Karpal Kemik Kırıkları

Karpal Kemik Kırıkları : Karpal kemiklerde en sık kırık skafoidde olur. İnsanların 1/3 ünde skafoid kemik kan akımını distal kesiminden sağlar. Bu nedenle deplase kırıkların bir bölümünde proksimal fragmanda avasküler nekroz ve kaynamama görülür.Travma sonrası el bilği radiyal tarafında ağrı yakınması ile başvuran hastalarda eğer direkt radyogramlarda skafoidde kırık görülmüyor ise konvansiyonel tomografi yapılmalıdır. Konvansiyonel tomografi özellikle deplasman göstermeyen kırıklarda yararlı olmaktadır.

Bu kırıkların tedavisi için birinci parmağın interfalangeal ekleminden omuza kadar uzanan bir sirküler alçı yapılır. Dirsek alçıya dahil edilmez ise ön kol pronasyon ve süpi- nasyonuna bağlı olarak kaynamama görülebilir. Alçı 8-12 hafta süre ile uygulanır. Bu sürenin 4-6 hafta kadarı uzun kol alçısında, 4-6 hafta kadarı kısa kol alçısında geçirilir. Lokal duyarlılık devam eder ise alçı süresi uzatılır.Direkt radyogramlarda ve konvansiyonel tomogramlarda kırık bulgusu olmayan, ancak klinik duyarlılığı bulunan hastalarda iki hafta kadar alçı uygulanıp bu süre sonunda tekrar radyogramları alınır.

Kırığa ait bulgular belilrir ise tedaviye devam edilir. Magnetik rezonans görüntüleme yöntemi nisbeten pahalı bir yöntem olmakla birlikte duyarlılığı yüksektir ve kuşkulu olgularda yararlı olmaktadır.Skafoid kemiğin kaynamama hali veya avasküler nekrozu debridman, greftleme ve fiksasyon ile tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp