Artroskopi Ameliyatı Sonrası Bakım

Artroskopi Ameliyatı Sonrası Bakım : Çoğu yaralanmalar artık günümüzde artroskopik müdahaleyle uygun bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Kapalı eklem ameliyatı yani artroskopi, omuz rahatsızlıklarında büyük rol oynamaktadır. Artroskopide mini bir video kamera yardımıyla eklemin içi ayrıntılı bir şekilde görüntülenir böylece daha önce konan teşhis kontrol edilir ve buna göre uygun cerrahi yöntemiyle omzun tedavisi yapılır. Deride ve eklem kapsülünde sadece küçük delikler gerektiği için büyük ameliyatlarda çoğu zaman görünen büyük izler artık geçmişte kalmıştır.

Cerrahi tedaviler birçok problemi çözmek için kullanılmasına rağmen, iyileşme gerçekleştikten sonra bile aktivitelerinizde bir takım kısıtlamalar yaşayabilirsiniz. Tedavilerde elde edilen sonuçlar dizinizde saptanan yaralanma ya da tahribatın derecesine göre sonuç verecektir. Eğer diz eklemine yönelik bir artroskopi işlemi geçirdiyseniz, giriş deliklerinin küçük olmasına ve artroskopi uygulanan eklemde az miktarda ağrı hissedilmesine rağmen eklemin tamamen iyileşmesi birkaç haftayı bulacaktır. İyileşme sürecini hızlandırmak ve ilerideki eklem fonksiyonlarınızı korumak için size yönelik ekzersiz ve rehabilitasyon programı önerilecektir.

Örneğin, dizinizi koşarken yaralamışsanız ve dizin yük çeken bölümünün eklem yüzeyi tahrip olmuşsa, dizde hemen bir iyileşme beklenmemelidir. Probleminizin boyutlarına göre size düşük etkili bir egzersiz alternatifi önerilecektir. Sporcular da iyileşme , yalnız günlük aktivasyon yapanlara oranla daha hızlı olabilir. Çünkü sporcuların normal kişilere göre diz çevresi kasları daha kuvvetlidir ve çalıştırılması ile daha hızlı gerçekleşebilir. Ancak hastalarımızın kısa içerisinde işlerine, okullarına veya gündelik aktivitelerine geri dönebilmesi temel hedefimizdir.

Fiziksel egzersiz hareketleri ve rehabilitasyon süreci durumunuzun iyileşmesinde en önemli rolü oynamaktadır. Düzenli olarak uygulanan bir ekzersiz programı son durumunuza büyük katkıda bulunacaktır Sporcular ya da fiziksel kondisyonu iyi olan kimseler için birkaç hafta içerisinde sportif aktivitelere geri dönüş mümkündür. Ancak artroskopi uygulamalarının farklılıkları ve hastalıkların bulguları vede durumlarının birbirinden farklılılığı uygulanan artroskopi işleminin o hastaya yönelik özel bir süreç olduğunu lütfen unutmayın. İyileşme süreci bu özelliklere göre değişkenlik gösterir.

Ancak şu genel özelliklerin aklınızda bulunmasında yarar vardır:


.Cerrahi sonrası ekleminizde dolgunluk hissi var ise bu normaldir. Artroskopi esnasında dizinize verilen suyun bir kısmı içeride kalmış olabilir, bu zamanla vücut tarafından emilecektir.

.Ameliyat sonrası diz ve bacak ğınızda şişme olmaması için elastik bandaj uygulanmıştır. Bacağınızdaki bandajın kaç gün sonra sökülebileceği konusunda bilgi verilecektir.

.Yattığınız süre içerisinde bacak altına 2-3 yastık konularak yükseltilmesinde yarar vardır. Kural olarak dizinizin seviyesi kalp seviyesinden yüksek olması yararlıdır.

.İlk iki gün içerisinde dizinizin üzerine buz uygulayabilirsiniz. Günde beş altı kez 15 ile 20 dakikalık buz uygulamaları, dizinizdeki ağrı ve şişliğe karşı faydalı olacaktır.

.Buz doğrudan cilde uygulanmaz. Bunun en kolay yolu buz parçaları ile dolu bir naylon torbanın bir havluya sarılarak o bölge üzerine konmasıdır.Eğer bandajınız varsa, bandajın üzerinden uygulanması gereklidir.

.Girişimden hemen sonra mümkün olunca hemen ayak ve ayak parmakları oynatmaya başlayınız. Bu işlem kan dolaşımı için yararlı olur. Yine, uyluk adelelerini kasıp bırakma şeklindeki egzersizler de hemen başlanılacaktır.

.Ciltteki kesiler genellikle dikiş ile kapatılır; dikişler bir on veya onbeş gün sonra alınır.Bu süre içerisinde girişim yapılan bölgenini bölgesinin suyla temas etmemesi gerekir. Bu bölgenin temizliğinde ameliyat yeri plastik streç film ile sarıldıktan sonra yapılmasında fayda vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp