hazımsızlığa bitkisel tedavi

Hazımsızlık Bitkisel Tedavi

Zaman zaman herkes yemeyi fazla kaçırır ve rahatsızlık duyar. Mide şişkinliği büyük bir rahatsızlık verir. Böyle durumlarda çok çeşitli çözüm yolları aranır. Çeşitli bitki çayları, meyveli sodalar ve bazı besinler hazımsızlığa iyi gelir. İşte hazımsızlık için çözüm yolları:

Rezene çayı mide şişkinliğine ve yenilen besinleri sindirmeye oldukça iyi gelir. Rezene çayı sindirime yardımcı olarak mideyi rahatlatır.
Papatya çayı da hazımsızlık için iyi gelen şifalı çaylar arasındadır. Papatya çayı ile sindirim sistemini rahatlatmak mümkündür.
Akşamları yemeklerden sonra birçok kişi yemeğin üzerine çay demler. İşte yemek üzerine afiyetle içilen bu çay, aslında sindirime de yardımcı olur. Yemekten sonra içilen bir bardak çay yenilen yemeğin sindirimini kolaylaştırır.
Papatya ve rezene çayları gibi melisa otunun çayı da oldukça faydalıdır. Akşam yemeklerinden sonra bir fincan melisa çayı içmek sindirimi büyük ölçüde rahatlatmaya yardım eder.
Kimyon, karabiber gibi baharatlar da aşırı tüketmemek kaydıyla sindirime yardımcı olur. Baharatları fazla tüketmek mideye zarar verebilir. Fakat belli ölçülerde tüketilen karabiber ve kimyon gibi baharatlar rahatlamaya yardım eder.
Anason çayı da mide şişkinliğini giderici etki yapar. Ayrıca anason çayının rahatlatıcı ve uyutucu etkileri de vardır.
HazımsızlıkYemeklerden sonra içilen yeşil çayın da hazımsızlık için büyük faydası vardır. Yeşil çay birçok derdin devası olduğu gibi sindirime de iyi gelen çaylar arasındadır.
Bir fincan zencefil çayı da mide şişkinliğine ve hazımsızlığa büyük ölçüde fayda sağlar. Zencefil çayı hazırlayarak midenizi rahatlatabilir ve şişkinlikten kurtulabilirsiniz.
Yemeklerin yanında veya yemeklerden sonra yoğurt yiyerek de sindiriminizi rahatlatabilir, hazımsızlıktan kurtulabilirsiniz.
Sarı kantaron çayı da özellikle aç karnına içildiği zaman mideyi koruyucu bir etki yapar. Açken içilirse midede bir tabaka oluşturur ve oluşan bu tabaka sayesinde mide asitli, gazlı, yağlı yada çok sıcak, çok soğuk yiyeceklere karşı korunabilir.
Yemeklerden sonra içilen kahveler de hazımsızlık için bire birdir. Kahve mideyi rahatlatır ve kolay bir sindirime olanak verir.
Hazımsızlığa iyi gelen diğer bir bitki kakuledir. Bir fincan kakule çayı yada kakule kahvesi içerek mide şişkinliği ve hazımsızlıktan kurtulmak mümkündür.
Acısı bol bir yemek yedikten sonra midenizin rahatsız olacağını düşünüyorsanız 3-5 yaprak taze nane çiğneyin. Naneleri çiğnedikten sonra bir bardakta su içerseniz, midenizin biraz olsun rahatladığını fark edebilirsiniz. Nane çayı da rahatlamaya yardım eder.

Hazımsızlık Nasıl Giderilir

Süt ve süt ürünleri mide,bağırsak ve hazımsızlığa iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan bakteri familyaları bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak Hazımsızlığı geçirir.

Ayrıca, Aşağıda ki bitkisel çay ile de hazımsızlığı giderebilirsiniz.

5’li çay: zencefil- papatya- tarçın- limon kabuğu- taze nane (Hepsinden birer tutam atın ve 8-10 dakika demleyin)
Piyasada Bulunan bağırsak düzenleyici yoğurtlar ( Activa örneğin) Tüketebilirsiniz. Ancak Bunları sık tüketmek iyi değildir.
Turp Yiyin. Bir miktar turp’u dilimleyin üzerine limon sıkın ve yiyin. ( Hamile iseniz bunu kesinlikle yapmauın. Bebeğinizde yoğun olarak Gaz Yapar). Turp mide de oluşan asitle reaksiyona girerek geğirme ihtiyacını ortaya çıakrır. Kendiniz geğirmekten alıkoymayın. Geğirmeniz şişkinliğinizi gidermeye yardımcı olur.
Spor Yapın. Yürüyüş yapmak bağırsakların çalışmasını sağlayan en önemli etkendir. Hergün düzenli yürüyüş yapıldığında bağırsaklar düzenli birşekilde çalışır ve hazımsızlığı geçirir.
Yemeklerinize Kimyon Katın. Kimyon hazımsızlığı gidermek için işe yarayabilir.

HAZIMSIZLIK BELİRTİLERİ

Aşağıda bu hastalığın varlığına işaret eden belirtiler sıralanmıştır;
  • Midede ağırlık ya da huzursuzluk hissi
  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
  • Kabızlık
  • İshal
  • Kusma
  • Asitlik
  • Yellenme
  • Midede şişkinlik
  • Tembellik
  • Zayıflık
  • Baş ağrısı
  • Bacakların alt tarafında ağrı
Hazımsızlığın Tedavisi

Geçici olarak ortaya çıkan hazımsızlıklarda birkaç gün mideyi rahat ettirecek bir perhiz çok defa işi halleder. Bunun için mideyi tahriş eden maddelerden, fazla soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden, çok yağlı, baharatlı, ağır yemeklerden sakınmak ekseriya yeter. Midede ekşime varsa biraz karbonat, ya da mide asitliğini azaltan ilâçlar kullanmak gerekebilir.

Saydığımız tedbirlerle geçmeyen ve devam etmekte olan hazımsızlıklar için doktora başvurmalıdır. Asıl sebebin ortaya çıkarılması tedavinin başarılı olması için elzemdir.

Hazımsızlık nedir?
Genellikle yiyeceklerin alınmasından sonra ortaya çıkan ve karın boşluğundaki çeşitli şikayetleri içine alan geniş manalı bir terim. Hazımsızlık olduğu zaman karında dolgunluk, basınç, ağrı, mide yanması, geğirme, gerginlik veya şişkinlik bulunabilir. Çoğu zaman hazımsızlık şikayetlerinin belli bir sebepi bulunamaz. Bunlar fonksiyonel hazımsızlık olarak nitelenirler ki, şahsın psikolojik sebeplerden kaynaklanan durumunu ifade ederhazımsızlık
Yemeklerden hemen sonra ortaya çıkan şikayetler; safra kesesi yetmezlikleri, yemek borusu hastalıkları, gastritler, mide kanseri ve ülseri durumlarında görülebilir. Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar ise oniki parmak barsağı ülserlerinde ve pankreas yetmezliklerinde görülür. Geceleri veya arka üstü yatarken husule gelen ağrı; mide fıtıkları, oniki parmak barsağı ülserleri ve pankreas kanserlerinde olur.

Sıvı gıdalarda bir problem olmadığı halde katı gıdaların kolay yutulamadığı durumlarda yemek borusu darlığı ve buranın kanseri düşünülmelidir. Yağlı gıdaların yenmesinin akabinde ortaya çıkan rahatsızlıklar daha ziyade safra veya pankreas yetmezliğine bağlıdır.

Bazı kişiler buğday unundan yapılan gıda maddelerini, bazıları bakla, bazıları yumurta, süt, çilek gibi yiyecekleri yediklerinde rahatsızlıklar gelişir. Bu durumlar genellikle özel bir hastalığa veya o gıdaya karşı olan hazım bozukluğuna tekabül eder.

Karında fazla gaz bulunması ve şişkinlik de hazımsızlık olarak değerlendirilir. Sindirim kanalındaki gazların büyük kısmı yutulan havadır. Huzursuzluk, az yeme, hızlı yeme alışkanlığı durumlarında yutulan hava miktarı artar. Gazların ikinci büyük kaynağı ise karbonhidrat ve proteinler üzerine bakterilerin etkisi ile barsak içinde husule gelen gazdır. Kuru baklagiller gibi emilemeyen şekerleri ihtiva eden yiyeceklerin yenmesi de fazla miktarda gaz meydana getirebilir. Barsaklarda bulunan fazla gaz gerilme, ağrı, ishal veya şişkinliğe sebep olabilir. Bunun için kuru bakliyattan perhiz etmeli, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek yemeli ve çok sinirlenmemeli, sinirli ve heyecanlı durumdayken sofraya oturmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp