Artroskopi Menisektomi

Artroskopi Menisektomi : Menisküsler; diz eklemi içerisinde kemik dokuların arasında yer alan, birer adet iç ve dış olarak adlandırılan kıkırdakımsı yumuşak kıvamlı dokudur. Eklem hareketi esnasında tamponlama ve yük dağılımını sağlama gibi görevleri vardır. Sportif müsabakalar esnasında veya günlük aktivite sırasında bu menisküs dokusunda yırtıklar oluşabilir. Her yaş grubunda menisküs yırtıkları görülebilmektedir.

Yırtığın yeri, büyüklüğü ve tipine bağlı olarak ağrı,şişlik, hareket kısıtlılığı ve kilitlenme gibi semptomlara yol açabilir. Menisküs dokusu yırtığını kendi kendine iyileştirme kapasitesine sahip değildir. Çünkü kan damarları tüm dokuya ulaşmaz. Eklem kenarlarına doğru en dış 1/3 kısmı kanlanır. En iç kısmında ise kan damarları yoktur. Bu durum menisküs yırtıklarının tedavisinde önem kazanmaktadır. Zira kanlanan kısımdaki belli şekilde oluşmuş yeni yırtıklarda dikiş ile tamir ameliyatı sonrası iyileşme şansı varken iç kısımlardaki kanlanma olmayan bölge yırtıklarında hasarlı bölgenin çıkarılması (menisektomi) gerekir.Diz artroskopisi son yıllarda giderek artan sıklıkta uygulanan bir tedavi yöntemidir. Açık cerrahi tedaviye göre iyileşme süresini ve komplikasyonları bariz olarak azaltmıştır.

Artroskopi için diz kapağı kenarlarından açılan küçük deliklerden çeşitli enstrümanlar ve görüntüleme cihazları diz içerisine sokulmakta ve kapalı devre kamera sistemi ile ekrandan diz içerisi izlenebilmektedir. Hem tanı hem de tedaviye yönelik uygulamalar yapılabilmektedir.Artroskopik menisküs ameliyatlarında amaç hasarlı ve yırtılmış menisküs dokusunun tedavisi ile ağrısız ve fonksiyonel bir diz eklemi elde edilmesidir. Bu yöntemle hastanın yaşı, bedensel aktivitesi, menisküs yırtığının zamanı, yırtık şekli ve yırtılan bölgenin kanlanma durumuna göre ameliyat esnasında cerrah tarafından tamir veya çıkarılması yönünde karar verilmektedir.Ameliyat esnasında genel anestezi veya bölgesel anestezi (spinal, epidural) uygulanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. Dizin üst kesimine, bacağa giden kanı kesip net bir görüntü almak için sıklıkla turnike uygulanmaktadır. Hasta ameliyat masasında sırt üstü yatar pozisyonda konumlandırılmaktadır. Genellikle ameliyat bölgesi kendinden emilen subkutan dikişlerle kapatılacaktır, cerrahi sonrası ilave dikiş alma prosedürüne gerek yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp