Çocuklarda Havale Belirtileri

Çocuklarda Havale Belirtileri :

Başları da vücutlarına ve yaşıtlarına göre çok küçüktü.

Aileye göre çocuklardan biri 9 aylık iken herhangi bir sebeple havale geçirmiş ve böyle zeka özürlü olmuştu. Diğer çocuk da 11 aylık iken yine herhangi bir sebeple havale geçirmiş ve o da zeka özürlü olmuştu. Doktorlar üçüncü çocuklarının da böyle olabileceğini söylüyorlardı ama onlar buna inanmıyorlar ve mutlaka üçüncü çocuk istiyorlardı. Çünkü onlara göre çocukların bu durumu doğuştan değildi.

Hele akrabalıktan hiç değildi.

Çünkü anne ve babanın, anne ve babaları da akraba idi. Anne 7 kardeş, baba 5 kardeşti ama hepsi gördüğümüz gibi sağlıklı idiler. Bu ailenin gözden kaçırdığı çok önemli bir nokta vardı. Kendileri 5 ve 7 sağlam kardeştiler ama birinin annesi 9, diğerininki 3 düşük yapmıştı. Kimse o düşükleri sorgulamıyor, daha doğrusu sorgulamaktan kaçıyordu. Neyse, sanırım bu kaçış süregelen töreler ve cehaletten kaçmaktan daha kolay oluyordu.Oysa sorunun ne olduğunu anlamaya çalışsak ona göre doğru çözüm de üretebiliriz.

Kurt puslu havayı sever.

Düşman karanlıktaise ona yenilirsiniz. Sevgili anneannem “Düşmanını daima yakınında tut!” derdi. Biz ise sorunu haftanın günlerinde, saade- rinde anyorduk. Ben, sorunu kendi dışında aramanın altında yatan esas sebebi mücadele etme isteğinin olmamasına bağlıyorum.Çocuğumun havaleleri hiç durmuyordu. Doktorun biri geliyor biri gidiyor, kan tahlilleri, idrar tahlilleri, EEG’ler, MR (emar)’lar, ilaçlar, serumlar... Nöbetler azalır gibi oluyor, yeniden başlıyordu. Ailede her kafadan bir ses çıkmaya başladı: “Hastane değiştirelim, doktor değiştirelim, hocaya gidelim, falanca şöyle olmuş, filanca böyle olmuş vs. vs...”

Konu komşu herkes fikir üretmekte yarışıyordu.
Hatta mahallenin bakkalı, kasabı bile bir öneri getiriyordu.Sonunda hastane değiştirdik. Her şey yeni baştan başladı, fakat değişen bir şey olmadı. Havaleler yine devam etti ve uzun uğraşlardan sonra ancak kesildi.sinlikle anlamıyor, sonuç olarak yerine yemeni i yordum. Çocuğumun durumu bir taraftan, gecelerce süren uykusuzluk, yorgunluk diğer taraftan, bir de üstüne evle ilgili sorunlarla mücadele ediyordum. Büyük oğlumun yaşantısının düzeni bozulmuştu.

Dersleri gerilemişti.
Evdeki kirli çamaşırlar bile sorun oluyordu. Çıldırmak üzereydim.nacağımı, gereksiz yere onu harcamamayı bilebilirdim. Ben her tarafa yetişmeye çalışmış, sonunda hemşirelerin çocuğumla ilgili komutlarını anlayamaz olmuştum.İlk günler işte böyle tam bir karambol şeklinde geçti.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp