sara hastalıgı kalıcı bir hastalık mı

Sara Hastaliğinin Tedavisi :

EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

Tanım: Beyin, insan vücudunun ana kumanda merkezi gibidir. Beyin hücreleri arasındaki uyumlu çalışma, elektriksel sinyallerle sağlanır. Nöbetin nedeni, bir tür beklenmeyen elektriksel uyan olarak düşünülebilir. Epileptik nöbet, beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşın ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan kısa süreli ve geçici bir durumdur. Epüepsi, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm bireylerde görülebilir. Epilepsi hastalığının sıklığı gelişmiş ülkelerde binde beş, gelişmekte olan ülkelerde binde on olarak büdirilmektedir. Epilepsi hastalarının 2/3''''''''ünde hastalığın nedeni saptanamamaktadır. 

 
Nedeni saptanabilen epi- leptiklerde ise; doğumsal anormallikler, doğum travmalan,kafa travması, beyin-damar hastalıkları, tümörler, beyin iltihapları ve alkol nedenler arasındadır. Çocukluk dönemlerinde; doğum yaralanmaları, genetik nedenler ve ateşli havaleler sayılabilir. Orta yaşlarda; travma ve tümörler. İleri yaşlarda ise; beyin damar hastalıkları ön planda gelmektedir.Epilepsi hastalarında uykusuzluk, adet dönemleri, aşın alkol ve bazı ilaçların nöbet sıklığım artırdığı bilinmektedir. Yine bazı epilepsi hastalarında parlak ışıklar, televizyon ve stres de nöbetleri kolaylaştırabilmektedir. Çok çeşitli epilepsi nöbeti biçimleri vardır. Epilepsi; elektriksel boşalımın kaynaklandığı odak göz önünde bulundurulduğunda, başlıca üç ana grup nöbet bulunduğu görülür. Bunlar; 
 
1- Odaksal (fokal) epilepsi, 
 
2-Yaygın (generalize) epilepsi ve 
 
3- Odağı belli olmayan epilepsi şeklindedir.
 

Belirtiler:

Bir hastada tek nöbet türü olabileceği gibi, birden fazla nöbet türü de aynı hastada görülebilir. Bir hastanın tekrarlayan nöbet veya nöbetleri genel olarak birbirine benzer. En çok tanınan ve insanlara dramatik gelen, yollarda zaman zaman gördüğümüz kol ve bacaklarda önce kasılma, sonra çırpınma, yüzde morarma, ağızdan köpük gelme ve idrar kaçırmanın olduğu, sonrasmda ise uzunca bir süre şaşkınlıkla bakılan büyük epilepsi nöbetleridir. Çocukluk döneminde görülen; aile ve öğretmenlerin "dalma" olarak tanımladığı, çocuğun yazı yazmasının ve konuşmasının ani olarak kesilmesiyle, 5-10 sn. süreli tam bir cevapsızlığın yaşandığı, sonra bırakılan aktivitenin kalman yerden devam edilmesiyle sembolize edilen "absans" nöbetleri bir diğer örnektir. 
 
Erişkin yaş döneminde en sık görülen nöbetler insanların "şaşkınlık" olarak tanımladıkları nöbet türüdür. Bu nöbetlerde hastaların gözleri birden sabitleşir veya gözleriyle aranır. Dudaklarında ve ellerinde otomatik hareketler olabilir, yamt vermez veya anlamsız konuşur, yürüyebilir, bir iki dakika sonrasında hasta kendine gelir ve o dönemi hatırlayamaz. Bunların dışmda kol ve bacaklarda ani sıçramalar da bir diğer örnektir. Birçok örnek verilebilir. Tüm bu nöbetler çok kısa sürelidir ve birden fazlası aynı hastada değişik zamanlarda tekrarlayabilir.
 

Tedavi:

Epilepsinin tedavisi esas olarak ilaç uygulamasıdır. Kullanılan ilaçlar hastalığı yok etmezler ve sadece nöbetlerin önlenmesine veya sıklığın azaltılmasına yönelik bir etki sağlarlar. Epilepsi hastalığı kendi seyrini sürdürür. Bazı hastalarda bu tedavi yaşam boyudur, çocukluk çağındaki bazı nöbetlerde ise 15-20 yaşlarına kadar tedavinin sürdürülmesi yeterli olabilir. Birçok hastada tedavinin ne kadar sürdürüleceği önceden bilinemez. İlaç tedavisinde ilacın/ ilaçların çok düzenli kullanılması esastır. Hastaların yaklaşık % 70''''''''inde nöbetler kullanılan ilaçlarla kontrol edilebilmekte, % 30''''''''unda ise her türlü ilaç tedavisine karşın nöbet sıklığı de- ğişmemektedir. "Tedaviye dirençli epilepsi" olarak tanımlanan bu grubun bir bölümünde cerrahi tedavi de uygulanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp