Akromoioklavikular Çıkıklar

Akromoioklavikular Çıkıklar : Omuz bölgesi çıkıklarının % 12'si tüm çıkıkların %6'sı bu eklemdedir. Daha çok erkeklerde görülür. Bu eklemi stabilize eden iki önemli ligament vardır. Bunlar akromioklavikuler ve korokoklavikuler ligamentlerdir.

Daha çok kol addüksiyonda iken omuz üzerine düşmeyle olur. Bazen de kol extansiyonda iken açık el üzerine düşmeyle oluşur. Başlıca 3 tipi vardır.I. Tip: Hafif zorlama sonucu oluşur.

Sadece akromio klavikuler bağ zedelenmiştir, fakat eklem stabildir.II. Tip: Biraz daha fazla zorlama vardır. Akromio-klavikuler bağ tamamen kopmuştur. Klavikula arka ve yukan yer değiştirmiştir. Tamda o taraf ele ağırlık verilerek stress grafileri çektirilmesi gerekebilir.III. Tip: Hem akromio-klavikuler, hem de koroko-klavikuler bağlar yırtılmıştır.

Klavikula distal ucu tamamen yukarı yer değiştirmiş, ciltten kabarmıştır.Tam çıkıkta, klavikula distal ucu palpasyonla yaylanır.Tedavi:Tip I çıkıların tamamı ve tip II çıkıların çoğu konservatif yöntemle tedavi edilir, ilk 48 saatte buz tatbik edilir.

Tip I çıkıklarda 7-10 gün tesbit ye- terlidir. Tip II çıkıklarda ise omuzdan ve dirsek altından bastırarak, re- düksiyon yapılır ve omuz ve dirsekten geçirilen sıkı flaster bandajı ile tesbit uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp