Çocuklarda Epilepsi Çeşitleri

Çocuklarda Epilepsi Çeşitleri

İyi Huylu Rolandik Epilepsi: Epilepsi türleri arasında en sık görülen çocukluk çağı epilepsi türlerinden biridir. İyi huylu rolandik epilepsi genellikle ilkokul dönemlerinde görülür ve ergenlik çağının atlatılmasıyla birlikte hastalıkta atlatılır. Bu epilepsi türünde hasta hafif nöbetler, geceleri uykusundan uyanıp konuşamama, ağzından salya gelmesi ve dudağın bir tarafa doğru eğilmesi gibi durumlar yaşamaktadır.Ayrıca bazı hastalarda şuur kaybı ya da tüm vücudu saran değişik büyük dereceli etkiler de görülebilmektedir.

İyi Huylu Oksipital Lob Epilepsisi: Epilepsi çeşitleri arasında yine çocukluk çağlarında görülen, geç ve erken türleri bulunan bir türdür. Hastanın bakışlarında uzun süre bir noktaya odaklanma, görsel bozukluk yaşama, mide bulantısı, kusma ve nöbetler sonrası yaşanan baş ağrıları şikayetleri bulunmaktadır. Bu epilepsi türü de iyi huylu rolandik epilepsi gibi ergenlik dönemi sonrasında atlatılabilmektedir.

Temporal Lob Epilepsisi: Bu epilepsi türüne verilen isim hastada oluşan nöbetlerin beynin şakak bölgesinde çıkmasından dolayı oluşmuştur. Daha çok yetişkin kişilerde görülen bir epilepsi türüdür. Tuhaf davranışlar, şuur kayıpları ve hastanın bazı tuhaf durumları hatırlaması gibi etkileri bulunmaktadır. Nöbetler genellikle hafiftir fakat bazı hastalarda büyük nöbetler de görülebilmektedir.

Çocukluk Çağı Absans Epilepsisi: Genel olarak ilkokul dönemlerinde başlayan bu epilepsi türünde, yaklaşık 5 saniye ile 1 dakika kadar süren dalgınlıklar meydana gelmektedir. Hasta o anda ilgilenmekte olduğu şeyden alakasını kesmekte ve gözlerde kayma olabilmektedir. Bazı çocuklarda büyük nöbetler de görülebilmektedir ve bu tür epilepsi de ergenlik çağı ile birlikte atlatılabilmektedir.

Juvenil Myoklonik Epilepsi: Ergenlik dönemlerinde görülen bu epilepsi türünde hastada sabah saatlerinde ani irkilmeler meydana gelebilmektedir. Bu nöbetler sırasında elinde bir şey bulunan çocuk elindekini düşürebilir, hatta bazı çocuklarda görülen nöbetler daha büyük nitelikte de olabilir. Uzun süre bir tedavi gerektirir ve tedavi sonucunda genellikle iyileşme görülmektedir.

Frontal Lob Epilepsisi: Beynin frontal lob adı verilen ön bölgesinde meydana gelen nöbetlerden dolayı bu ismi alan epilepsi çeşitlerindendir. Bu türde farklı nöbetler görülebilmektedir ve nöbetler ani bir şekilde kendini göstermektedir.

İyi Huylu Ailesel Bebeklik Çağı Epilepsisi: Bu epilepsi türü yeni doğumlarda ya da bebeklik aylarında meydana gelmektedir. Bebeğin ailesinde böyle bir durum olması, hastalığın genetik olarak çocukta da görülmesini etkilemektedir. Fark edildiği andan itibaren uygulanan kısa bir tedavi ile hastalığın ortadan kaldırılması mümkündür.

Işığa Duyarlılık Gösteren Fotokonvulsif Epilepsi: Bu türde epilepsi ışığa karşı duyarlılık göstermektedir. Eğer epilepsi hastada nöbetlere neden olmuyorsa, tv izlerken, bilgisayar başındayken, güneş ışığı yoğunken gerekli önlemlerin alınması ile önlenme imkanı vardır. Bu epilepsi çok nadir görülen bir durum olmasıyla nedeniyle her epilepsi hastasında ışığa duyarlılık görülmemektedir.

İnfantil Spazm: 1 yaş öncesi dönemlerde görülen bebeklik çağında meydana gelen bir epilepsi türüdür. Hastanın tüm vücudunda öne ya da arkaya doğru kasılmalar gerçekleşmesi biçiminde nöbetler olmaktadır. Hastada görülen kasılmalar ardı ardına tekrar etmektedir. Beyin hasarları sonucu ya da metabolik sorunlar yaşanması ile bu nöbetler ortaya çıkmaktadır. Hastada oluşan nöbetlerin nedeni bulunamadığı zaman bu duruma ''WEST SENDROMU'' adı verilmektedir. Hastalarda ACTH iğne tedavisi ile hastalık ilerlemeden kontrole alma yoluna gidilebilir. Hızlı kasılmalar ve şiddetli bir biçimde şimşek çarpmasına benzeyen değişik kasılmalar halinde kendini göstermektedir.

Epilepsi çocuğun hayatını nasıl etkiler?

Epilepsi kesinlikle utanılacak/saklanacak bir hastalık olmadığından çocuğunuzla çok sık görüşen ya da birlikte vakit geçiren insanların durumu bilmelerinde hiç bir sakınca yoktur. Önemli olan çocuğunuzun epilepsisinin olması dışında yaşıtlarından hiçbir farkının bulunmadığının bilinmesidir. Çocuğunuzun sorumluluğunu sizlerle birlikte paylaşan öğretmeni, okul hemşiresi, servis sürücüsü vb. gibi büyüklerin ve çok yakın bazı arkadaşlarının da epilepsi konusunda genel bir bilgiye sahip olmaları gerekir. Ne olup bittiğini bilmeyen kişiler böyle bir nöbeti görünce çocuğa yardım edemeyebilirler.

Öncelikle vurgulanması gereken nokta epilepsinin ruh ve akıl hastalığı ile hiçbir ilgisi olmadığıdır. Epilepsili çocukların çoğu normal zekaya sahiptir. Bazıları okulda ortalamanın üzerine bile çıkarlar. Epilepsinin ağır beyin hasarı ile birlikte olduğu bazı durumlarda (%20) zihinsel gelişme geri kalabilir. Epilepsinin çocuğunuzun hayatını bazı konularda etkileyeceğini kabul etmelisiniz. Pilot olamaz, yükseklerde çalışamaz ama üniversite dahil olmak üzere istediği okula gidebilir. Doktor, avukat, iş adamı, profesyonel sporcu, ressam, balerin, fizikçi olmaması için hiçbir neden yoktur. Epilepsisi olan insanlar evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve normal bir hayat yaşayabilir. Gerçekten çocuğunuzun yapamayacağı çok az şey vardır.

Tarihte dünyanın kaderini değiştiren nice ünlü insanın epilepsis vardı. Örneğin Julius Sezar, Büyük İskender, Napoleon Bonaparte gibi generallerin epilepsisi olduğuna inanırmıydınız? Bu kişiler o dönemde günümüzün tıbbi bilgilerine sahip olunmamasına rağmen pek çok iş başarmışlardır. Ayrıca Dostoyevski, Gustave Flaubert ve Dante gibi büyük yazarlar, adına ödüller verilen Alfred Nobel, Tchaikovsky, Van Gogh, Buddha ve St. Paul de epilepsili idi.

EPİLEPSİ NEDENLERİ NELER?

• Kromozom anomalileri,
• Beyin oluşumundaki yapısal bozukluklar,
• Beynin oksijensiz kalması veya beyin kanamaları,
• Tümörler,
• Kafa travması,
• Menenjit gibi beyin enfeksiyonları epilepsiye sebep olabiliyor. Çocuğumuz atak geçirdiğinde…
• Nöbet sırasında çocuğunuzu sağ ya da sol tarafına doğru yatay pozisyonda yatırın.
• Başının altına bir yastık koyun, yakası sıkıysa gevşetin.
• Sallamayın, üstüne su dökmeyin, ağzına bir şey sokmaya çalışmayın.
• En yakın sağlık kuruluşuna götürün ya da çocuğunuzu izleyen doktoruyla iletişim kurun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp