağrı kas hasarı ve egzersizin neden olduğu iltihaplanmadan kaynaklanır.Yoğun egzersizden önce sodyum bikarbonat alımı asidozu tamponlayarak daha uzun egzersize olanak verebilir. Bu “soda yüklemesi” kas yorgunluğunu azaltabilir ve iyileşmeyi artırabilir. Ama genellikle önerilen çok fazla miktarlar (vücuttaki her kilo için 0.3 gr) semptoma (Bkz. sf. 115) neden olabilir ve sadece performans süresinden saniyeleri azaltabilir. Bu yüzden de bu konu tartışmalıdır.Egzersizle ilgisi olmayan kas yorgunluğu ve acı, asido- zun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayasıyla yavaş gelişen immün reaksiyondan kaynaklanabilir.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.Yetkili bir koç ya da bir doktorun denetimiyle sodyum bikarbonat almayı düşünün.

Kasılma
Kasılma, ilaç almalarına rağmen epilepsisi olan kişilerin yüzde 70-80’inde görülür ve asidoz bir faktör olabilir.Kasılmalar, asidozun meydana getirdiği gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondan kaynaklanabilir

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Katarakt
Katarakt asidozla ilişkilendirilebilir, çünkü yaşlanma ya da göz merceklerinde fosforik ya da ürik asit kalsiyum tuzlarının çözünmez birikimine neden olan stres sonucu meydana gelir. Sodyum bikarbonat almak, tıpkı potasyum bakımından zengin beslenme gibi bu tuzları eritmeye yardımcı olur.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin çünkü bunlar potasyum bakımından zengindir ve metabolizmaları bikarbonat üretir.

Kaygı
Kaygı ya asidoz ya da alkaloza neden olabilir. Ayrıca asidoz da kaygıya yol açabilir. Kaygının asidoza neden olmasının bir yolu stres hormonu adrenalini artırmasıdır. Bu kasları gerer, laktat denilen asitli anyon salıvererek kas hücrelerinde enerji üretimini artırır.Artan adrenalin üretimi asidoza neden olabilir.Tersine, bazı kaygılı insanlar hızlı soluk alıp verirler, böylece çok fazla karbondioksit vererek solunum alkalozuna neden olurlar.Kaygıya neden olan asidoza gelince, yüksek proteinle beslenen insanların asidozu olur ve iddialara göre onların huzursuzluk hissetmesi daha olasıdır. Kronik asidoz kemiklerde magnezyum kaybına neden olarak kaygıyı tetikler.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Kemik erimesi
Eriyen kemik hafif ve kırılmaya eğilimlidir. Risk faktörleri arasında yaş, çok fazla ya da çok az egzersiz, sigara, çok az gün ışığı, beslenmede kalsiyum, magnezyum, çinko, C, D ve K vitamini, bitki hormonu ya da lif eksikliği, çok fazla “diyet kola” (fosforik asidi nedeniyle), erken menopoz, iştahsızlık ve çeşitli ilaçlar ve hastalıklar (gut ve tiroit bozuklukları gibi -bunların bazıları asidoz- dan kaynaklanabilir) vardır.Çalışmalar asidozdan kaynaklanabilecek iltihaplanmanın da bağlantılı olduğunu göstermektedir.Asidoz aym zamanda kemik yapıcı hücrelerin (osteob- last) aktivitelerini azaltıp kemik yıkıcı hücrelerin (osteok- last) aktivitesini çoğaltarak da kemik sağlığını bozar.Araştırmalar asidozun, idrardaki asitli iyonlara eşlik etmesi için kemiklerden kalsiyum çekebildiğini de öne sürerler.Sonuç olarak araştırmacılar, asit üretici beslenmeden kaynaklanan kronik, hafif metabolik asidozun bir faktör olabileceğine inanırlar. Özellikle sebze ve meyve eksikliğine işaret ederler:Sebze ve meyveler pek çok “kemik dostu” besinler içerir ve alkali üreten bir etkisi olabilir.Birkaç çalışma alkali takviyesinin benzer şekilde yararlı alkalileştirici etkisi olabileceğini öne sürmektedir.

Kısırlık
Başarılı olmak için, bir sperm önce kapasitasyon -yumurtaya yapışabilmesi için başının yüzeyindeki değişiklik- denilen bir süreçten geçmelidir. Bu, prostat tarafından üretilen ve boşalma sırasında spermle karışan dölleme-destekleyici peptit tarafından yapılır.Kapasitasyon serviks ya da rahimde olur ama sadece alkalilik uygunken olur. Bu, yumurtlamadan hemen önce, serviks bezleri uygun alkalilikte bol, temiz, elastik ve sulu “sperm dostu” mukus ürettiğinde ve sperm girişine yol açacak şekilde dizilmiş şeritler içerdiğinde meydana gelir.

Eylem:
Uygun alkaliliği sağlayan, alkali üreten yiyecekler yiyin.

Safrakesesi hastalıkları
Hızlı kilo kaybı olan insanlarda safra taşları ya da safrakesesi iltihabı riski artar, çünkü bu asidoza neden olabilir. Ayrıca safra taşlan riski obez insanlarda da yüksektir ve bazı uzmanlar asidozun obeziteyi teşvik ettiğine inanırlar. Bunların hiçbiri asidozun safra taşma neden olduğunu kanıtlamaz ama bunun mümkün olduğunu akla getirir.Farklı bir durumda asidoz bazı proteinlere immün tepkiye neden olur. Safra taşı olan insanların gıda hassasiyeti riski artar,en olası suçlular arasında yumurta, domuz eti, soğan, tavuk, süt ve kahve vardır. Asidoz safra taşma dolaylı olarak etki yapabilir. Bunun akla gelen bir yolu, gıdaya karşı hassas immün tepkinin safra kanalını iltihaplandırarak safrayı durgunlaştırması ve böylece taşlara neden olmasıdır.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

Sistit
Asidozu olan bir kişi nispeten asitli idrar üretir. Bu mesaneyi iltihaplandırabilir ve idrar enfeksiyonuna meydan verebilir. Sonuçta oluşan sistit, sık sık ve acılı bir şekilde idrara çıkmaya neden olur.Vücudu sodyum bikarbonatla alkalileştirmek idrardaki fazla asidi nötrleştirir. Ayrıca bakterileri öldürür ve bazı antibiyotikleri daha etkili bir hale getirir.

Eylem:
Hastalanan kadınlar günde bir bardak suda yarım tatlı kaşığı sodyum bikarbonat içmeyi düşünmelidir. Diğer alkalileştirme çözümleri eczanelerden bulunabilir.Eğer bu sizin ilk krizinizse ya da iki-üç gün içinde iyileşmezseniz bir doktora görünün. Erkekler ve çocuklar daima doktora gitmelidir.

Titreme
Bu, ya solunum ya da metabolik alkalozun olası bir semptomudur.

Eylem:
Eğer devam ederse ve nedenini bilmiyorsanız, doktorunuza başvurun.Eğer semptomlarınız kaygı ya da ağrıyla ilişkili hızlı solumadan (hiperventilasyon) kaynaklanıyorsa, kanınızdaki karbondioksit seviyesini yükseltmek için büyük bir kâğıt poşetin içinde soluk alıp vermeyi deneyin. Bunun yararı olursa, daha yavaş soluyarak semptomları uzakta tutun.

Uyuşma ve karıncalanma
Bunlar ya solunum ya da metabolik alkalozun semptomları olabilir.

Eylem:
Devam ederse ve nedenini bilmiyorsanız, doktorunuza başvurun.Eğer semptomlarınız, kaygının ya da acının tetiklediği hızlı solumayla (hiperventilasyon) ilgiliyse, kanınızın karbondioksit seviyesini artırmak için büyük bir kâğıt poşetin içinde soluk alıp vermenin yararı olup olmayacağını görün. Sonra daha yavaş soluyarak semptomları uzakta tutmayı deneyebilirsiniz.

Uyuşukluk
Bu solunum ya da metabolik asidozun işareti olabilir.

Eylem:
Nedenler ve tedavileri için sayfa 89 ve 90’a bakın.

Yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu
Bunlar metabolik asidozdan kaynaklanabilir. Bir olası nedeni, vücut düşük pH’ı düzeltmeye çalışırken tetiklenen hızlı soluk almanın verdiği yorgunluktur.İkinci olası nedeni ise, özellikle karbonhidratı düşük bir zayıflama diyetidir. Bu, enerji üretimi için şeker eksikliğine yöneltir ve hücrelerin enerji kaynağı olarak proteini ya da yağı kullanmak zorunda kalması anlamına gelir. Ama bu besin maddelerini kullanılabilir yakıta dönüştürmek karbonhidratı şekere dönüştürmekten daha uzun sürer. Bu beyin hücreleri, dolayısıyla yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu için bir dezavantajdır. Dahası enerji için yağ yakmak asitli keton üretir. Sonuçta meydana gelen asidoz yorgunluğa neden olmakla kalmaz, bitkinliği tetikleyen pre-diyabeti de teşvik eder. Şeker eksikliği düşük enerjiye neden olarak kalp kaslarını da etkiler.Üçüncü olası neden, asidozun neden olduğu gıda hassasiyeti dolayısıyla yavaş gelişen immün reaksiyondur.

Yüksek tansiyon
Asidoz yüksek tansiyona yol açıyor gibi görünmektedir.Muhtemel suçlu sebze ve meyve eksikliğidir çünkü yüksek protein aliminin kendi başına tansiyonu yükselttiğine dair bir kanıt yoktur.Sodyum bikarbonat (ya da başka bir alkalileştirici) almak tansiyonu düşürebilir:Asidoz hücreleri ensüline karşı daha dirençli yapar. Sonra pankreas yüksek kan şekerini önlemek için ekstra ensülin üretir. Bu da atardamarları adrenaline karşı aşırı hassaslaştırır, böylece yüksek tansiyona yol açar.

Eylem:
Alkali üreten yiyecekler yiyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp