Hazım Yolları Bozuklukları

Hazım Yolları Bozuklukları : PANKREAS KANALI TIKANIKLIĞI (R) (Pankreasın fil»rokystik rahatsızlığı)

Pankreas bezesi kanalı kist şeklini alarak hem kendinin iş göremez hale gelmesine hem de yakınından geçen diğer kanalların tıkanmasına neden olur. Pankreas bezesi salgıları, yaşam için çok önemlidir. Kalıtsal olan bu bozukluk erken teşhis edilmezse, bebeğin ölümüne neden olabilir. Bebeklerde bu bozukluktan dolayı ölüm fazladır.

Belirtisi

Bebeklerde : Barsaklarında tıkanıklık ve sıkıntı olur, gazdan kıvranır.Çocuklarda : Besinlerden tam yararlanamaz; yediği halde zayıftır. Karın daima şiştir. Büyük aptese sık çıkar ve gaita miktarı fazladır. Gaita beyaz renkli ve pis kokuludur. Öksürük ve bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına sık tutulur.Laboratuvar muayenesinde, gaitada sindirilmemiş protein ve yağ çıkar. Teşhis ve tedavisi doktorlarca yapılır.

POLtPOZ (D)

Ferçte ve kaim barsakta çok sayıda polip denilen saplı yumuşak kesecikler meydana gelir. (Hemoroide benzerse de oluş nedenleri ayrıdır.)Öneriler : Peklik olmamaya çalışılmalıdır. Peklik, polip adedini artırır ve başka rahatsızlıklara yol açabilir.

MİDE ÇIKIŞ DELİĞİ DARLIĞI (R?)(Stenose du pyelore)

Ağızdan gelen gıdalar midenin üst deliğinden girer. Bu gıdalar hazımdan sonra midenin alt tarafındaki çüuş deliğinden 12 parmak barsağına geçer. Bu çıkış deliği, kalıtsal olarak dar olabilir. Bunun sonucunda, bebek önce emer veya diğer gıdalarla doyurulur. Hazımdan sonra ise, çıkış deliğinden tam çıkamayan gıdaların bir kısmım bebek kusarak dışarı çıkartır. Mide boş iken çocuk kucakta sallandığında midesinde su çalkantısı işitilir. Doktorlar, bu rahatsızlığı röntgen ile kolayca tespit edebilmekte ve tedavisini yapabilmektedirler.

PENTZ BELİRTİLERİ (D)

Kahtsal olan bu bozuklukta, ince foarsaklarda çok sayıda saplı yumuşak kesecikler (polip) belirir. Ayrıca ağız içerisindedil ve damakta koyu kırmızı lekeler olur. Dışarı çıkmada zorluk çekilir. Doktorlar röntgen ile tespit edebilir.

HtRSCHPRUNG HASTALIĞI (D?, R?)

Kaim barsağm çalışma bozukluğu sonucunda, gaita (dışkı) dışarı atılamaz. Böylece barsak dolar ve şişer. Yeni doğmuş bebek kakaya çıkamaz, karm şişer ve sancıdan kıvranır. Bu kalıtsal bir bozukluktur ve kalın barsağm bir kısmının kasları çalışmaz. Bu nedenle kaka, oradan ileri atıla- maz ve o noktadan geriye doğru birikir.Öneri : Doğan bebek, bir kaç gün içerisinde dışarı çıkamaz ve kanunda şişlik, sancı olursa, hemen doktora götürülmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp