Humerus Distal Uç Kırıkları

Humerus Distal Uç Kırıkları : Humerus distal uç kınklannda bazı özelliklerin göz önünde bulundurulması gerekir.

1- Çocuklarda kemikleşme merkezlerinin değişik yaşlarda ortaya çıkması, tamda güçlüklere yol açabilir.

2- Dirsek önü antecubital fasyanın kemiğe çok yakın olması ve kınk uçlarının bölgenin önemli damar ve sinirlerine hasar vermesi, önkol kompartman basıncının artması sonucu Wolkman iskemisinin görülmesi ciddi komplikasyonlardır.

3- Kırıkların eklem yüzlerinin ilgilendirmesi nedeniyle, hem çocuklarda, hem de erişkinlerde eklem sertliklerine neden olabilir.

4- Anatomik bölge özelliği nedeniyle, adele ve tendon yapışan çıkıntıların mevcudiyeti nedeniyle çoğu dirsek kırıkları anstable kırıklardır, açık redüksiyon gerekir.

5- Çocukluk yaşındaki dirsek kırıkları iyi tedavi edilmezse gelişme kusurları ve deforimtelere neden olurlar. Dirsek tam extansiyonda iken 10o-15° 'lik valgun açısı vardır ki buna taşıma açısı (carrying angle) denir. Medial epikadil flexör adelelerin orijinini oluşturur ve hemen arkasından ulnar sinir geçer.

Lateral epikondile ise extansör adalelerin proksimali insersiyo yapar. Lateral kondilin eklem yüzünü ilgilendiren bölümü capitellum humeri, medial kondilin eklem yüzünü ilgilendiren bölümü ise trochlea humeridir. Dirsek tam extansiyonda iken, her iki epikondil ve olekranon arkada çizgi şeklinde dizilir. Dirsek 90° flexionda ikense bu üç nokta eşkenar bir üçgen oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp