Patella Kırıkları

Patella Kırıkları : Daha çok 40-50 yaşlarında görülür. Erkeklerde iki misli fazladır, tüm kırıkların % l'ini oluşturur. Patella diz ekleminin stabilitesi ve kuadriceps mekanizmasının mekanik etkisini artırır. Daha çok direkt travmayla kırılır.

Düşme ve patellayı yere çarpma, tarfik kazası etyolojide önemlidir. Indirekt mekanizmayla, quadricepsin ani kasılmasıyla da transvers kırık oluşur.Klinikte, dizde şişlik ve ekimoz mevcuttur.

Palpasyonla kırık arasında boşluk hissedilir. Dizin aktif extansiyonu azdır veya kaybolur.Röntgen incelemesinde, ön-arka ve yan grafınin yanmda tanjansiyel patella grafisi de alınır. Bazen kırık, "bipartit patella" ile karışır.

Tedavi:a- Ayrılmamış kırık: Deplasman miktarı 1-2 mm veya dana az ise eklem yüzü ve quadriceps mekanizması bozulmamışsa 3-6 hafta siii.ıdirik alçı yapılır. Gerekirse alçı öncesi hemartroz aspire edilir.

b- Deplase kırıklardık 1 haftada, tercihen ilk saatlerde ameliyat edilir. Cilt iyi değilse 3-5 gün geciktirilir. İnternal tesbitte, AO yöntemi ile tensiyon band, kirşner teli ve tension band, vida ile tesbit ve "8" şeklinde tel serklaj kullanılır.

Distal veya proksimal fragmanlardan birisi küçük ve parçalı ise parsiyel patellektomi yapılır. Çok parçalı kırıklarda ise total patellektomi yapılır ve quadriceps mekanizması restore edilir. Biz internal tesbitte daha çok AO grubunun "tension band" tekniğini kullanıyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp