hazımsızlık şişkinlik ne iyi gelir

Hazımsızlık Nedir? : Hazımsızlık
Geğirme ve karın ağrısıyla birlikte mideye tokluk hissi veren duruma hazımsızlık denir. Hazımsızlığın nedenleri aşağıda belirtilmiştir.
 
Sindirimi zor olan yiyeceklerden çok yemek
 
Endişe ve gerilim
 
İlk Yardım
 
Rahat bir şekilde yatağa uzanın.Süt için.Mide asidi giderici için.Bunları yaptığınız halde değişiklik olmuyorsa doktora gidin.

Hazımsızlık nedir?

Genellikle yiyeceklerin alınmasından sonra ortaya çıkan ve karın boşluğundaki çeşitli şikayetleri içine alan geniş manalı bir terim. Hazımsızlık olduğu zaman karında dolgunluk, basınç, ağrı, mide yanması, geğirme, gerginlik veya şişkinlik bulunabilir. Çoğu zaman hazımsızlık şikayetlerinin belli bir sebepi bulunamaz. Bunlar fonksiyonel hazımsızlık olarak nitelenirler ki, şahsın psikolojik sebeplerden kaynaklanan durumunu ifade ederhazımsızlık

Yemeklerden hemen sonra ortaya çıkan şikayetler; safra kesesi yetmezlikleri, yemek borusu hastalıkları, gastritler, mide kanseri ve ülseri durumlarında görülebilir. Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar ise oniki parmak barsağı ülserlerinde ve pankreas yetmezliklerinde görülür. Geceleri veya arka üstü yatarken husule gelen ağrı; mide fıtıkları, oniki parmak barsağı ülserleri ve pankreas kanserlerinde olur.

Sıvı gıdalarda bir problem olmadığı halde katı gıdaların kolay yutulamadığı durumlarda yemek borusu darlığı ve buranın kanseri düşünülmelidir. Yağlı gıdaların yenmesinin akabinde ortaya çıkan rahatsızlıklar daha ziyade safra veya pankreas yetmezliğine bağlıdır.

Bazı kişiler buğday unundan yapılan gıda maddelerini, bazıları bakla, bazıları yumurta, süt, çilek gibi yiyecekleri yediklerinde rahatsızlıklar gelişir. Bu durumlar genellikle özel bir hastalığa veya o gıdaya karşı olan hazım bozukluğuna tekabül eder.
Karında fazla gaz bulunması ve şişkinlik de hazımsızlık olarak değerlendirilir. Sindirim kanalındaki gazların büyük kısmı yutulan havadır. Huzursuzluk, az yeme, hızlı yeme alışkanlığı durumlarında yutulan hava miktarı artar.

Gazların ikinci büyük kaynağı ise karbonhidrat ve proteinler üzerine bakterilerin etkisi ile barsak içinde husule gelen gazdır. Kuru baklagiller gibi emilemeyen şekerleri ihtiva eden yiyeceklerin yenmesi de fazla miktarda gaz meydana getirebilir. Barsaklarda bulunan fazla gaz gerilme, ağrı, ishal veya şişkinliğe sebep olabilir.

Bunun için kuru bakliyattan perhiz etmeli, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek yemeli ve çok sinirlenmemeli, sinirli ve heyecanlı durumdayken sofraya oturmamalıdır.
Mide-barsak sistemi dışındaki bir takım hastalıklar da hazımsızlığa yol açabilir. Mesela kalp yetmezliği, üremi, akciğer veremi ve kanserlerde hazımsızlık belirgin bir şikayet halinde ortaya çıkabilir.

Hazımsızlığı olan hastanın mide-barsak sisteminin filimleri çekilerek organlarda belli bir rahatsızlığın olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer herhangi bir hastalık tespit edilemezse ruhi olaylara bağlı olduğu kabul edilip, psikiyatrik tedavi yapılmalıdır.
Bundan başka belli özelliği olmayan gıda tahammülsüzlükleri vardır. Burada, hazımsızlık yapmaması gereken bazı yiyecekler bazı kişilerde belirtilere sebep olur. Mesela, herkesin bildiği gibi çay; kabızlık, şişkinlik, uykusuzluk yapar. Bazı kişilerde bunun tersi söz konusudur. Yahut armut normalde pekliği yok eder, ancak bazı kişilerde peklik yapar. Buna, bazı bünyelerin kendine has özelliklere sahip olması sebep olarak gösterilmiştir.

Hazımsızlık Neden Olur

HAREKETSİZLİK VE KİLO ALMAK DE NEDEN
Hastaların üçte ikisini oluşturan fonksiyonel hazımsızlıkta ise kesin bilinen bir neden yoktur. Ancak bu kişilerde de büyük oranda sorumlu olduğu düşünülen durumlar vardır. Örneğin bu kişilerin büyük kısmı yakınmalarının yemeklerle ilişkili olduğunu belirtirler. Az yemekle hemen doyduklarını, şiştiklerini bazen de açlıkla midelerinin ağrıdığını belirtirler.

Dolayısı ile mide hareketlerinde, boşalmasında sorun olması veya mide asidine kişinin duyarlı olması fonksiyonel hazımsızlıktan sorumlu olabilir. Hareket azlığı, kilo alımı mide barsak hareketlerinin yavaşlaması sonucu hazımsızlığa neden olur.

“Helikobakter pylori” mikrobu ülkemizde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu mikrobun hazımsızlıktaki rolü net değildir. Helikobakter mikrobu ortadan kaldırıldığında hastaların ancak onda birinde kalıcı rahatlama sağlanabilmektedir. Stres muhtemelen kişinin hazımsızlığı daha ciddiye almasına, daha çok sorun etmesine neden olmaktadır. Anksiyetesi olan kişiler diğerlerine göre daha çok hekime başvurmaktadır.

45 YAŞ ÜZERİNDEKİLERDE ARAŞTIRILMALI
Öncelikle hazımsızlığın altta yatan ciddi bir hastalığın yansıması olup olmadığının bilinmesi gerekir. Hekimin görevi hazımsızlık şeklinde belirti veren mide ya da mide dışı ciddi organik nedenleri fonksiyonel hazımsızlıktan ayırt etmektir.

Hazımsızlık sık görüldüğü ve genellikle tetkiklerde ciddi bir bozukluk saptanmadığı için her hazımsızlık tanımlayan kişinin araştırılması önerilmez. Kişide ciddi bir hastalık varlığını düşündüren sebepsiz kilo kaybı, lokma yutmada güçlük, inatçı kusmalar, kansızlık, dışkı veya kusmukta kan olması durumunda veya hazımsızlık tanımlayan kişi 45 yaşın üzerinde ise araştırılması gerekir. Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının görüntülenmesini sağlayan endoskopi, hazımsızlıkta tercih edilmesi gereken testtir. Organik hastalıkların dışlanması durumunda fonksiyonel hazımsızlığın kişi için önemi yaşam kalitesini bozması, işgücü kaybına neden olabilmesidir.

Fonksiyonel hazımsızlık ilerleyici bir hastalık değildir. Ancak çalışmalar göstermiştir ki zaman zaman rahatlamalar olmasına rağmen fonksiyonel hazımsızlığı olan kişilerin önemli kısmında uzun dönemde de bu yakınmalar devam etmektedir. Hazımsızlığın giderilmesinde ilaç tedavisi uygulanırken, mide asidini baskılayıcı ya da mide hareketlerini uyarıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Eğer uygun bir ilaç tedavisi ile yakınmalarda belirgin bir düzelme sağlanamıyorsa hekimin yeniden değerlendirmesi gerekir.

HAZIMSIZLIK İÇİN ÖNERİLER
Yeme alışkanlığınızı gözden geçirin, hazımsızlık yaptığını bildiğiniz besinlerden sakının, ağır, yağlı yiyecekler yemeyin, fazla yemeyin, akşam geç saatlerde yemeyin, hızlı yemeyin, egzersiz öncesi yemeyin, sigara içmeyin, alkolden sakının, özellikle akşamları fazla almayın, sağlıklı bir kiloda kalın, haftanın 4-5 günü en az yarım saat egzersiz yapın.

Hazımsızlık Belirtileri

-Karın üst kısmında doygunluk hissi.
-Yanma hissi.
-Bulantı hissi.
-şişkinlik hissi, geğirme ile geçer.

Hazımsızlık özellikle yemek yendikten sonra karındaki huzursuzlukların birçok belirtisi için kullanılan genel bir terimdir. Hazımsızlık kendi başına bir hastalık değildir. Herkesin zaman zaman hissettiği yaygınca görülen bir durumdur. Bazı kişiler belirli meyvaları yediklerinde diğerleri bazı içkilerden bunu hissederler. Bir diğer grupta ise bu şikayete hergün rastlanır. Bütün araştırma ve deneylere rağmen hazımsızlığın özel bir sebebi bulunamamıştır. Gene de aldırmazlık etmeyip uzun süren durumlarda bunun gastrit, ülser, kanser veya safrakesesi hastalıkları gibi ciddi bir soruna işaret ettiğini düşünerek gerekli araştırmayı yapmalısınız.

Teşhis
Hazımsızlık belirsiz bir tanımdır(bu nedenle belirtileri tam olarak saptamanız çok önemlidir). Doktorunuz rahatsızlığı tarif etmenizi isteyecektir. Rahatsızlık tipik olarak nerede olmaktadır? Yemeklerden önce, yemek sırasında, yemekten hemen sonra ya da birkaç saat sonra mı ortaya çıkmaktadır? Hazımsızlığa, sindirim sistemindeki herhangi bir yerin sorunları yol açabileceği için, bu sorular, doktorunuzun etkilenen bölgeyi tam olarak saptama yönündeki ilk girişimidir.
Örneğin, rahatsızlık göbeğin altındaysa, yemek borusunda, midede, oniki parmak barsa-ğında ya da safra kesesinde bir sorun olma ihtimali azdır. Ancak, rahatsızlık göbeğin üzerindeyse, hazımsızlık belirtilerine benzeyebilen diğer rahatsızlıkların varolmadığından emin olmak için bu bölgelerin daha fazla muayene edilmesi gerekebilir.

Belirtilerin zamanlaması da bir ipucu olabilir. Rahatsızlık yemek yerken oluşuyorsa, bu yemek borusu iltihabını ya da gastriti düşündürür. Birkaç saat sonra hissedilen rahatsızlık, bir oniki parmak barsağı ülserini düşündürebilir.

Doktorunuz belirtilerin oluşma biçimini belirledikten sonra, dışkıda kan olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. Başka testlerin yapılması ya da yapılmaması, yaşınıza, belirtilerin süresine ve şiddetine bağlıdır. Kanser riski nedeniyle, belirtilerin görüldüğü yaşlı insanlara daha ileri teşhis testleri yapılması daha büyük olasılıktır. 30 yaşın altındaysanız, doktorunuz, belirtilerin azalıp azalmayacağını görmek için kısa bir süre için antasit ilaçları ya da başka ilaçları denemek isteyebilir. Belirtiler azalmaz-sa, doktorunuz başka incelemeler isteyebilir.

Karın bölgesindeki belirtiler, yemek borusu, mide, ince barsak ve kolonun baryumlu röntgen incelemeleriyle değerlendirilebilir. Doktorunuz pankreas, karaciğer ve safra kesesinin bir ultrason muayenesini ya da bilgisayarlı tomografi taramasını da düşünebilir. Yararlı olabilecek başka bir test endoskopik muayenedir. Doktorunuzun isteyeceği testler belirtilerin özelliklerine bağlıdır.

Hazımsızlık Ne Kadar Ciddidir?
Kendi başına, hazımsızlık ciddi bir sorundan çok rahatsızlık verici bir durumdur. Ancak, temeldeki önemli bir hastalığın belirtisi olabileceği için, özellikle yeni başlamışsa ya da ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa, hazımsızlığın ciddiyetle ele alınması gerekir.

İlaç Tedavi
Bazen, yoğun testlere rağmen hazımsızlığın nedeni bulunamayabilir. Doktorunuz, birkaç hafta simetidin, ranitidin ya da famotidin gibi aside karşı ya da asit düşürücü ilaçlarla tedaviyi denemek ya da muhtemelen mideyi kaplayarak çalışan ve böylelikle midenin içini döşeyen tabakayı koruyan sukralfat gibi bir ilaç kullanmak isteyebilir. Başka bir olası ilaç, midenin boşaltılmasını kolaylaştıran metoklopra-mid`dir. Bu ilaçlar çeşitli başarı düzeylerine sahiptir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Doktorunuz alkol gibi, hazımsızlığa yol açabilecek bazı gıdaların alınmamasını öğütleyebi-lir.
Hazımsızlığa katkıda bulunabilecek olan sigaranın da bırakılması önerilebilir. Ayrıca, doktorunuz, yaşamınızda belirtilere katkıda bulunabilecek gerilim ya da stresin bulunup bulunmadığını araştırabilir. Böyle bir durum söz konusuysa, bu etkenleri değiştirme yönünde çaba gösterilmelidir; böylelikle hazımsızlık belirtileri azalabilir.
Peptik ülser, gastrit ya da oniki parmak bağırsağı iltihabı gibi özgül bir neden bulunursa, doktorunuz özgül tedavi önerecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp