Hazım Ve Hazımsızlık

Hazım Ve Hazımsızlık : Sindirim Fonksiyonu ve Dispepsi

Sindirim, besin maddelerinin en basit yapı taşlarına kadar parçalanması ve kana geçmesi, yaniemilmesi demektir. Sindirim, ağızda tükürük bezlerinin salgıladığı pityalin denen fermentin nişastayı maltoza çevirmesi ile başlar. Midede salgılanan pepsin, proteinleri sulandırarak pepton ve amino-asitlere kadar parçalar. Bu parçalanma gene midenin salgıladığı hidroklörür asidinin yardımıyla olabilmektedir. Mide asidinin az olması (hipoasidi- te) halinde pepsinin salgılanması ve aktivitesi de azalmaktadır.Mide salgısında pepsinden başka (katepsin, labferment, lipaz, amilaz, proteaz, intreksek faktör vb.) bulunmuştur.Son zamanlarda bağırsaktaki gıda çeşitlerine göre bağırsak bezleri tarafından salgılanan birçok hormonunsindirim fonksiyonunda rol oynadığı anlaşılmıştır.

Ayrıca vagus sinirinin uyarısı ile pilor mukozası bezlerinden gas- trin hormonu, duodenumdan ise sekretin hormonu salgılanır ve kana geçerek sindirim fonksiyonunu düzenlerler.Pankreas dış salgısı, sindirim kanalının en önemli salgısıdır. Çünkü pankreas salgısında bütün besinleri sindirebilecek olan trip- sin, amilaz, lipaz gibi fermentler vardır.Safrakesesinde bağırsağa dökülen safranın yapısındaki safra asitlerinin de sindirim olayında yağları parçalamak yönünden rolü çok büyüktür. Aksi halde yağ sindirimi bozulur, yağlar ve yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) emilmeden dışkı ile atılırlar.Bütün bu işlevlerin uygun şekilde olması, sindirimin sağlıklı yapılmasını sağlar. Aksi halde hazımsızlık dediğimiz durum, başka bir deyimle dispepsi meydana gelir. Hazımsızlıktaki şikâyetleri karında ağrı, şişkinlik, yanma, geğirme,regurgitasyon, bulantı, kusma, ekşime gibi belirtiler şeklinde toplayabiliriz.

Peptik ülser, gastrit, pilor stenozu, mide düşüklüğü, mide atonisi gibi organik hastalıkların neden olduğu dispepsilerden başka, diğer hastalıkların ve aeorofaji dediğimiz fazla hava yutulmasına bağlı olarak meydana gelen hazımsızlıklar da vardır. Hazımsızlık şikâyetlerinin hemen yarısından fazlasını oluşturan dis- pepsiler ise fonksiyoneldir. Mide veya bağırsak nörozu grubuna giren bu hastalar bol miktarda hazım fermenti ve antiasit ilaçları almak zorunda kalırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp