çocuklarda ateş kaç gün sürer

ATEŞ NEDİR

İnsan vücudunun normal şartlardaki ısısı 36,5 C'dir. Bu değer bebeklerde ve küçüklerde 36,8 olabilir.Vücut tüm fonksiyonlarını bu ısı değerleri arasında yerine getirdiği için "ateş" diye adlandırılan vücut ısısının yükselmesi vücudun normal dengelerinde bir bozulma olduğunu gösterir. Ateş, kendi başına bir hastalık değil, hastalık belirtilerinden bir tanesidir. Bir enfeksiyon, ödem, doku hasarı veya aşı gibi nedenlerle vücut ısısını düzenleyen termoregülatör merkezdeki dengenin bozulması sonucu ateş oluşur. Dolayısıyla ateşin temelinde yatan etmenin ne olduğunun mutlaka bir doktor tarafından tesbit edilmesi gerekir.

Ateş, aslında doğal bir savunma mekanizması olması ve doktorlar için gerekli bir uyarı olmasına karşın aileler için önemli bir korku nedenidir. Gereksiz yaşanan korkular paniklemeye ve zaman zaman da hatalı uygulamalar yapılmasına neden olabilir. Unutulmaması gereken şey, ateşin pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabileceğidir. Buna karşın özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ateş olmaksızın da çok ciddi hastalıklar oluşabilir.

Yetişkinlerde Ateş

Yetişkinlerde ateş görüldüğünde yapılan en büyük yanlışlardan biri kat kat giyinmektir. Ateş, üşüme hissini beraberinde getirse de ateşi yüksek biri ince tişört, şort gibi şeyler giymelidir.

Kalın giyinmek, yorganın altına girmek vb. gibi uygulamalar kişinin vücut sıcaklığının artmasına yol açar. Ateşli kişinin kalın giyinmesi, ateşin daha tehlikeli boyutlara çıkmasına neden olur.

YETİŞKİNLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

- Ateşi yüksek olan kişinin üzerindeki kalın kıyafetler çıkarılmalıdır.
- Baş bölgesi ve eklem yerlerine soğuk uygulama yapılmalıdır.
- Alın, koltuk altı, diz altı gibi bölgelere ıslak havlular koyulmalıdır.

Ateş soğuk uygulamaya rağmen düşmüyorsa, vücut sıcaklığında su ile duş alınabilir ancak çok soğuk ya da çok sıcak su ile kesinlikle duş alınmamalıdır. Su, vücut sıcaklığı ile aynı olmalıdır.

18 yaşın üstündeki bireylerde ateş düşürücü ilaçlar, ağrı kesiciler kullanılabilir.

Eğer ilaç kullanımına ve soğuk uygulamalarına rağmen ateş düşmüyorsa doktora başvurmak gerekir.

ATEŞİN NEDENLERİ NELERDİR?

Enfeksiyonlar, inflamatuvar hastalıklar veya çeşitli koşullar ateşe yol açabilir. Daha yaygın olarak grip (influenza), zatürree, apandisit ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar ateşe neden olan faktörler olarak sayılabilir.

Romatizmal artrit ve diğer iltihaplı durumlar, diş çıkarma gibi geniş yelpazedeki sağlık sorunları ateş sorununa yol açabilir. Bu bakımdan endişelerinizi gidermek ve sorularınızı yanıtlamak için doktorunuza başvurmanız önemlidir.

ATEŞİN OLASI NEDENLERİ
  • Apandisit
  • Bronşit
  • Selülit (bakteriyel deri enfeksiyonu)
  • Viral solunum yolu enfeksiyonu yada soğuk algınlığı
  • Divertikülit (kolonda anormal bir cebin iltihaplanması)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Gastroenterit (“mide gribi”)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
Yüksek Ateş Tedavisi

Ateş, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği bağışıksal yanıtın bir parçasıdır. 39 derecenin altındaki düzeylerde bağışıksal sistemin güçlenmesini sağlar ve mikroorganizmanın yok edilmesini kolaylaştınr. Yüksek ateşi tedavi etmenin amacı çocuğun rahat etmesini sağlamaktır. Tek başına ateşin varlığı her zaman tedavi gerektirmez. Genelde bütün ateşleri tedavi etmek veya vücut ısısını normale indirmek için bir fikir birliği yoktur. Ateş çok yüksek olmadıkça (41 derecenin üzerinde) hastaya özel bir zarar vermez. Ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerinden biridir. O nedenle ateşi düşürmek her hastaya özgü olmalıdır. Günümüzde, özellikle 6 aydan büyük bebeklerde ateş 39 derecenin üzerine çıkmadığı ve bebeğin durumu iyi olduğu sürece ateşi düşürmek gerekmeyebilir. Bebeğin ateşi yükselmeye başladığında, ateş düşürücü vermeden önce bir süre beklemenin bağışıksal yanıtın güçlenmesi açısından faydalı olacağı bildirilmektedir. Ancak daha düşük ısılarda bile bebeğin ağrılarını gidermek, rahatlamak ve uyku düzenini sağlamak amacıyla ateş düşürücü tedavi uygulanabilir. Bunul yanında kimi zaman yalnızca telaşlı ve huzursuz biıl anneyi rahatlatmak amacıyla da bebeğe ateş düşürücü verilebilir. Ateşli bir çocuğun tedavisi sırasında üzerinde durulması gereken noktalardan biri de altta yatan hastalığın etkenine yönelik özgül tedavinin uygun zamanda başlanmasıdır. Ancak çoğu kez antibiyotikler ateş düşürücü gibi kullanılmaktadır. Doktor, ailelerij antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiği konusunda bilgilendirmeli ve özellikle) uyarmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp