Kafatası Kırıkları

Kafatası Kırıkları : Lineer ve çökme kırıkları olmak üzere iki kafatası kırığı vardır.Lineer Kırık: Lineer kırık vurguya bağlı olarak tamamen kontakt etki ile meydana gelir. Başın hareketinin, akselerasyonun ve atakt kuvvetlerinin etkisi yoktur. Travmayı yapan cismin sert olması nedeniyle, vurgu enerjisi başı harekete geçirmek için kullanılmaz ve bu enerji kafatasında lokal deformite yapacak kadar güçlü olunca, lineer kırık meydanagelir. Kranyumda penetrasyon meydana gelmemesi için cisim 12 cm2 den büyük olmalıdır. Vurgudan sonra eğer baş hareketi de meydana gelir ise, mevcut yaralanmanın üzerine akselerasyon zedelenmesi ilave olur. Klinik olarak lineer kırıklar yol açtıkları komplikasyonlar nedeniyle önemlidirler. Bu komplikasyonlardan erken gelişeni epidural hematomdur ve özellikle kırığın dural damarları (a.menengika media) veya dural sinusları çaprazladığı olgularda daha fazladır.

Lineer kırık altında dura mater'de yırtılma meydana gelirse, yavaş yavaş lineer kırığın genişlemesine neden olabilir ve "genişleyen lineer kırık" veya "psödoleptomenengeal kist" den bahsedilir (Bakınız; Kafa travması komplikasyonları).Kafa kaidesi kırıkları (basiler kırıklar) da lineer kırık tipindedir. Perinasal sinüs ve mastoid hava hücreleri bölgesindeki kırıklarda dura mater'de yırtık nedeni ile menenjit ve beyin apsesi teşekkülü olasılığı fazladır. Beyin omurilik sıvısı(BOS) fistülü ve direkt kafa grafisinde intrakranyal hava görülmesi bu ihtimale işaret ederse de şart değildir. Özellikle intrakranyal infeksiyon böyle bir lineer kırıktan yıllar sonra da açığa çıkabilir. Basiler kırıklarda, kranyal sinir felçleri ve kaidedeki arterin yırtılması da meydana gelebilir. Temporal kemiğin petröz piramidini çaprazlayan kırıklarında sıklıkla periferik felç ve hemotimpanium görülür. Ön fossa kırıklarında da olfaktör ve optik sinir zedelenmesi görülebilir. Kaide kırıklarında kemozis, total oftalmopleji, orbital sufl ve pulse eden ekzoftalmus ile karakterize karotiko-kaver- nöz fistül de meydana gelebilir.

Çökme Kırığı: Çökme kırıkları da lineer kırıklara benzer; ancak, burada daha küçük vurgu alanı olduğu için daha büyük kontakt kuvvetler oluşur. Temas (kontakt) fenomeni daha lokalizedir ve kafatasının elastikiyetini aşarak kafatasının parçalanmasına neden olur. Çökme kırığında, kırık bölgesinin üzerindeki deri sağlam olduğu takdirde, kapalı çökme kırığı, cilt dokusunda da laserasyon varsa açık çökme kırığı diye isimlendirilir. Eğer çöken kemik parçaları dura materi yırtıp serebral dokuya batmış ise komplike çökme kırığından, aksi takdirde yani dura ma- terde yırtılma yok ise basit çökme kırığından bahsedilir. Kırılarak çöken kemik dokusununaltında bir kanama olabileceği gibi açık veya komplike kırıklarda kolaylıkla infeksiyon da gelişebileceği için acil cerrahi tedavi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp