Humerus Cisim Kırıkları

Humerus Cisim Kırıkları : Pektoralis majör kasının yapışma yeri üst kenarı ile, medial epikondilin 5 cm yukarısına kadar olan humerus bölgesinin kırıklarım içerir. Tüm kırıkların % 7'si buradadır.

Komşuluğu nedeni ile radial sinir lezyonunun çok görülmesi, uzun süreli tesbitlerde omuz ve dirsek eklem sertlikleri ve psödoartroz komplikasyonu ile sorun yaratabilen, ciddi tedavi gerektiren kırıklardır.

Kırık direkt ve indirekt mekanizmayla olabilir. Direkt mekanizmalarda trafik kazaları, direkt darbeler ve ateşli silah yaralanmaları önemlidi. İndirekt mekanizmalarda ise, açık el üzerine veya dirsek üzerine düşme önemlidir.Kırık daha çok humerus cismi proximal 1 /3 -orta 1 /3 birleşme bölgesinde oluşur. Proksimal fragman deltoid ve pektoral kas etkisi ile yukarı içe, humerus distal ucu yukarı kayar. Sulcus nervi radialiste bulunan radial sinir; travma, kırık ucu, hematom veya gelişen kallus etkisi ile zedelenir, kopar veya baskıya uğrar.

Kırığa ait belirtiler; ağrı, şişlik deformite, ekimoz, fonksiyon bozukluğu, anormal hareket, krepitasyon şeklindedir. Radial sinir lezyonu yönünden, düşük el deformitesi olup olmadığı muayene edilir. Omuz ve dirsek eklemi dahil, iki yönlü röntgen grafileri alınır.Tedavi:A- KonservatifTadavi: Daha çok tercih edilir.1 - Kayma yok veya çok az ise: Eğer kırık uçlan fazla deplase değil, kısalık fazla değil, kol gövdeye yaklaştırılınca fragmanlar uç uca geliyorsa şu yöntemler uygulanabilir.

a- Üçgen bandajla birlikte Welpau sargısı ile kol gövdeye sanlır.b- Fabrikasyon tesbit breysleri kullanılabilir.

c- Sarmientonun fonksiyonel alçı ve breysi. Alçı, akromiondan başlayıp distalde epikondilleri de içine alacak şekilde sarılır, fakat dirsek fleksiyon ve ekstansiyonuna müsade eder. Son yıllarda bu alçıya benzer fabrikason breysler çıkmıştır.

2- Kayma çok ise: Açılanma 10° üzerinde veya kısaklık 2 cm’den fazla ise düzeltilmesi gerekir.a- Manüplasyon ve traksiyonla redüksiyon ve yukardaki metodların biri ile tesbit.b- Devamlı traksiyonla redüksiyon:Tianging Cast: Humerus 1/2 ortasmdan, eldeki palmar çizgiye cadar, dirsek 90°’de ağrlık yapan alçı uygulanır. Stiloid bölgeden alçıya delik yapılıp, boyna asılır. 3- 4 hafta tesbitle, haf- talik röntgen grafileri çektirilir. Kırık redükte olup, fıbröz kal- lus geliştikten sonra.

Sarmiento alçısı veya "U" biçiminde alçı3-4 hafta daha uygulanır. Hasta yatalak ise hanging cast uygulanmaz.İskelet Traksiyonu: Multipl travmalarda mobilize olamıyan hastalarda, olecranondan geçirilen tel ile 3-4 hafta asılır.c- Eksternal Fiksasyon:Açık kırıklarda, çok parçalı kırıklarla, kemik defekti olan kırıklarda tercih edilir. Aksiyal external fixatorlerin yanısıra.son yıllarda tlizarov tipi sirküler external fíxatorler rağbet görmeye başlamıştır.

B- Cerrahi Tadevi: Cerrahi endikasyonlar:

1- Konservatif yöntemle yeterli redüksiyon sağlanamazsa.

2- Birlikteki kırıklar nedeni ile (örneğin dirsek) erken hareket gerekiyorsa3- Patolojik kırıklar4- Birlikte büyük damar yaralanması varsa5- Aşırı oblik ve spiral anstable kınklar.Internal tesbitte DCP plaklar, intramedüller fleksible çiviler (Ender çivisi) Rush çivileri ve Künstcher çivisi kullanılabilir. Son yıllarda intramedüller kilitli Künstcher (interlocking) çivileri de kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp