yetişkinlerde yüksek ateş zararları

Ateş çocukluk çağının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş ve bu şekilde kabul görmüş olan bir hastalıktır. Birçok durumda, ateş vücudun hastalıklara karşı gösterdiği bir tepki olarak ortaya çıkar ve korkulacak sonuçlar doğurmaz. Ancak ateşli çocukların sağlık durumlarının yakından takip edilmesi gerekmektedir. Ateşin ne kadar sürdüğü ve ne kadar sürede geçtiğinin bilinmesi aile için çok önemlidir.

Ateşin uzun sürdüğü durumlarda ise, çocuğun derhal doktora götürülmesi gerekmektedir. Vücut sıcaklığının yükselmesine ateş denir. Vücut sıcaklığı bedenin her yerinde aynı değildir. Örneğin; ağza yerleştirilen termometrenin verdiği ısı, koltuk altına yerleştirilen termometre ısısından 0,5 derece daha düşüktür. Diğer taraftan, vücut ısısı gün boyunca 0,5 derece oynar. Sabahın erken saatlerinde ısı düşük, akşam saatlerinde yüksektir. Vücut ısısı 36,2 - 37,5 arasında ise normaldir. Ateşin nedeni, genellikle soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüzit, kulak iltihabı, bağırsak iltihabı veya böbrek hastalıklarından biri olabilir. Bu nedenle tedaviden önce ateşin nedenini tespit etmek gerekir.

Ateşin yükselmesi beyaz kan hücrelerinin üretimini tetikler. Beyaz kan hücrelerinin üretimi vücudumuz için oldukça faydalıdır çünkü bu hücreler hastalıklarla savaşır. Viral ve bakteriyel organizmaların vücuttan atılması beyaz kan hücrelerinin üretimini sağlayan ateş sayesinde gerçekleşmektedir.Ateşle birlikte; üşütme, titreme, baş ağrısı, bunalma, huzursuzluk, vücut kırgınlığı, iştahsızlık, kabızlık, sayıklama, havale veya koyu renkli idrar çıkarma gibi belirtiler görülebilir.

Ateşlenen bir çocuk kendisini çok halsiz hisseder ve iştahı kaçar. Bebekler ateşlendiğinde sürekli ağlar. Annelerinin kucağında kendilerini rahat hissetseler bile ağlamaları ateş nedeniyle uzun sürebilir. Ateş tedavi edilmezse, hasta kusmaya başlar ve nadiren de olsa havale geçirebilir. Bu tür havalelere “ateşli havale” adı verilmektedir.Ateş termometre ile ölçülür. Civalı bir termometre (civanın yayılrtıasım sağlamak için) sağa sola doğru biraz sallanmalıdır. Ağlayan çocukların ateşi koltuk altından ölçülebilir. Termometrenin koltuk altından kaymasını önlemek için, çocuğunuzun kolunu birkaç dakika sabit tutabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı büyükse, termometreyi dilinin altına yerleştirmeniz daha uygun olur.

Bu durumda, çocuğunuzdan termometreyi ısırmamasını isteyin. Termometrenin göstergesini okumadan önce civanın termometre içinde net olarak görülebilir olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Civayı net olarak göremiyorsanız, birkaç saniye parmaklarınızın arasında döndürün. Çocuğunuzun ateşi 37 dereceden fazla ise civa yukarı doğru yükselecektir.Bebeklik döneminde vücudun ısı kontrol sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebekler sık sık ateşlenir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen ateşin en yaygın nedenleri arasında aşağıdaki etkenler yer almaktadır:

■ Aşırı hareketlilik

■ Vücudun susuz kalması

■ Sinek ve böcek sokması

■ Arı sokması

■ Alerjik reaksiyonlar

■ Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp