Ateş Basması Atakları Ve Diğer Menopoz Belirtileri

Ateş Basması Atakları Ve Diğer Menopoz Belirtileri : Menopoz dönemi ya da öncesinde, meydana gelen ateş basması gibi rahatsızlıklardan kurtulmak için doktorunuzun da bilgisi dahilinde olması şartıyla aşağıdaki bitkileri kullanmanız tavsiye edilir.
 
• Ginkgo
 
• Kızılyonca
 
• Yer elması
 
Bunların dışında, sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen gösterin. Çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizde yapıcı olmaya gayret gösterin. Eğer tüm bunlar işe yaramıyorsa, doktorunuzla görüşüp, doğal olan takviye ilaç kullanma yoluna gidebilirsiniz.

Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar. Ter buharlaştıkça vücudu soğutur. Bazıları için bu hassas denge bozulabilir.

Ateş Basması Belirtileri

Vücut sıcaklığınız arttıkça, birkaç belirti ortaya çıkar. En yaygın belirtiler çok sıcak hissetme, bolca terleme ve baş dönmesidir.

Diğer belirtiler ise hızlı kalp atışı, bayılma hissi, mide bulantısı, kusma, kızarma, kalp çarpıntısı ve baş ağrısıdır. Ciddi durumlarda göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır. Bu belirtiler bir fiziksel aktiviteden sonra veya durum kötüleştikçe yavaş yavaş ortaya çıkar.

Ateş Basması Nedenleri

Ateş basmasının nedenleri şunlardır:

Menopoz

Ateş basmasının en yaygın nedeni menopozdur. Ateş basması bazı kadınlarda hiç hissedilmezken, bazılarında günde defalarca ve şiddetli olarak yaşanabilir. Ateş basmasına aşırı terleme de eşlik edebilir. Bu kadınlarda ateş basmasına östrojen hormonu azalmasının neden olduğu düşünülmektedir. Menopozda ateş basması genellikle 1-2 yıl devam eder ve kaybolur.

Hipertiroidi
Tiroid bezi vücuttaki hormonları düzenler. Tiroid bezi fazla çalışıp, aşırı hormon ürettiğinde ateş basması ortaya çıkabilir. Ateş basmasına ek olarak kalp çarpıntısı, aşırı terleme, yorgunluk, kas yorgunluğu ve kilo kaybı görülebilir. Eğer bu belirtiler sizde varsa, bir tiroid testi yaptırmalısınız.

Kafein ve Amfetamin
Çayda ve kahvede bulunan kafein ve amfetamin, vücut metabolizmasını hızlandırabilir, kan akışını artırarak ateş basmasına neden olabilir, cildin aşırı ısınarak terlemesine yol açabilir. Dışarıdaki sıcaklık arttıkça bile kafein almaya devam ederseniz, durum daha da kötüleşebilir. Ateş basmasından rahatsızsanız, kafeini bırakın ve aldığınız ilaçlarda amfetamin olup, olmadığıyla alakalı doktorunuza danışın.

Diğer Nedenler
Bir otoimmün hastalığı olan multipl sklerozda (MS) sinirler hasar görerek, ateş basmasına neden olabilir. Graves hastalığı hipertiroidiye yol açarak, ateş basmasını tetikleyebilir. Anksiyete hastalarında panik atak sırasında görülebilir. Periferal nöropati hastalarında ise yine sinirler zarar gördüğü için oluşabilir.

Ateş Basması Tedavisi
Ateş basmasını dindirmek ve sıcak havalarda rahat etmek çoğu zaman mümkün. İşte ateş basmasına iyi gelen yöntemler:

Östrojen Tedavisi
Menopoz sırasında azalan östrojen miktarını telafi etmek için dışarıdan östrojen takviyesi vermeyi içerir. Birçok kadın menopozu rahat atlatmak için bu tedaviye yönelmekte ve ateş basması gibi menopoz belirtilerini dindirmektedir. Tedavi genelde %90 oranında ateş basmasını azaltmaktadır.

Karayılan Otu
Eğer menopoza bağlı ateş basmasından şikayetçiyseniz, karayılan otunu deneyebilirsiniz. Birçok araştırma karayılan otunun yüz, boyun ve vücut kızarmalarına ve aşırı ısınmaya karşı etkili olduğunu göstermiştir. Çünkü kadınlık hormonu östrojeni artırdığı tespit edilmiştir. Karayılan otunu hap hâlinde bulabilirsiniz.

Tiroid Hormonlarını Kontrol Ettirin
Eğer belirtileriniz, hipertiroidiye işaret ediyorsa doktora başvurun. Aşırı çalışan bir tiroid bezi ateş basmasına neden olabilir. Tiroid sorununu çözmek ise belirtileri ortadan kaldıracaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp