Sinirsel Hazımsızlık

Sinirsel Hazımsızlık :

Sinir sisteminin düzen-li, uyumlu çalışmasını kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, alkol kullanmak, fazla sigara içmek, haddinden fazla çay, kahve veya süt içmek, çabuk ve gereği gibi çiğnemeden yemek yemek şikayetlerin artmasına neden olur. Hastanın karnında ağırlık hissi vardır, midede gurultu, yanma veya ekşime görülebilir.

Geğirir, gaz çıkarır. Yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı ve unutkanlıktan da şikayet edilir.
İrritabl Barsak Sendromu, klinik anlamda organik bir pato-loji olmaksızın; barsak alışkanlıklarında değişiklik (kabızlık / ishal), abdominal ağrı(karın ağrısı), dispeptik yakınmalar (gaz, şişkinlik, geğirti) gibi üst ve alt gastrointestinal(mide-barsak sistemi) semptomlar ile karakterize olan ve tüm gastrointestinal sistemi tutabilen, bu sistemin bir motilite(hareket) bozukluğudur.

İrritabilite (aşırı duyarldık) ile açığa çıkan ve barsakları (ince ve kalın) tutabilen bu motor hastalığın tanımı için en uygun terimin, "İrritabl Barsak Sendromu" olduğu belirtilmiştir. Bu hastalığı ifade etmek için kullanılmakta olan, sinirsel hazımsızlık, spastik kolon, irritabl kolon, nervöz kolit, gibi terimler; hastalığı yeterince tanımlayamadığından ve kolon ile sınırlandırdığından, artık uygun bulunmamaktadır.

Ne Sıklıkta Görülür?

İritabl Barsak Sendromu, benzer şekillerde ortaya çıkabilen pek çok rahatsızlıkla karıştırılabildiğinden, konulan tanılarda çok az yer alan bir gastrointestinal hastalıktır.

Çok sık karşılaşılan bir gastrointestinal hastalık olmasına rağmen; yatarak tedavinin çok nadir gerekmesi, hastalığın bildirilmemesi ve fatal(öldürücü) olmaması nedeni ile, toplumun ne kadarının bu rahatsızlıktan yakındığına dair yeterli istatistiki bilgi yoktur. Ancak bir karşılaştırma olsun diye verebileceğimiz bu örnek gerçekten şaşırtıcıdır. ABD'nde hastalıktan dolayı işe gitmeme nedenleri arasında en sık karşılaşılan soğuk algınlığını, İrritabl Barsak Sendromu takip etmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp