Retroperitoneal Hematom

Retroperitoneal hematomun en sık nedeni pelvis kırıklarıdır (%60). Künt travmalarda tanıyı koymak zordur ve belirgin kanama kaynağı olmaksızın hemorajik şok belirti ve bulguları olan hastalarda şüphelenilmelidir. Retroperitoneal bölgeye kanama masif olabilir ve 2000 ml'yi aşabilir.Hastalarda karın ağrısı (%60), sırt ağrısı (%25), lokal veya yaygın duyarlılık (2/3 ünde) ve şok (%40) vardır. Flank bölgelerinde kanamaya bağlı renk değişikliği olabilir. Hemoglobin ve hemotokritte sürekli düşme vardır ve hastaların %80'inde hematüri görülür. Hema- türi retroperitoneal kanamanın ilk belirtisi olabilir.Tamda diagnostik peri tonal lavaj, retroperitoneal hematomun anterior ekstansiyonuna sekonder olarak yalancı pozitif sonuç verebilir.

Radyografik olarak pelvis kırıkları, psoas gölgesinin silinmesi, paralitik ileus görülebilir. IVP ve sistogram genel olarak retroperitoneal kanama düşünülen hastalarda çekilir. Bu şekilde künt travma geçiren hastaların değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografi giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Eğer bilgisayarlı tomografide intraperitoneal organ yaralanması saptanmamışsa ve bilateral femoral arter nabızları normalse künt travma geçiren bu hastalarda laparotomi in- dikasyonu yoktur. Pelvik kırıklara bağlı retroperitoneal hematomlarm çoğu kısa sürede kendini tampone eder ve hastaların genel durumu stabil kalır.Retroperitoneal hematomlarm tedavisi hematomun anatomik lokalizasyonuna göreözellik gösterir. Retroperiton üç bölgeye ayrılabilir. birinci bölge üst santral bölgedir ve di- afragmatik hiatustan sakral promontoryuma kadar uzanır. İkinci bölge sağ ve sol flank bölgesini, üçüncü bölge pelvisi içerir.Hematomun açılması bazı özelliklere bağlıdır.

Bunlar yaralanma şekli (künt veya penetran), lokalizasyon ve hematomun büyüklüğünün intraoperatif değerlendirilmesini içerir. Genel görüş tüm penetre yaralanmaların ve santral bölgedeki hematomların eks- plore edilmesi yönündedir.Karın travması sonrası retroperitoneal hematomların tedavisi Tablo 6'da gösterilmiştir.Pelvik retroperitoneal bölgede diğer yöntemlerle kontrol edilemeyen sürekli kanamalarda hipogastrik arterlerden biri veya ikisinin bağlanması bazen kanamayı kontrol edebilir. Selektif arteriografi ve vazospastik ilaçların infüzyonu veya embolizasyon bu tip kanamalarda yararlı olabilir. Nadir durumlarda hemostazı sağlamak için 24-48 saat süreyle pelvisin "packingi" gerekli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp