Bağırsak Kurtlarının Belirtileri

Bağırsak Kurtlarının Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Genel Bilgiler:Bağırsak kurdu denildiğinde akla ilk gelen, solucan şekildeki organizmaların bağırsakta kımıl kımıl hareket etmesidir.

Bağırsakta en sık görülen kıl kurdu diye adlandırılan parazittir. En sık görülen ikinci tip bağırsak kurdu ise askaris Latince ismiyle tanımlanan bağırsak parazitidir. Bu parazitler bağırsak kurtları diye bilinir ve en sık rastlanan bağırsak kurtları bunlardır.

Bağırsak kurdu denildiğinde aklımıza en çok askaris ve kıl kurdu geliyordu. Bağırsakta yaşayan bu iki organizmanın birbirinden farkı şudur:

Kıl Kurdu

Kıl kurdu birkaç milimetre kalınlığında ve birkaç santimetre uzunluğunda olan, bağırsakta yaşayan organizmadır.

Askaris

Askaris isimli bağırsak paraziti ise, yarım santimetre kalınlığında 10-15 santimetre uzunluğunda olan devasa bir bağırsak parazitidir.Eğer bağırsağınızda kıl kurdu veya tenya varsa, makat bölgeniz kaşınabilir, bunun haricinde sürekli ishal olabilirsiniz veya çok çabuk acıkma gibi belirtiler gösterebilir.Bu belirtilere sahipseniz bağırsağınızda tenya olabilir.

Kıl kurdu (Enterobius vermicularis; Eskiden: Oxyuris vermicularis), Yuvarlak solucanlar (Nematoda) şubesinden, dünya çapında çocuklarda yaygın bağırsak paraziti olan bir türdür.

Kıl kurdu'nu yine bağırsak paraziti olan ve ondan daha büyük (25 cm) bağırsak solucanı (Ascaris lumbricoides) ile karıştırmamak gerekir.

Yumurtaları 50-60 cm uzunluğunda, 20-30 cm kalınlığında oval, bir tarafı düz, diğer tarafı ise konveks yapıdadır. Bir başka deyişle asimetrik elips şekillidir. Düz, renksiz ve kalın bir kabuğu vardır. Nesneler yapışkan özelliği vardır. Binlerce (ortalama 10.000) yumurtadan oluşan küme çıplak gözle seçilebilir. Yumurtlandığı zaman içinde larva oluşmuştur ya da bazen de embriyo hâlindedir.

Larvaları beyaz veya kremsi renktedir. Konakçının vücudunda 140-150 cm uzunluğuna kadar büyür.

İki dişi kıl kurdunun cetvel yanında boyca karşılaştırılması

Erişkin kurdun vücudunu örten kutikula ön uçta genişlemiş ve yassılaşıp şişebilen bir hâl almıştır. Bu kutikula kalınlaşması enine çizgili bir görüntü arz eder. Ağız üç dudakla çevrilmiştir. Yemek borusunun arka ucu, içerisinde bir diş aygıtı bulunan geniş bir bulbus halindedir. Küçük ve beyaz renklidir. Dişileri erkeklerinden daha büyüktür. Dişileri 10, erkekleri 3 mm boyundadır. Erkekte arka uç küt ve ventrale doğru kıvrık olup, bir adet çiftleşme spikülü bulunur. Dişilerin arka kısmı ise uzun ve sivridir.

Belirtiler ve semptomlar

Vücuttaki parazit sayısı ve konağın bağışık durumuna bağlı olarak enterobiosis asemptomatik (hafif kıl kurdu enfeksiyonları) olabileceği gibi en bilinen semptomları olan anal veya vajinal bölgede kaşıntı, burun kaşıntısı, gece ağızdan salya akması, diş gıcırdatması, uykusuzluk, asabiyet ve huzursuzluk, aralıklı karın ağrıları ve bulantı gibi, muğlak mide ve bağırsak semptomları ile karsımıza çıkabilir.

Komplikasyonlar

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları ciddi sorunlara neden olmaz. Nadir durumlarda, ağır enfeksiyon nedeniyle komplikasyonlar gelişebilir:

- İdrar yolu enfeksiyonu: Kadınlarda daha yaygın olan idrar yolu enfeksiyonlarının nedeni bazen ağır kıl kurdu istilasıdır. Parazit mesaneye de göçerek, sistite neden olabilir.
- Peritoneal boşlukta enfeksiyon: Kadınlarda veya kızlarda, parazit anal bölgeden vajinaya, oradan rahme, fallop tüplerine ve leğen kemiği boşluğundaki organların etrafında bulunan alana geçebilir. Bu durum vajinite, endometrite veya başka sorunlara sebebiyet verebilir.
- Kilo kaybı: Çok sayıda erişkin kıl kurdu bağırsağınızda yaşadığı zaman, kilo vermenize yetecek kadar karın ağrısına neden olabilir ve buna yetecek kadar besin tüketebilir.

Tanı

Kesin tanı yumurtaları veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur.

Selofan bant testi: Kıl kurtlarına yönelik en kesin sonuçlar veren test, dünya çapında yaygın olan selofan bant testidir. Dişi parazitler anüsten dışarı çıkarak perianal bölgeye yumurtlamaları nedeniyle ancak bu yöntemle tanı yapılmaktadır. Doktorunuz, anüsünüzün etrafındaki deriye şeffaf bir plastik bant bastıracak, ardından mikroskop altında bu bantta kıl kurdu yumurtaları incelemesi yapacaktır.

Parazit genellikle gece yumurta yaptığından ötürü, sabahları dışkınızı çıkarmadan veya banyo yapmadan önce ilk iş kendinizi test ederek iyi bir numune elde edebilirsiniz. Anüsünüze bir parça şeffaf plastik bant yapıştırın, daha sonra numunenizi doktorunuza götürün. Teşhisin konması için çok sayıda bant numunesinin alınması gerekli olabilir.

Kurdun doğrudan görülmesi: Bazen, anüsünüzün çevresindeki bölgede erişkin bir kurdun görülmesinde olduğu gibi, kıl kurtlarının varlığı daha belirgindir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp