Arkaya Dirsek Çıkığı

Arkaya Dirsek Çıkığı : Aşın extansiyonda, gergin açık el üzerine düşme sonucu oluşur. En çok görülen dirsek çıkığıdır. Daha çok posterolaterale doğrudur. Birlikte % 30-40 kırık ta olur. Çocuklarda medial epikondil , yetişkinde koronoid çıkıntı kırılır. Radius ve ulna birlikte posteriora yer değiştirmiştir, eklem kapsülü ve her iki kollateral ligament yırtılmıştır.

Klinik Olarak: dirsek deforme, olekranon şiş ve belirgin, önkol kısalmıştır. Dirsek önü de şiş görülür, çünkü humérus distali anteriora yer değiştirmiştir. Ön-arka ve yan radyografi alınır, bilikte kırık olup olmadığına bakılır.

Median ve ulnar sinir fonksiyonları, radial nabız kontrol edilir.Tedavi: 3-4 haftaya kadar gelen vakalarda kapalı redüksiyon uygulanır deniyorsa da bir haftayı geçen çıkıklarda açık redüksiyonu tercih ediyoruz. Kapalı redüksiyon genellikle anestezi altında yapılır. Redüksiyondan sonra stabilité kontrol edilir. Çocuklarda yırtık olan kapsül, kırık olan medial epikondil veya koronoid çıkıntı araya girmiş olsa, anstabilite nedenidir.

Erişkinde ise, radius başı, olecranon kırığı veya eklem kapsülü araya girip, kapalı redüksiyonu önler. Redüksiyon stabil değilse cerrahi redüksiyon tercih edilir.Cerrahi Tedavi: 3 aya kadar uygulanabilir.

Bu tarihten sonra ise artrop- lasti uygulanır. Açık redüksiyon esnasında kapsül ve ligamentler tamir edilir, gerekirse rekonstrüsiyon uygulanır. Kırık varsa redükte edilip internai tesbit yapılır. Post opératif dönemde 3-4 hafta atel uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp