Hazımsızlık/dispepsi

Hazımsızlık/dispepsi : Hazımsızlık yakınmasıyla doktora giden çok kişi vardır, ancak doktor iyice incelemeden bunların tümüne yeterli yanıt veremez. Bu bölümde okurlarımıza hazımsızlık sorunlarını nasıl en aza indirebileceklerinden ve hangi durumlarda doktora görünmeleri gerektiğinden söz edeceğiz.Gastrit, peptik ülser olmaksızın mide çeperinin yangısıdır! incelenmesi gereken bir durumdur, çünkü tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer ağrı sırta doğru vuruyorsa, ağrıyla birlikte kusma ve karın ağrısı da varsa, doktorunuza danışmaksınız.

Çoğu kez mide röntgeni, gastroskopi ya da duo- denoskopiden elle tutulur bir sonuç alınmaz. Bütün görülebilen mide ya da onikiparmak bağırsağı çeperinde hafif bir yangıdır. Oysa, hasta gerçek hastalık belirtileri çekmektedir. Gas- * triti azdıran nedenlerin başında sigara, alkol, çay, kahve gelir. Bazı kimseler baharatlı ya da yağlı yemek yiyince kötülediklerini farkederler. Bu durumda sözü edilen yiyeceklerden kaçınmaları yerinde olur.İngiltere’de yapılan araştırmalar, gastritli hastaların karbonhidratı düşük yiyecekler yiyince düzeldiğini göstermiştir. Özellikle şekerin (sakarozun) kronik gastrite yol açtığını gösteren kanıtlar vardır. Hatta mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin nedeni bile şeker olabilir.

Mide fıtığı (hiatus hernia) olan dokuz hastadan sekizi karbonhidratı düşük yiyecekler yemeye başladıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmişlerdir. Stresin de sindirim işlevi üzerinde yıllarca süren etkiler oluşturduğu unutulmamalıdır. İnatçı hazımsızlarda bu hususun da dikkate alınması gerekir.Gastritin mide asidinin aşırı salgılanmasından kaynaklandığı sanılırdı. Ancak böyle hastalara magnezyum ya da alüminyum hidroksit gibi antasit (asit giderici) ilaçlar verilmesine karşın bir iyileşme görülmemiştir. Bu gibi durumlarda bazı hastaların hidroklorik ve pepsinli ilaçlara yanıt verdiğini gördük.Hazımsızlığa yol açan nedenlerden birinin yiyeceklere karşı dayanıksızlık olabileceği üzerinde giderek daha çok durulmaktadır.

Midede kandida denen bir maya organizmasının kronik varlığı da yemekten sonra mide yanmasına neden olabilir. Bu hastalık nistatin gibi anti-kandida ilaçların kullanılmasıyla geçer. Reflüks özofajitis ve mide fıtığı da hazımsızlık doğurabilir.Safra kesesi hastalıkları, kesede taş olduğunda veya safra kesesi enfeksiyonlarında karın ağrısına ve göğsün sağında hemen kaburgaların altında rahatsızlığa yol açabilir. Semptomatik safra kesesi sorunlarında etkenlerden birinin de, yiyeceklere karşı dayanıksızlık olduğu anlaşılmışsa da, çoğu hastalar, ameliyatla safra keselerini aldırmayı daha kolay bulurlar.

Mide kanseri, koroner kalp hastalığı (anjina) ve akut ya da kronik pankreas iltihabı (pankreatit) gibi çok daha ağır, ama daha ender üç hastalık da hazımsızlığa yol açabilir.Şiddetli veya sürekli ağrısı olan, kilo kaybeden, kusan, ishal ya da kabızlık çeken herkes derhal doktoruna danışma- lıdır.Hazımsızlığa, sürekli ishal ya da kabızlığa karşı ne yapmalı?

1 Doktorlar çoğu kez gastritli hastalarda süte dayalı bir rejim salık verirler. Ancak, bu her zaman yararlı olmayabilir. Çünkü, sütün bazı kimselerde hidroklorik asit salgısını artırdığı anlaşılmıştır ki, bu da durumun daha kötüleşmesine yol açar. Peptik ülserli ve gastritli birçok hastamıza sütü kesmelerini önerdik ve iyileştiklerini gördük. Elbet sütün hastaya dokunması başka yiyeceklerin dokunmayacağı anlamına gelmez.Doktorunuz mide ve onikiparmak bağırsağı röntgeni çektirmenizi isteyebilir. Bir başka araştırma yöntemi de, endoskopidir.

Bu yöntemde yemek borusundan mideye ve onikiparmak bağırsağına giden küçük bir teleskop sokulur, böylelikle hekim bu organların çeperlerini inceleyebilir.Gastrit ve ülser tanısı bu yoldan konabilir. Ayrıca, yöntemin bir avantajı vardır: Doktor, anormal görünüşlü herhangi bir dokudan bir örnek alıp, sonradan mikroskop altında daha yakından incelenmesini sağlayabilir. Böylece, hastalığa daha kesin bir tanı konabilir.

Doktorunuz size asit giderici bir ilaç (en çok kullanılan alüminyum hidroksittir) da verebilir. Bu ilaca karşı tepkiniz de hastalığa tanı konmasına yardımcı olabilir. Ancak bu ilaçları çok uzun süre kullanmak sakıncalıdır. Çünkü, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor gibi temel besin maddelerinin emilimini engelleyebilirler. Üstelik aşırı mide asidinin salgılanmasına ve hazımsızlığa yol açabilirler.

Eğer asit giderici ilaçlar almanıza karşın hastalık belirtileri geçmiyorsa, hastalığın nedeni, midenin aşırı asit salgılaması değildir; ya da öyle ilerlemiş bir ülseriniz vardır ki, tedavi yetersiz kalmaktadır.

2 Durumunuzu kötüleştirdiğini bildiğiniz baharatlı, yağlı yiyecekler gibi yiyeceklerden kaçınmalısınız.

3 Belirtilerin geçmesi için süt ve süt ürünleri yemeniz şart değildir. Süt, şeker, şekerli yiyecekler, buğday (zarı alınmamış buğdaydan yapılmış ekmek de olsa), kepek genellikle mide-bağırsak bozukluklarına yol açan besinlerdir.

4 Sigarayı, içkiyi, çayı ve kahveyi bırakın. Bütün bu saydıklarımız dispepsinin nedenlerindendir.

5 Asit giderici ilaçlar (antasitler) işe yaramadıysa, pepsin ve betain hidroklorid (200 mgr.) almayı deneyin. Üç öğün, yemeğe başlamadan önce 1-3 tablet alabilirsiniz. Eğer hastalık belirtileri daha kötüye giderse, nedeni aşırı mide asidi salgılanmasıdır. Bu durumda bu ilaçları hemen kesin.

6 Arıtılmış yiyeceklerden, özellikle içinde şeker bulunanlardan kaçının.

7 Hipoglisemiye karşı önerilen özel rejim uygulayın

.8 Yukarıda saydığımız yiyeceklerden, sigaradan, alkolden kaçındığınız halde durumunuzda bir iyileşme olmazsa, özel rejimlerden birini uygulamayı deneyiniz '9 Acele etmeden, sakin sakin yemeğinizi yiyin. Yavaş yemek ve iyi çiğnemek sindirime yardım eder.

10 Sindirim yetersizliği ve dispepsi çoğu kez stresle ve çe- şitli yaşam etkenleriyle ilgilidir. Gevşemeye ve yaşamınızı olabildiğince gerilimsiz sürdürmeye çalışın.

11 Sindirim yetersizliği ve dispepsi bazen anti-kandida programıyla çözülebilir.

12 Gastrit ve peptik ülser tedavisinde bazen C vitamini ve çinkolu ilaçların yararı görülür. Mideyi tahriş etmemesi için C vitamininin kalsiyum askorbat biçiminde olmasına dikkat edilmelidir. Doz günde 200-500 mgr.’dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp