Karbonat İle Ev İşlerine Destek

Karbonat İle Ev İşlerine Destek :

Karbonat

Evinizin ve çamaşırlarınızın ışıl ışıl, temiz ve mis kokulu olmasını sağlamaya yardımcı olan, toksik olmayan bir üründür. Evde pek çok şekilde ve pek çok yerde faydalı olabilir.

Temizlik ürünleri

Karbonat hafif aşındırıcıdır, yağ çıkarma, suyu yumuşatma ve koku giderme özellikleri vardır. Un eleğinin içinde kullanıma hazır bekletin. Aşağıdaki temizlik ürünlerini yapmak için de kullanabilirsiniz.

Temel Temizlik Sıvısı

600 mİ yani 214 su bardağı ılık suyu büyük bir kâseye koyun, içine bir yemek kaşığı karbonat ve iki sıkımlık bulaşık deterjanı ekleyin.
Kullanım ve saklama

Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Alternatif olarak spreyli bir şişeye döküp köpürme durduktan sonra kapağını kapatın ve her kullanımdan önce sallayın.

Çok Güçlü Temizlik Sıvısı
Yukarıdaki Temel Temizlik Sıvısı tarifine ya 120 mİ yani yarım su bardağı beyaz sirke ya da iki limonun süzülmüş suyunu ekleyin. İlk karıştırıldığında çok köpürecektir.

Kullanım ve saklama
Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Alternatif olarak etiketlenmiş spreyli bir şişeye döküp köpürme durduktan sonra kapağını kapatın ve her kullanımdan önce sallayın.Cilalı yüzeyler, granit ya da diğer taş yüzeyler için uygun değildir çünkü sirke ve limon suyu matlaşmaya neden olabilir.

Temel Temizlik Macunu

Bir kâseye biraz karbonat koyup macun kıvamına gelene kadar su ekleyin. Gereken miktar işin büyüklüğüne bağlıdır. Oranlar bir ölçü suya üç ölçü karbonattır. İstenirse, koku için içine birkaç damla limon, çay ağacı, lavanta ya da başka esansiyel yağı ekleyin. Bu karışım banyo küvetindeki halkalar gibi yapışmış lekeler için mükemmeldir.

Kullanım ve saklama
Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Eğer macun kurumaya başlarsa, biraz daha su ekleyin.

Çok Güçlü Temizlik Macunu
Yukarıdaki Temel Temizlik Macunu tarifini su yerinesirke kullanarak yapın.

Kullanım ve saklama

Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Eğer macun kurumaya başlarsa, biraz daha su ekleyin.

Krem Temizleyici
Yukarıdaki Temel Temizlik Macunu’nu yapın, sonra yoğun bir krem kıvamına gelene kadar içine su ekleyin. İstenirse, koku için içine birkaç damla limon, çay ağacı, lavanta ya da başka esansiyel yağı ekleyin.

Kullanım ve saklama
Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Alternatif olarak, etiketlenmiş sıkmalı bir şişeye döküp köpürme durduktan sonra kapağını kapatın ve her kullanımdan önce sallayın.

Ovalama Tozu
Bu tarif, boraks muadili (sodyum seskikarbonat) ve tuz içerir. Boraks muadilinin beyazlatma, leke çıkarma,koku giderme ve dezenfekte etme, tuzun da yağ giderme ve temizleme özellikleri vardır. Eşit miktarlarda karbonat, boraks muadili ve sofra tuzunu bir kâseye koyun. Bir tahta fırçası, bez ya da ulaşılması zor, küçük alanlar için eski bir diş fırçasıyla uygulayın.

Kullanım ve saklama
Belli bir temizlik işi için yetecek kadar hazırlayın ve kâseden kullanın. Alternatif olarak, etiketlenmiş bir kavanoz ya da plastik bir kaba koyun.

UYARI

Bir temizlik malzemesinin belli bir yüzey için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, önce görünmeyen, küçük bir yerde deneyin.

Nasıl temizlenir...

Eller
Çok kirli elleri sabunla yıkayın, sonra karbonat serpin. Ellerinizi ovalayın, durulayıp kurulayın.Lastik eldivenleri temiz tutmak ve giyilmesini kolaylaştırmak için içine karbonat serpin.

Süngerler ve bezler
Süngerleri ve bezleri yukandaki Temel Temizlik Sıvısı’nda beklettikten sonra durulayıp kurutarak temizleyip kokularını giderebilirsiniz.

Duvarlar, kapılar, çalışma yüzeyleri, yerler ve mobilyalar

Karbonat boyalı, Iaminat, plastik, cam, granit, taş, kom- pozit, lastik, tuğla, çelik, fiberglas ve yıkanabilir duvar kâğıtlarını temizlemeye yardımcı olur. Çıplak tahta üzerinde kullanacaksanız suyu az kullanın ve iyice kurulayıp su izlerini yok edin.

• 100 gr ya da yarım su bardağı karbonatı bir kova sıcak suda eritip yerleri paspaslayın ya da silin.

• Diğer yüzeyleri Temel Temizlik Sıvısı (yukarıdaki) ile silip sonra durulayın.

• Özellikle kirli ya da lekeli bölgeleri nemli bir sünger veya bez üzerine karbonat dökerek ovun, sonra durulayın.

• Yıkanabilir duvarlardaki yağ ya da çizik izlerini nemli bir sünger üzerine karbonat dökerek çıkarın, durulayıp kurulayın.

Kirli tabaklar
• Yağları gidermek ve yapışan yiyecekleri çıkarmak için bulaşık suyuna 50 gr ya da çeyrek su bardağı karbonat ve yarım limon suyu ekleyin. Her zamankinden daha az bulaşık deterjanına ihtiyacınız olacaktır.

• Bulaşık tellerinin paslanmasını engellemek için karbonat içinde saklayın.

• Mutfak lavabosunu Çok Güçlü Temizlik Sıvısı ile temizleyin ya da her yeri üzerine karbonat dökülmüş nemli bir sünger ya da bezle silin.
Gider boruları

• 200 gr/1 su bardağı karbonat ve arkasından 240 ml/1 su bardağı sıcak sirkeyle lavabodaki tıkanıklığı giderin. 30 dakika bekleyip bir çaydanlık kaynar su dökün. Gerekirse lavabo pompası kullanın.

• Her ay lavabolara 100 gr veya yarım su bardağı karbonat ve bir çaydanlık kaynar su dökerek pis su borularını temizleyin ve tıkanmalarını engelleyin.
Bulaşık makineleri

• Bulaşık makinesi tozu yapmak için iki yemek kaşığı karbonatı boraks muadili ile karıştırın.

• Bulaşık makinesinin toz deterjan (ya da tablet) gözünü karbonatla doldurup durulama devrini çalıştırarak istenmeyen kokuları önleyin.

• Alternatif olarak içini ve dışını Temel Temizlik Sıvısı ya da Çok Güçlü Temizlik Sıvısı ile temizleyip silin.

• Ya da bulaşık makinesini boşalttıktan sonra tabanına 100 gr veya yarım su bardağı karbonat serpin.

Buzdolapları ve dondurucular
• Buzdolabı ya da dondurucunun içini ve dışını Temel Temizlik Sıvısı ile silip durulayarak temizleyin. Kalan tabaka güzel kokmasını sağlar.

• Lekeli yerleri Temel Temizlik Macunu ile ovup durulayın.

• Buzdolabının ve dondurucunun güzel kokması için içine bir kâse karbonat koyun. Birkaç günde bir karıştırın ve iki-üç ayda bir değiştirin.

Kesme tahtaları
• Tahtanın üzerine karbonat serpip sonra beyaz sirke püskürterek bahar temizliği yapın. Karbonat-sirke macununu 30 dakika bekletip sıcak suyla durulayın.

• Kesme tahtaları ve ahşap çalışma yüzeylerinin üzerindeki sarımsak ya da soğan kokularım nemli sünger üzerine biraz karbonat döküp ovarak, sonra durulayarak giderin.

UYARI
Yapışmaz tavalarda karbonat kullanmayın, yüzeyine zarar verebilir. Yanmış yemek artıklarından kurtulmak için:

Tavalar
• Tavayı karbonat ya da Ovalama Tozu ile fırçalayın ya da ovun. İçi sırlı tavaları ovmayın.

• Tavayı sıcak suyla ıslatıp sonra içine kalın bir tabaka karbonat serpin. Bir gece bekletin, sonra fırçalayın ya da kalıntıları kazıyın.

• Tavaya bir yemek kaşığı beyaz sirke eklenmiş 240 ml/1 su bardağı su koyup kaynatın. İki yemek kaşığı karbonat ekleyin, köpürme bitene kadar bekleyip fırçalayın ya da kalıntıları kazıyın.

Fırın ve ızgara
UYARI
Temel Temizlik Macunu ışıl ışıl olan paslanmaz çeliği çizebilir, karbonat alüminyumu karartabilir yada elektrikli fırındaki ısıtma elemanlarını aşındırabilir.

Fırın Ve Izgara

• Fırının duvarlarına su sıkıp sonra da kalın bir tabaka Temel Temizlik Macunu sürün. Macunu nemli tutmak için saatte bir su sıkarak bu şekilde birkaç saat bekletin. Artıkları çıkarmak için bir spatula, palet bıçağı ya da kazıyıcı kullanın. Silerek temizleyin.

• Fırın zeminindeki yanmış, yağlı yemek artıklarıyla, üzerlerine su püskürtüp kalın bir tabaka karbonat serperek ve tekrar su sıkarak başa çıkabilirsiniz. Saatte bir su püskürterek ya da başka bir şekilde macunu nemli tutarak birkaç saat bekletin. Silerek temizleyin.

• Gerekiyorsa, fırını ya da ızgarayı Çok Güçlü Temizlik Macunu ile temizleyin.

• Yağlı ızgara ya da ocak kapağını karbonatlı nemli sünger ya da bezle ovup sonra silerek temizleyin.

• Kabuk bağlamış barbekü ızgarasını, Çok Güçlü Temizlik Macunu uygulayıp birkaç saat bekleterek, tel bir fırçayla fırçalayıp silerek yağlarını arındırıp temizleyin.

Mikrodalga fırın
• Mikrodalga fırının içini Temel Temizlik Sıvısı ile silerek temizleyin.

• Alternatif olarak, mikrodalgaya uygun bir kâseye 240 mİ su ve bir yemek kaşığı karbonat koyup bunu fırına yerleştirin. Fırını sıvı üç-dört dakika kaynayacak şekilde ayarlayın. Fırının içini nemli bir bez ya da kâğıt havluyla silin.

Banyo
• Banyo yaptığınız zaman suya iki yemek kaşığı karbonat ekleyin. Bu, suyu boşalttığınızda küvette köpüklü pisliklerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

• Küvet, lavabolar, musluklar, fayanslar ve aynaları nemli bez ya da süngerle kokulu Krem Temizleyici ya da Temel Temizlik Macunu uygulayarak temizleyin. Durulayın.

• Daha ağır kirler ya da cam duş kabinleri için Çok Güçlü Temizlik Macunu sürün, 30 dakika bekletin, sonra durulayın. Cam duş kabinini hafif nemli havluyla kurulayın.

• Sert sulardaki mineral tuzların duş başlığını tıkamasını önlemek için, deliksiz, sağlam bir naylon poşete 50 gr veya çeyrek su bardağı karbonat ve 240 ml/1 su bardağı beyaz sirke doldurun. Bu poşeti duş başlığının etrafına bağlayın ve 30 dakika bekletin. Sonra torbayı çıkarıp birkaç saniye suyu akıtın. (Eğer duş başlığını çıkarabiliyorsanız, başlığı bu karışıma batırıp 30 dakika bekletin, sonra durulayın.)

• Tuvalet rezervuarını ve klozeti içine 200 gr/1 su bardağı karbonat koyup bir gece bekletip ertesi sabah sifonu çekerek temizleyin. Ayda bir kez tekrarlayın.

• Klozeti, ıslak tuvalet fırçasına karbonat serpip kenar kıvrımların altını fırçalayarak temizleyin.

• Lekeli bir klozeti Çok Güçlü Temizlik Macunu ile ovarak temizleyin.

• Kirli fayans derzlerine Çok Güçlü Temizlik Macunu uygulamak için sert kıllı eski bir diş fırçası kullanın. 30 dakika bekletip durulayın.

• Özellikle kirli derzler için, üç ölçü karbonatı bir ölçü beyazlatıcıyla karıştırın, diş fırçası kullanarak derzleri bununla fırçalayın. 30 dakika bekleyip durulayın.

• Makinede yıkanabilen kirli ve küflü duş perdesini büyük bir banyo havlusuyla beraber çamaşır makinesinde temizleyin. Çamaşır toz ya da sıvı deterjanına 200 gr/1 su bardağı karbonat ekleyin. Düşük derecede yıkayıp yumuşatıcı çekmecesine 120 ml/1 su bardağı beyaz sirke koyarak durulayın. Çok hızlı devirde sıkmayın, perde düzelmeyecek şekilde buruşabilir. Asıp kurutun.

• Makinede yıkanmayan duş perdesini, içinde 150 gr/ 3/4 su bardağı karbonat olan ılık suda 30 dakika bekleterek temizleyin. Durulayıp sıkmadan asın.

Bebek ve çocuk eşyaları ve oyuncaklar
• Çocukların yıkanabilir oyuncaklarım Temel Temizlik Sıvısı’na batırın ya da bu sıvıya batırılmış bir bezle silin. Durulayıp kurulayın.

• Plastik bir çocuk havuzunu Temel Temizlik Sıvısı ile yıkayıp küfleri giderin.

• Mama sandalyelerini, bebek araba koltuklarını, çocuk arabalarını (pusetleri) ve plastik şilte koruyucuları, nemli bir sünger üzerine karbonat serpip bununla ovarak, sonra temiz bir süngerle birkaç kez silerek temizleyin.

• Biberonlar, emzikler (biberon emzikleri) ve şişe fırçalarındaki süt artıklarım onları Temel Temizlik Sıvısı’na batırarak çıkarın. Durulayın ve her zamanki gibi sterilize edin.

Meyve ve sebzeler
Çoğu insan kirleri, haşere ilacı artıklarını ve mikroorganizmaları temizlemek için meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkar. Sadece su kullanabilirsiniz tabii ama karbonat solüsyonu daha iyidir.

• Meyve ve sebzeleri içinde bir tatlı kaşığı karbonatı erittiğiniz bir kâse suda yıkayın, sonra durulayın.

• Islak bir sebze fırçasına biraz karbonat serpip sert meyve ve sebzeleri nazikçe fırçalayın.

• Yumuşak meyveleri de üzerine karbonat serpilmiş nemli bir süngerle temizleyin.

Metaller
Karbonat gümüş, krom ve bakırların temizlenmesine yardımcı olabilir. Hatta New York’taki bakır Özgürlük Anıtı’nın temizlenmesi için de kullanılmıştır.Bununla beraber, bunu alüminyumda kullanmayın, çünkü alüminyum oksidin ince koruyucu kaplamasını çıkarabilir. Çıplak alüminyum aside reaksiyon gösterir, bu yüzden terli ellerle dokunulur ya da havaya maruz kalırsa kısa süre içinde yamalı bir görüntüye bürünür.

• Gümüş bir eşyayı eski bir diş fırçası ve biraz Temel Temizlik Macunu ile fırçalayın. Ilık suyla durulayıp kâğıt havluyla kurulayın, yumuşak bir bezle parlatın.

• Lekeli gümüşü içinde bir tatlı kaşığı karbonat olan bir kâse ılık suya alüminyum folyo üzerine koyun. (Ya da gümüş eşyayı alüminyum bir kaptaki ılık suya koyun.) 5-15 dakika bekletip çıkarın, durulayın, kâğıt havluyla kurulayın ve yumuşak bir bezle parlatın. Gümüş, havadaki oksijen ve sülfür gazlarına reaksiyon vererek gümüş sülfür içeren bir leke oluşturur. Alüminyum da gümüş sülfüre reaksiyon vererek alüminyum sülfür oluşturur, parlak bir saf gümüş yapar.

• Araba tamponları (çamurluk) ve jant kapaklarındaki ya da bisikletlerdeki kromu karbonatlı, nemli bir süngerle ovarak temizleyin. Durulayıp yumuşak, kuru bir bezle parlatın.

• Paslanmaz çelikleri karbonatlı, nemli bir süngerle ovup, sonra durulayıp kurulayarak parlatın.

• Pirinç ya da bakır eşyaları yarım limon üzerine serpilmiş karbonatla temizleyin. Durulayıp kurulayın.

• Bir kâseye karbonat koyup üzerine beyaz sirke dökerek altın mücevherlerinizi bunun içinde temizleyin. Durulayın ve kurulayın. Ancak mücevherinizde inci varsa ya da değerli taşlar metal “kıskaçlarla” sıkıştırılmak yerine yapıştırılmışsa bunu yapmayın.

Leke çıkarma
Kumaşlardaki lekeler için Bkz. “Çamaşır yıkama”Çay ve kahvenin tanen lekelerinden kurtulmak için:

• Fincan ve kupaları karbonatla ovmak için nemli bir sünger kullanın, 30 dakika bekletip durulayın.

• Fincan ve kupaları ılık suyla doldurup içine yarım tatlı kaşığı karbonat koyun. 30 dakika bekletip durulayın.

• Kahve ya da çay demliğini sıcak suyla doldurup iki tatlı kaşığı karbonat, iki tatlı kaşığı beyaz sirke koyun. 30 dakika bekletip durulayın.

• Cam ya da metal (ama alüminyum değil) bir cezveyi sıcak suyla doldurun, bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı beyaz sirke ekleyin, 30 dakika bekletip durulayın.

• Mutfak tezgâhından ya da diğer yıkanabilir yüzeylerden meyve suyu lekelerini çıkarmak için üzerlerine su püskürtüp karbonat serpin. 30 dakika bekletip silin.

• Boyalı ya da kâğıt kaplı duvarlardan pastel boya izlerini çıkarmak için nemli bir sünger üzerine karbonat serpip hafifçe duvan ovalayın, sonra silerek temizleyin.

• Ahşap döşemelerden su lekelerini çıkarmak için Temel Temizlik Sıvısı sürdüğünüz bir sünger ya da bezi hafif hafif dokundurun. Silerek temizleyin, karbonat izleri çıkana kadar birkaç kez silin. İyice kurulayın. Ahşabı çok fazla ıslatmayın, bu daha çok su lekesine neden olur!

• Lekeli laminat (ya da diğer plastik) ya da mermer tezgâhları veya diğer yüzeyleri Temel Temizlik Macunu ile ovup sonra durulayarak temizleyin.

• Lekeli ya da bir süredir kullanmadığınız bir termosu içine bir-iki tatlı kaşığı karbonat koyup sıcak suyla doldurarak temizleyin. 30 dakika bekletip iyice durulayın.

• Halıdaki şarap, yağ ve diğer lekeleri hafifçe ıslatıp sonra karbonat serperek çıkarın. Kurumaya bırakın, sonra artıkları elektrik süpürgesiyle süpürün.

• Sert zeminlerdeki mürekkep lekelerine Çok Güçlü Temizlik Macunu uygulayın, sonra durulayıp kurulayın.

• Ütünüzün tabanındaki kahverengi lekeleri çıkarmak için ütüyü fişten çıkarıp soğutun, sonra Temel Temizlik Macunu ile ovun.

Çamaşır yıkama
• Çamaşır sepetinize her gün biraz karbonat serperek ferah tutabilirsiniz.

• Çamaşır makinenizin tamburunu ve kapağının iç kısmını Temel Temizlik Sıvısı ya da inatçı lekeler için Temel Temizlik Macunu kullanarak temizleyin.

• Çamaşır makinenizin tamburunu ve kapağının iç kısmını Temel Temizlik Sıvısı ile silerek kokulardan arındırın.

• Alternatif olarak, deterjan gözüne 50 gr ya da çeyrek su bardağı karbonat, yumuşatıcı gözüne 240 mİ ya da çeyreksu bardağı beyaz sirke koyup çamaşır makinesini kısa devirde çalıştırarak temizleyin.

• Daha etkili bir çamaşır deterjanı için çamaşır makinesine ya da elde çamaşır yıkadığınız leğene her zamanki sıvı deterjan miktarınızla beraber 100 gr veya yarım su bardağı karbonat ekleyin. Bu pek çok lekenin çıkmasına yardımcı olur.

• Ev yapımı yumuşatıcı için, 200 gr/1 su bardağı karbonat, 240 ml/1 su bardağı sirke ve 480 ml/2 su bardağı suyu, karbonatla sirkenin karışmasından dolayı oluşacak köpürmeyi de içine alacak kadar büyük bir şişeye koyun. Çamaşır yıkarken çamaşır makinenizin yumuşatıcı gözüne ya da elde yıkıyorsanız son durulama suyuna bu karışımdan 60 mİ ya da çeyrek su bardağı koyun. Karbonat havluları yumuşak ve pofuduk yapar.

• Güzel kokulu bir çamaşır yumuşatıcı için yukarıdaki tarife üç-dört damla limon, lavanta ya da gül esansiyel yağı ekleyin.

• Beyaz çamaşırları beyazlatmak için çamaşır deterjanı gözüne ya da elde yıkıyorsanız son durulama suyuna 100 gr ya da yarım su bardağı karbonat ekleyin.

Alternatif olarak, bir leğen soğuk suya 50 gr ya da çeyrek su bardağı karbonat ekleyip çamaşırları bu suya bastırın ve bir gece bekletin. Ertesi sabah her zamanki gibi yıkayın.Daha fazla beyazlatıcı etki için bir leğen soğuk suya bir limonun suyunu ve 50 gr ya da çeyrek su bardağı karbonat koyun. Çamaşırları bu suda bir gece bekletin, ertesi sabah yıkayın.Alternatif olarak, beyazlatıcının etkisini artırmak için bir kap suya 100 gr ya da yarım su bardağı karbonat, 240 mİ ya da yarım su bardağı beyazlatıcı koyun. Bebek bezlerini, çamaşır deterjanı gözüne ya da elde yıkıyorsanız çamaşır deterjanına 100 gr ya da yarım su bardağı karbonat ekleyerek beyazlatın.Klorlu beyazlatmanın etkisini artırmak için karbonat kullanın: Her zamanki beyazlatıcıya 100 gr ya da yarım su bardağı ekleyin.Kirli çocuk bezlerinin kokusunu gidermek için bir kova soğuk suya 50 gr ya da çeyrek su bardağı karbonat ekleyerek bezleri bir gece bu suda bekletin. Ertesi sabah her zamanki gibi yıkayın.Eğer giysilerde asitli bir şey (meyve suyu ya da domates sosu gibi) leke yaptıysa, yıkamadan önce karbonat uygulamak asidin kumaşa işlemesini engeller, lekeyi de yumuşatır. Karbonat serpip üzerine su püskürtün, 30 dakika bekletip yıkayın. Bu asitli ter, kusmuk ve idrar lekelerinde de etkilidir.

• Kan lekesini geçirmek için, bir tas soğuk suya 100 gr yarım su bardağı karbonat ve 120 mİ yarım su bardağı beyaz sirke koyup bir gece bu karışımda bekletin. Ertesi gün normal şekilde yıkayın.

• Giysilerdeki yağ lekesini gidermek için karbonat ve su macununu uygulayın, 30 dakika bekletip sonra çamaşır makinesine (ya da elde yıkıyorsanız leğene) sıvı deterjanla beraber 100 gr ya da yarım su bardağı karbonat ekleyin. Normal devirde yıkayın.

• Ya da iki ölçü karbonat, bir ölçü krem tartar ve biraz suyla bir macun yapın, bunu yağ lekesine sürüp yıkayın.

• Zift lekesini Temel Temizlik Macunu ile çitileyip karbonat ve suyla yıkayın.

• Giysilerdeki pas lekesini çıkarmak için limon suyuna batırdıktan sonra kalın bir tabaka karbonat serpin. Bir gece bekletip durulayın ve yıkayın.

• Kumaştan küf kokusunu çıkarmak için Temel Temizleme Sıvısı’nda bir gece bekletip yıkayın.

Koku giderme
Karbonat kötü kokuları giderir. Asitli (ter, idrar ya dakusmuk gibi) ve alkali (ıslak bebek bezindeki amonyakgibi) maddelerin kokularıyla savaşır.Buzdolapları ve dondurucular için sayfa 15’e bakın.Bulaşık makineleri için sayfa 14’e bakın. Kesme tahtalarıiçin sayfa 15’e bakın. Mutfaktaki gider boruları için sayfa14’e bakın. Çamaşır yıkamak için sayfa 23’e bakın.

• Kiler ve mağaza dolaplarındaki kötü kokuları önlemek için içine küçük bir kâse karbonat koyun. Birkaç günde bir karıştırın, iki-üç ayda bir değiştirin.

• Plastik kâse ya da kaplardaki bayatlama kokusunu gidermek için içlerini sıcak suyla doldurup bir yemek kaşığı karbonat karıştırın. 30 dakika bekletip durulayın.

• Eğer koku inatçıysa, karbonatla beraber bir yemek kaşığı sirke ve birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyerek tekrar edin.

• Mutfaktaki çöp kovasının güzel kokması için içine bir avuç karbonat koyun.

• Çöp öğütücüsünün kötü kokmasını önlemek için haftada bir içine iki yemek kaşığı karbonat, bir yemek kaşığı beyaz sirke koyup sıcak suyu açarak öğütücüyü çalıştırın.

• Kaldıracağınız battaniyenin güzel kokması için karbonat serpip katlayın. Bir gece bekletip ertesi sabah silkeleyin, soğuğa ayarlanmış çamaşır kurutucusuna koyun.

• Halı ve kilimlerin kötü kokusunu gidermek için her yerine karbonat serpin, en az 30 dakika beklettikten sonra elektrik süpürgesiyle süpürün.

• Halıya dökülen içecek ya da yiyecekleri temizledikten sonra karbonat serpip 30 dakika bekletin, elektrik süpürgesiyle süpürün. Bu kötü kokuların kalma olasılığını azaltır.

• Karbonat serptikten sonra 30 dakika bekletip elektrik süpürgesiyle süpürerek arabanızdaki paspasların kötü kokularını giderebilirsiniz.

• İstenmeyen kokuları gideren bir hava temizleyici görevi görmesi için her odaya küçük bir kap karbonat koyabilirsiniz. Ticari hava temizleyiciler genellikle maskeleyici bir koku üretirler.

• Küçük bir kap karbonat içine birkaç damla limon, sardunya, lavanta, portakal çiçeği, gül ya da diğer esansiyel yağlarından ekleyerek ev yapımı oda parfümü hazırlayabilirsiniz.

• Temizlenmiş insan ya da evcil hayvan kusmuklarının kötü kokusunu gidermek için bolca karbonat serpin. Birkaç saat bekletip elektrik süpürgesiyle süpürün.

• Kokan ayakkabı, çizme ya da spor ayakkabıların içine karbonat serpip bir gece bekletin, ertesi sabah artıkları silkeleyin.(Deri ayakkabılara bunu yapmak deriyi sertleştirebilir.)

• Gardırobun (veya dolapların) güzel kokması için içine bir kâse karbonat koyun.

Özel koku için içine birkaç damla limon, sardunya, lavanta, portakal çiçeği, gül ya da diğer esansiyel yağlarından ekleyin.Alternatif olarak, kumaş parçalarıyla küçük keseler yapıp içlerine karbonat, belki biraz esansiyel yağ koyup ip ya da kurdele ile bağlayarak gardırop ya da çekmece içine koyabilirsiniz.Elbise kılıflarındaki küf kokularım önlemek için içine karbonat serpin.Pelüş oyuncakları karbonatla tazeleyin. 30 dakika bekletip fırçalayın.Evinizde sigara içen biri varsa, tütün kokusuyla mücadele etmek için kül tablalarına karbonat koyun. Çadır, su geçirmez eşyalar ve diğer kamp malzemelerini kaldırırken karbonat serpin.

Termostaki küf kokusunu, sıcak suyla doldurup içine iki tatlı kaşığı karbonat ekleyerek giderin. 30 dakika bekletip durulayın.Evcil bir hayvanın kum kabının kötü kokmasını önlemek için kum koymadan önce kaba kalın bir tabaka karbonat serpin.Kötü kokuların önlenmesi için kedinin kum kabına da karbonat serpin.Nemli köpek giysilerindeki ıslak köpek kokusunu gidermek için karbonat serpip 30 dakika bekletin ve fırçalayın.Köpek ve kedinin yatağının daha iyi kokması için karbonat serpip bir saat bekletin, sonra elektrik süpürgesiyle süpürün.

Pas çıkarma

Metallerden pası çıkarmak için nemli bir bezle TemelTemizlik Macunu uygulayın. Bir parça alüminyum folyo ile hafifçe ovalayın, durulayın ve kâğıthavluyla kurulayın.

Diğer
• Hazır halde bir yangın söndürücünüz ya da yangın battaniyeniz yoksa ama çok miktarda karbonatınız varsa, küçük bir yağ ya da elektrik yangınını üzerine karbonat atarak söndürün. (Her iki yangın için de su güvenli değildir.) Yağlı derin kızartıcı yangınlarında karbonat kullanmayın, alevlenen yağ sıçrar. Ayrıca gerekiyorsa risk almadan, siz ve yakınlarınız evden çıkın ve itfaiye çağırın.

• Böcekleri kaçırmak için yerlere, tezgâhlara ya da dolaplara karbonat serpin.

• Arabanın ön camından ölü böcekler temizlendikten sonra kalan lekeleri gidermek için nemli bir süngerle karbonat uygulayın, durulayıp silerek temizleyin.

• Saç fırçaları, taraklar, diş fırçaları ve makyaj aletlerini temizlemek için Temel Temizlik Sıvısı’na batırıp 30 dakika beklettikten sonra iyice durulayın.

• Küf mantarı bulaşan süs bitkilerine akşamları Temel Temizlik Sıvısı sıkın.Siyah nokta mantarı bulaşan süs bitkilerini, bir şişe Temel Temizlik Sıvısı’na bir tatlı kaşığı yemeklik yağ ekleyip akşamları üzerlerine sıkarak tedavi edin.Vazoların içini sıcak suyla doldurup iki yemek kaşığı karbonat ekleyerek temizleyin. Bir saat bekletip durulayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp