Suprakondiler Humerus Kınklan

Suprakondiler Humerus Kınklan : Dirsek bölgesinin en çok görülen kınğıdır. En çok 3-11 yaş arasında görülür ve erkek çocuklalrda 3 misli fazla görülür. Tüm disek kırıklannın % 50-60'ı suprakondiler humerus kırığıdır. İki tipi vardır:

Flexion tipi ve extansiyon tipi. En sık görülen tip ( % 90-95) extansiyon tip kınk olup, dirsek extansiyonda açık el üzerine düşme sonucu oluşur. Dirsek flexionda iken üzerine düşülürse flexion tipi kırık oluşur.a- Extansiyon tipi suprakondiler kırıkları:Bu kınkta distal fragman triceps adelesinin etkisiyle arkaya ve yukanya, proksimal fragman ise biceps adelesinin etkisi ile öne ve aşağı çekilir. Proximal fragmanın keskin ucu antekübital bölgedeki brakial arter ve median siniri zedeleyebilir. Extansiyon tipi suprakondiler kınklar başlıca 3'e ayrılır.

I. Grup: Açılanma yoktur veya çok azdır, minimal kayma olabilir.

II. Grup: Orta derecede açılanma vardır ve kısmi deplasman olabilir.

III. Grup:Kınk uçlan tamamen ayrılmış, deplase olmuştur.b- Flexion tipi kırıklar:Daha az görülen bu tipte, proksimal fragman arkaya, distal fragman öne ve yukanya kaymıştır.Belirti ve bulgulanDaha çok yüksekten düşme hikayesi vardır. Dirsek deforme, olecranon bölgesi çıkıntılıdır, dirsek semiflexionda olup, arkadakiüçgen yapı bozulmuştur. Krepitasyon, şişlik anormal hareket vardır.

Radial nabız ve médian sinir muayenesi başta olmak üzere her üç sinirin muayenesi yapılmalıdır. İki yönlü dirsek gratis alınarak, kırığın tipi angu- lasyon ve rotasyon durumu değerlendirilir.Tedavi:Başlıca tedavi şekilleri

a- Atelle tesbit

b- Manüplasyonla kapalı redüksiyon ve tesbit

c- Traksiyonla tedavi (iskelet ve cilt traksiyonu)

d- Kapalı redüksiyon ve perkütan çivileme

e- Açık redüksiyon ve internai tesbit.

a- Atelle tesbit: Kaymamış kırıklarda uygulanır. Dirsek 90° flexionda ve nötral rotasyonda 4-6 hafta tesbit edilir.

b- Manüplasyonla redüksiyon: Orta derecede kaymış kırıklarda uygulanır. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Redüksiyondan sonra radial nabız mutlaka kontrol edilmeli, dirsek 90° flexionda ve biraz da supinasyonda posteriordan atel konulmalı. Çocuklarda 4 hafta, erişkinlerde 6 hafat atel uygulanmalıdır.

c- Traksiyonla Tedavi: Flasterle yapılan Dunlop traksiyonu çocuklarda daha çok eskiden uygulanıyordu, iskelet traksyiounun uygulanma alanı ise daha geniştir. 90°-90 overhead iskelet traksiyonu-olekranondan geçirilen Kirschner ile uygulanıyor.

Dirsekte aşın şişme olan, kapalı redükte edilemeyen deplase ve anstable kınklarda uygulanır.2-3 haftalık traksiyonu takiben dirsek 90°'de atele alınıp 2-3 hafta daha tutulur.

d- Kapalı redüksyon ve perkütan çivileme: Bu gün en popüler yöntemdir. Bihassa extansiyon tipi kınklarda, skopi altında kapalı redüksiyon ve çapraz iki Kirşner teli ile tesbit, 3-4 hafta atele alınması bizim de en çok uyguladığımız metoddur.

e- Açık redüksiyon ve internai tesbit: Kapalı redükte edilemeyen - çoğu flexion tipi kmklar - ve vasküler hasar olan kırıklarda uygulanır. Internai tesbit yine iki çapraz Kirşhner ile yapılır.

Komplikasyonlar:

1 - Volkmanın iskemik kontraktürü: Bilhassa çocuk suprakondiler kırıklarında görülen en tehlikeli komplikasyondur.

Travma, kırık hematomu, kırık uçlarının basısı, aşırı fleksiyon ve sıkı sargılar sonucu, önkol kompartman basıncı artıyor. Olay ilerlerse önce venöz, daha sonra da arteryel kan akımı bozuluyor. Önkol: önde fasya arkada ise radius-ul- na ve interosseöz membrandan ibaret kapalı bir kompartmandır. Basıncın artması sonucu. 6-12 saatte önce adelelerde sonra da sinirlerde irreversible iskemik hasar gelişir. Erken dekompresyon yapılmazsa flexor adelerde kalıcı nekroz ve büzülmeler, median sinirde ve bazen- de ulnar sinirde hasar ortaya çıkar.

Erken dönemde: ağrı, uyuşma, solukluk, paralizi ve nabiz alınamaması gibi tipik bulgular ortaya çık- mıyabilir. Parmakların hiper extansiyonunun şiddetli ağn oluşturması fasciotomi için yeterli endikasondur. Bazıları da kompartman basıncının ölçülmesini, basıncı 40 mmHg üzerinde ise acil fasciotomi yapılmasını tavsiye ederler.

2- Sinir Yaralanmaları: Daha çok radial sinir lezyonu, daha sonra da ulnar ve median sinir lezyonu şeklinde görülür. Çoğu kendiliğinden düzelir, 2-3 ayda düzelme başlamazsa explorasyon gerekir.

3- Miyozitis ossifikans ve eklem sertliği: Bilhassa ön kapsül kontrakte olur.bunun sonucu gelişir.4- Maluniona bağlı kubitus uarus ve valgus: Cubitus varus deformitesinin en çok sebebi suprakondiler humeras kınklardıdır. Eğer gerek kozmetik, gerekse fonksiyonu bozacak derecede cubitus varus varsa suprakondiler osteotomi ile düzeltilir. Cubitus valgus daha nadir görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp