Prof. Dr. Canan Karatay İle Güneş Girmeyen Eve Doktor Girer!

Prof. Dr. Canan Karatay İle Güneş Girmeyen Eve Doktor Girer! : D vitamini kaynakları neler?

D vitamininin iki ana kaynağı bulunmaktadır:

1. Güneşin UVB ışınları etkisiyle derimizde üretilmektedir.

2. Gıdalarla alınabilmektedir. En önemli besin kaynağı balık ve organ etleri dediğimiz, yürek ve karaciğerdir.

Ancak güneş ışınının meydana getirdiği D vitamini değerini 100 birim olarak varsayarsak, yiyeceklerle aldığımız bunun dörtte biri yani %25’i kadardır. Her gün 500 gr karaciğer ya da balık yemek mümkün olamadığına göre, en önemli kaynak güneştir.

Güneş hayattır, sağlıktır, doğal enerji kaynağıdır... Güneşten korkmamak gerekir diye düşünüyorum. Güneş ışınlarının en etkili olduğu saatler, öğle saatleri; gölgemizin uzunluğunun, boyumuzun uzunluğundan fazla olmadığı zaman cildimiz en etkili şekilde D vitamini üretiyor. Bu bağlamda bir noktayı daha açıklamak gerekiyor! Örneğin hava kirliliği aşırı düzeyde olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde, günün hangi saatinde olursa olsun UVB ışınlarının %60 kadarı kirli atmosferde bulunan zerrecikler tarafından emilmektedir.

Bu durumda, öğle saatlerinde dahi güneşte kalmanın pek bir yararı olmamaktadır.Güneşten gelen UVB ışınları, camdan geçmezler! Yoğun hava kirliliği de cam gibi güneşin faydalı ışınlarını engellemekte, böylelikle UVB ışınları cildimize ulaşıp D vitamini üretememektedir.Bu nedenle, hava kirliliği yoğun olan yöre ve büyük şehirlerde, güneş çarpmasından korkmak’ son derece yanlıştır ve büyük bir yanılgıdır! Aslında ‘sıcak çarpmasından korkmamız gerekir! İşte bu nedenle başımıza şapka giymek tehlikelidir, çünkü insanlar vücut ısısını başlarından kaybederler! Başımızı kapatarak gölgede oturmak veya güneşte dolaşmak, vücut ısısını yükselteceğinden sıcak çarpmasına sebep olabilmekte ve bu da özellikle çocuk ve yaşlılarda tehlikeli olmaktadır.

D vitamini destekleri nasıl kullanılır?

Özellikle kış aylarında, çocuk, genç, yaşlı, kadın ve erkek herkesin kan değerlerini ölçtürerek, sonucuna göre gerekirse D vitamini desteği alması gerekmektedir.Yağda eriyen bir vitamin olduğu için haftada bir ya da ayda bir olarak iğne şeklinde kalçadan yapılabilir. D vitamini fazlalığının bir yan etkisi olmadığı bildirilmektedir. Kan düzeyleri düşük olanlarda D vitamini tabletlerinin faydası oldukça geç ortaya çıktığı için, önce D vitamini ampulleri ile eksiklikler hızla giderilip, daha sonra idame dozu olarak tabletlerle destek sağlanabilir.

D vitamini hakkında önceki bilgilerimizin de artık geçersiz olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.39,40'41 Örneğin, “20 dakika kolunuzun güneş görmesi yeterlidir” ya da “Günlük ihtiyacımız 400 ng kadardır, fazlası gereksizdir” bilgilerimiz artık geçerli değildir. Bugün gribal enfeksiyonlarda, hastalara günde 50.000 ng düzeyinde D vitamini önerilmekte ve verilmektedir.D vitamini hakkında daha fazla bilgi edinmeyi arzu edenlere, üyesi olduğum Uluslararası D Vitamini Konseyinin internet sitesine girip (http://www. vitamindcouncil.org) incelemelerini öneririm.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp