Lenfatik Sistem

Lenfatik Sistem :

Lenf Sistemi Nedir?

Lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısına lenf denir. Lenf sistemi ise lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan ve vücudun içinde bezler, kanallar ve alanlar oluşturan ve beyin hariç vücudun her yerinde devamlı dolaşan lenf sıvısını taşıyan bir organ sistemidir. İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi yine de yapısı itibariyle dolaşım sisteminden çok farklıdır.
Lenfatik sistem veya İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi yine de yapısı itibariyle dolaşım sisteminden çok farklıdır. Dolaşım sisteminden bağımsız olarak çalışan lenfatik sistem bağışıklık sistemi içeriğini yine dolaşım sistemine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta rol alır.

Lenf Sisteminin Görevleri:

Doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, ölü ve yıpranmış hücreleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, kaybedilen proteinlerin bir kısmının tekrar dolaşıma kazandırmak, doku sıvısı ile kan sıvısının dengede kalmasını sağlamak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri, gliserol, A, D, E, K vitaminlerini dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmak lenf sisteminin görevileri arasındadır.

Lenf dolaşımı nasıl gerçekleşir?

Lenf sisteminde, dolaşımda sistemindeki gibi pompalama görevi görecek bir organ yoktur. Lenf sıvısının vücut içindeki hareketi, iskelet kaslarının basıncı ve solunum hareketleri ile sağlanır.

Lenf Sistemi Organları Nelerdir?
Lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Lenf düğümleri, bademcikler, mukoza içi düğümcükler ve dalak lenf sisteminin organlarıdır.
En sık rastlanan lenf sistemi hastalıkları lenf düğümlerinde, örneğin bademciklerde görülen iltihaplanmalardır.

Lenfatik sistem aynı zamanda bağışıklık sistemi olarak da bilinen ikinci dolaşım sistemidir. Bu sistem, vücutta dolaşan kana paralel giden ince örülmüş bir ağdan oluşur ve görevi vücudu korumaktır. Vücudun enfeksiyonla savaştığını gösteren iki işaret vardır: yüksek ateş ve büyümüş lenf salgı bezleri. Bağışıklık sisteminin temel organı, kandaki atıkları süzen ve antikorları (immünoglobtılinleri) üreten dalaktır.
 
LENF
 
Kan plazmasından türetilen lenf, antikorları üreten ve enfeksiyona karşı koruma sağlayan hücreler olan lenfositler açısından zengin, renksiz bir sıvıdır. Lenfin temel işlevlerinden biri, vücudun her tarafında hücrelerle dokular arasında bir sıvı ortamı sağlamaktır. Boyunda, koltuk altlarında ve kasıkta bulunan ve hastalık ya da yaralanma sonucu dokulara girmiş olabilecek bakteri, virüs ve yıpranmış kan hücrelerini süzen lenf düğümlerindeki lenfatik dokular yoluyla boşaltılır. Lenf, göğüs toplardamarlarında kan dolaşımına dönmeden önce bu zararlı maddeleri temizler. Lenfatik sistemde pompa yoktur (kardi- yovasküler sistemdeki kalp gibi) ve lenf vücutta çevresindeki kasların kasılmasıyla ve doğru yönde hareket etmesini sağlayan kapakçıklar yoluyla dolaşır. Refleksoloji uzmanları enfeksiyonun giriş noktasının refleksleri üzerinde çalışırlar.
 
SİSTEMİ ÇALIŞTIRMAK
 
Lenfatik sistemi oluşturan kısımların tek bir amacı vardır: tüm zararlı maddeleri süzmek ve kan dolaşımını korumak. Sistemin reflekslerini çalıştırarak vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklığını artırabilirsiniz. En küçük parça olan ve T-lenfositlerini üreten timüs, kalp/akciğer bölgesinde çalışıldığında uyarılmış olur.
 
SİNÜSLER
 
Sinüslerin refleks noktaları, her iki ayakta ortadaki üç ayak parmağının yumuşak yerinde bulunur. Soğuk aldığınızda, burnunuz tıkalı olduğunda veya saman nezlesi olduğunuzda sinüsler etkilenir. Bu refleksler üzerinde çalışırken refleksoloji uyguladığınız kişinin burnunu çekmesini bekleyebilirsiniz.
 
KENDİ KENDİNE YARDIM
 
Lenfatik sisteme aynı zamanda bağışıklık sistemi adı da verilir çünkü vücudu, insandan insana rahatlıkla geçebilen bakteri ve virüslere karşı savunur. Bağışıklık sisteminin gelen saldırılara direnmeye yetecek güçte olmasını sağlamak için sağlıklı gıdalar almanız, yeterli miktarda yenileyici faaliyet yapmanız, temiz hava almanız ve iyi uyumanız gerekir.
 
YAYGIN SOĞUK ALGINLIKLARI VE GRİP
 
Bunlar, insanlar bir arada bulunduğu ortamlarda yayılan, en sık görülen gündelik hastalıklardır. Soğuk algınlıkları, özellikle kapalı alanlarda öksürme ve hapşırma yoluyla yayılan virüsle bulaşan hastalıklardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp