epilepsi nedenleri nelerdir

Epilepsi Nedenleri :

Epilepsi genini taşıdıkları halde kendileri normal olan iki insanın evlendiğini varsayalım.

Anne ya da babanın herhangi birinden sağlıklı gen alıp, sadece birinden epilepsili gen alan çocuk sağlıklı olur ama epilepsi genini taşır ve bunu çocuklarına da geçirebilir. Ama hem anne, hem babadan hastalık genlerini almış olan çocuk epilepsili doğar.Bazı epilepsiler doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması sonucu ortaya çıkar. Bazıları doğum sonrası menenjit gibi enfeksiyonlar, trafik kazası, yüksekten düşme gibi başa gelen darbeler sonrası ortaya çıkarlar. Bazı kalp hastalıkları, kanamalı hastalıklar, beynin damarsal hastalıkları sırasında da epilepsi ortaya çıkabilir.

Epilepsi nedenlerini özetle şöyle sıralayabiliriz:

• Soya çekim

• Doğum ile ilgili sorunlar

• Hamilelik ile ilgili sorunlar

• Menenjit gibi doğum sonrası bazı beyin hastalıkları

Epilepsi böyle çok çeşitli sebeplere bağlı ise, beyindeki hasar da kişiden kişiye farklı olur. Bu hasarın derecesine göre epilepsiye başka beyin hastalıkları da eşlik edebilir.Örneğin, bir çocuk aynı zamanda hem spastik, hem epileptik; ya da hem otistik hem epileptik olabilir.Epilepsi olmadığı halde havale geçirilen durumlar da vardır. Bunlardan en sık görüleni halkın “ateşli havale” diye bildiği fehril kon- vülziyondur. Ateşli havale 5 aydan önce ortaya çıkmaz, 5 yaştan sonra da tekrarlamaz. Nadiren devamlı ilaç kullanmayı gerektirir. Ateşli havalenin sadece bir grubuna doktorlar devamlı ilaç verirler. Onun da bazı kriterleri vardır; havalelerin sıklığı, süresi, havalenin tipi, aynı gün içinde tekrarlaması, vs. gibi. Bu çocuklar ateşlendiklerinde ateşleri hemen düşürülmeli, hatta ateşlenmemeleri için bir takım tedbirler alınmalıdır.Burada sıklıkla karıştırılan bazı durumlar da vardır. Tedavi gerektirmeyen ateşli havaleler, ateşle birlikte görülen epilepsi nöbetleri değildir.

Ateşle ortaya çıkan epilepsi nöbetleri başkadır, ateşli havale başkadır.

Bu, biz annelerin karar verebileceği bir durum değildir. Buna ancak doktorlar karar verir.Bir diğer konu, insanlar genellikle havale ile ateşi özdeşleştirirler ve sanırlar ki ateşsiz olan kasılmalar havale değildir. Tam tersi,esas tehlikeli olan ateşsiz havalelerdir. Hiç değilse bir grup ateşli havale iyi huyludur.Tabii, buradan her ateşli havale iyi huyludur yorumu da ortaya çıkmasın. Evet, ateşli havale diye bir grup, nispeten iyi huylu bir nöbet grubu vardır. Fakat, epilepsi nöbetlerinin kendileri de ateşin yükselmesine neden olurlar. O halde, ateşle birlikte olan her nöbet iyi huylu demek değildir.Bir diğer karışık durum ise, herhangi bir hastalık halinde ateşin yükselmiş olmasıdır. Ateş bir nöbetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bu durumda zaten epilepsili olan çocukta bir epilepsi nöbeti başlar ve çocuk yine ateş varlığında bir nöbet geçirmektedir. Burada hem epilepsi nöbetine müdahale etmek, hem de ateşe neden olan hastalığı tedavi etmek gerekir. Bütün bunlara karar vermek doktorların işidir.

Bazı bebeklerin kemikleri zayıftır.
Bu da bir havale sebebidir fakat epilepsi değildir. Buna benzer havaleye yol açıp epilepsi olmayanBazı epilepsiler ilaçla, bazıları hem ameliyat hem de aynı zamanda ilaçla tedavi edilirler.başka durumlar da vardır. Bunlara bazı retkikler sonucunda doktorlar karar verir.Bunlardan başka, ne havale, ne epilepsi olmadığı halde, havale benzeri bir tablo ortaya çıkaran durumlar da vardır. Bunlardan en sık görüleni katılma nöbetleridir. Katılma nöbeti tedavi bile gerektirmez. Dört aylıktan dört yaşına kadar olan dönemde ortaya çıkarlar. Çocuk mutlaka ve mutlaka ağladıktan veya bir sebeple nefesini tuttuktan sonra havale geçirir gibi olur. Rengi ya morarır ya da bembeyaz olur ve sonunda bir süre şuurunu kaybeder. Bunun gibi havale ve epilepsi olmadığı halde onunla karışabilecek daha başka durumlar vardır. Örneğin, çocuk yemek yerken biraz yana dönmesi ve şuurunu kısa süre kaybetmesi gibi. Bir diğeri ise uyurgezerliktir. Bu durumların epilepsiden ve havaleden ayrılması doktorların işidir.

O halde, bütün bu değişik sebeplerden biri ile ortaya çıkacak olan epilepsinin tedavisi de, takibi de farklı olacaktır.
Bazı epilepsiler ilaçla, bazıları hem ameliyat hem de aynı zamanda ilaçla tedavi edilirler.Hiçbir epilepsi sadece ameliyatla tedavi edilmez. Üstelik bir çocuğun epilepsisinin ameliyatla tedavi olacağına beyin cerrahları değil nörologlar karar verir.Epilepsi farklı sebeplerden ortaya çıkıyor, tedavi buna bağlı olarak değişiyorsa doğal olarak epilepsinin sonucu da kişiden kişiye farklı olur. Bazı epilepsililer toplumun en üst kademelerine gelebilirler, bazılannda ise sadece nöbet sayısını azaltmak bile bir başarı sayılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp