Karın Ağrıları (Sancılar)

Karın Ağrıları (Sancılar) :

Karnı çok ağrıyan bir kimseye, ağrının niteliğine göre işlem yapılır.

1- Kır nanesi kaynatılır, içine şeker konur içilir. Bu ağrının sürdüğü sıralarda ya da sık sık gelen ağrılar için yapılır.

2- İtüzümü denen incecik üzümsü bitki şekerle kaynatılarak bir çay gibi içilir.

3- Çam kozalağı kaynatılır suyu içilir. İstenirse suyuna şeker katılır.

4- Sancı geldiğinde ayakların tabanı dayanılacak sürece ya da sıcak suya sokulur ya ateşte tutulur.

5- Karnın üstüne kızdırılmış tuğla, kiremit, kaynar suya sokulmuş kirli yün, gene kaynar suya batırılmış keçe konur.

6- Adernotu denen bir kök kaynatılmış suya konur, su bir süre sonra koyu, yoğun bir boyaya bürünür. Sabahlan aç karnına bu su belli bir ölçekle içilir.

7- Sabahlan aç karnına nane şekeri yemek de karın ağrısına iyi gelir.

8- Sürekli kanrın ağrılan için en etkili ilacın alabalık yavrusu oldu söylenir. Bundan dolayı göllerde çok küçük (iki üç cm. boyunda) alabalık yavruları tutulur. Bunlar evde tatlı suda saklanır. Karın ağrısı çeken kimse her sabah aç karnına bunlardan birer ya da ikişer tane yutar. Bir süre sonra ağrı kesilir.

9- Yaz aylarınnda, geceleri yaylalarda yoğun soğuklar olur, sabahlan (hava sisliyse) çimenlere ince kırağılar düşer. İşte bu kırağılar üzerinde bir süre yalın ayak gezmenin de karın ağrısına iyi geldiği söylenir. Maçka yaylalarında bu çok uygulanır.

10- Maçka'da "Acısu" adı verilen birkaç maden suyu vardır. Bu sular bu adı alan yayladadırlar. Bildiğimiz maden sulanna benzeyen, çokluk üzerinde kırmızımsı bir örtü olan (paslanmış, suda erimiş yağ gibi) bu sular da kann ağrılanna iyi geliyor. Bunların kimine köylerde "ayazma" denir. Eski Rumca'da (Gerçek) "kutsal su" anlamına gelen "aigiasma" sözünden türeyen bu "ayazma'Tar denenmiş yararlı sular olarak bilinir. Yılın belli aylarında, özellikle yaz aylarında, çevre halkı düğün dernek yapar gibi bu sulann çevresinde toplanır, kimi su içer, kimi rakı, kimi kemençe çalar, kimi horon teper, kimi silah atar eğlenir durur. Bu gibi topluluklara çevrede "dernek" adı verilir. Bu derneklerin yapıldıkları yerlere göre adlan vardır. Soğuksu, Karaptal (Kara Abdal), Hıdırnebi (Hızır-Nebi), Hornefter, Ayeser.

Bu derneklerin yapılışı bugün için bir gelenek niteliğindedir. Durum çok eskiden de böyleymiş. Bu tür toplantıların kimi bir gün, kimi üç gün, kimi de yedi gün sürer. Bütün bu toplantılar yukarıda adı geçen, çevre inançlarına göre kutsallık taşıyan suları yöresinde düzenlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp