Kırık İyileşmesinde Temel İlkeler

Kırık İyileşmesinde Temel İlkeler : Vaskülarize kemik dokusunun iyileşme potansiyeli son derece yüksektir. Mezenkimal dokular içinde kendisini aynı ile yapabilen yegane doku kemik dokusudur. Fakat eğer avasküler hale gelir ise akut ve kronik infek- siyonlar için son derece elverişli bir ortam oluşur. Bu nedenle kırık tedavisinde en önemli temel ilke kemik dokusunda kan dolaşımının restorasyonudur. Tübüler kemiklerin di- yafiz kırıklarında, ilgili ekstremitede hastanın ağrısını azaltmak ve kırık uçlarının hareketi ile periosteal ve endosteal kan dolaşımının daha fazla bozulmasına engel olmak içinderhal immobilize edilir. Bu immobilizasyon proksimal ve distal eklemleri de kapsar. Periosteal kan dolaşımının bir bölümü çevre kaslardan sağlandığı için ekstremitenin fonksiyonel olarak kullanılabilmesi kemik dokusunun kan akımını artırarak kemiğin iyileşmesini hızlandırır.

Bu nedenle immobilizasyon gereği olmayan eklemler immobilize edilmemelidir. Kırıkların cerrahi metodlar ile tedavisinde de endosteal ve periosteal kan akımının korunması esastır. Kemik iyileşmesi sırasında kemik uçlarından endosteal ve periosteal damarlar kırığın karşı ucuna köprüler yapar. Eğer kemik uçlarında hareket var ise bu neo- vaskülarizasyon engellenir. Bu nedenle kırık iyileşmesinde çağdaş görüş rijit immobilizas- yona dayanır. Neovaskülarizasyon için optimal pozisyon anatomik pozisyondur. Anatomik olmayan redüksiyonlarda ekstremite fonksiyon ve estetik defekti olabileceği gibi, gerginliğe bağlı olarak kan dolaşımı azalır ve kallus dokusunun köprüleme aralığı genişler.İntra artiküler kırıklar mutlak anatomik olarak redükte edilir ve erken dönemde fonksiyonel hareketlere başlanır.Metafiz kırıkları genellikle son derece hızlı ve sorunsuz olarak iyileşir.

Bu kırıklarda önemli olan eklem pozisyonunun anatomik olmasını sağlamak ve kırığı komşu eklemin er-, ken fonksiyonel hareketini sağlayabilecek şekilde immobilize etmektir.Kırık iyileşmesinin biyolojisi açısından açık redüksiyon için en uygun zaman ikinci haftaya karşılık gelmekte ise de kırığın uygun anatomik redüksiyonunun daha kolay sağlanabilmesi ve hastanın erken rehabilitasyonu için endike olduğu durumlarda mümkün olan en erken zaman tercih edilir.Açık redüksiyon ve internal fiksasyon gerektiren kimi diyafiz kırıklarında ve kemik hacminin kaybı ile görülen metafiz kırıklarımda otojen kortikal ve spongioz kemik grefti kullanılabileceğinden hasta greft almaya uygun bir pozisyonda hazırlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp