Humerus Suprakondiler Kırıkları

Humerus Suprakondiler Kırıkları : Tüm yaş güruhlarında olmakla birlikte çocuklarda ve yaşlılarda daha sıktır. Kırık mekanizması fleksiyon veya ekstansiyonda zorlanmadır. Stabilizasyon, fleksiyon tipi kırıklardaekstansiyonda, ekstansiyon tipi kırıklarda fleksiyonda sağlanır. Dirsek 90 derece fleksi- yonda iken çekilen yan ve dirsek ekstansiyonda iken çekilen ön arka radyogramlarda kırığın değerlendirilmesi mümkün olur. Mediyan ve radyal sinir ve brakiyal artere ait bulgular ortaya çıkabilir. ve bu bulgular kapalı redüksiyonla düzelebilir.Suprakondiler humerus kırığı olan çocuklar akut kompartmarı sendromu riski nedeni ile klinik gözleme alınırlar. Kırık redüksiyonu hemen veya öâlmin geçmesi için 24 saat kadar elevasyon sonrası yapılabilir. Kapalı re- düksiyon için öncelikle dirsek ekstansiyonda iken aksiyel traksiyon yapılır. Daha sonra distal fragman üzerine ve olekranon üzerine basılmak sureti ile ön-arka planda redüksi- yon yapılır.

Dirsek 100 derece fleksiyona alınarak atel uygulanır. Küçük çocuklarda ön- arka planda deplasman eğilimi vardır. îlk deplasman mediyale doğru ise ön kol pronas- yona alınınca lateraldeki açıklık kapanır. İlk deplasman laterale doğru ise ön kol supinas- yona alındığında mediyaldeki açıklık kapanır.Redüksiyonun yeterliliğini kontrol etmek için her iki humerusun ön-arka direkt radyogramları alınır. Humerus diyafizinin merkezinden çekilen çizgi ile kapitellumun epifiz plağından geçen çizgi arasındaki açı ölçülür. Eğer her iki kol arasındaki açı 5 dereceden fazla ise taşıma açısında önemli farklılık olacağından redüksiyonun yetersiz olduğuna karar verilir. Bu bölge kırıklarında aşırı mani- pülasyondan kaçınılır ve redüksiyon sağlanamıyor ise açık redüksiyona geçilir.

Perkütan Kirschner telleri immobilizasyon için yeterli- dir. 4-6 hafta kadar immobilizasyon uygulanır. Bu süre sonunda serbest dirsek hareketlerine izin verilir. Erişkinlerde dirsek ekle-minde hızla sertlik gelişir. Bu nedenle eğer kapalı redüksiyon sonrası kırık stabil ise ilk hafta içinde pronasyon-supinasyon hareketlerine daha sonra da sınırlı fleksiyon-ekstansi- yon egzersizlerine başlanır. Eğer kırık stabil olamıyor ise açık redüksiyon ve internal fik- sasyon yapılır. Kapalı redüksiyona ve cerrahi girişime engel olacak kadar ödem var ise olekranondan pin traksiyonu yapılır.Suprakondiler humerus kırıklarında cubi- tus varus ve valgus, dirsek ekleminde sertlik ve geç gelişen ulnar sinir lezyonları en sık rastlanan komplikasyonlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp