Çıbanlar

Çıbanlar :

1 -Katran yedi kere su ile yıkanır, arıtılır. Sonra yumurta sansı ile karılır. Macun niteliğini kazanınca çıbanın üstüne merhem gibi sürülür. Bu işlemden sonra bir iki gün içinde çıban kendiliğinden deşilerek sağılmaya başlar.

2- Hiç kullanılmamış bir kalıp sabun (ak çamaşır sabunu) ince ince kazılır, sonra sütle kaynatılır. Lapa niteliğini alınca bir beze sürülerek çıbanın üstüne sarılır.

3- Kedi tüyü, ince cam kırıkları, arab sabunu karıştırılır iyice döğülür merhem durumuna gelince yaraya sürülür.

4- İncir, lokum bir de ekşi hamur karıştırılır, merhem yapılır, yarının üstüne konur.

5- Kurban olarak kesilen hayvanın gözü alınıp çıbanın üstüne bastırılır sarılırsa iyileşme olur.

6- Altın yüzüklerin takıldığı parmaklarda çıban olmazmış.

7- Koyunlarda, öküzlerde bulunan keneler yakalanıp şekerle, bir de sabra denen nesneyle kanştırılır merhem yapılır, sonra çıbanın üzerine sürülür. (Bu ilaç Urfa ilinde, yörelerinde uygulanır).

8- Gül çiçeği kurutularak toz yapılır, bu tozlar çıbanın, yaranın üzerine serpilir, böylece sağılma gerçekleşir.

9- Köknar sakızı çıbanın üzerine konursa bir süre sonra şişkinliği patlatır, içindeki irinleri akar.

10- Karasakız,bal mumu ikisi birlikte eritilerek bir bezin üzerine sürülüp çıbanın üstüne konur. Bunlar ayn ayn olarakda kullanılabilir. İkisi birden kullanılırsa daha etkili olur.

11- Kuru üzüm ile sığıriçyası ikisi birlikte dövülür, işlememiş, irinleşmemiş derin yaraların (çıbanlann) bulunduğu yere sürülür. Bir süre sonra yaranın irinleşip akmaya başladığı görülür.

12- Karnıyarık tohumu dövülür, sonra lapa yapılarak çıbanın üzerine konur.

13- Keten tohumu dövülür, bal ile kanştınlarak çıbanın üzerine sürülür.

Bütün bu merhemleri, ilaçların çıbanlara uygulanmasında, önce yaranın ılık su ile yıkanıp antılması sonra ilacın üzerine bez sarılması gereği vardır.

14- Biraz çift otu zeytinyağıyla kavrulur, soğutulur, sonra çıbanın üstüne konur.

15- Bir parça domates kesilir çıbanın üzerine konur, bağlanır. Bir süre sonra çıbanın deşildiği görülür.

16- Gelincik çiçeğinin yaprağı çıbanın üzerine konur, bağlanır.

17- Keten tohumunun lapası yapılıp çıbanın üzerine konur.

18- Kırkdamar otu yaprağı çıbanın üzerine bağlanır. Daha irilenmemiş, patlamamış olan ancak ağrı sızı ya pan çıbanların patlatılması için kullanılan ilaçlar:

19- Ocak külünde haşlanmış soğan alınır, ortasından yarılarak çıkarılan yarım küre biçbiçimli dilim çıbanın üstüne, sıcakken basılır. Bir süre orada kalır. Çıban patlamazsa bu işlem yenilenir. Bir süre sonra kızaran çıbanın irinleşip patladığı görülür.

20- Yumurta akı ile ekmek kazıntısı karıştırılır çıbanın üstüne sarılır. Bu işlem gene yumurta akı kullanılarak yağlı hamur, buğday ezmesi, tahan helvası gibi nesnelerle yapılan birleşimle de olur. Yapılan bu merhemin bir ince tülbentten,üzerine bastırılarak çekilmesi gerekir.

21- Patlayan bir çıbanın açtığı yara derinse içine yağlı fitil konur. Daha önce yavaş yavaş yanlardan bastırılarak irin boşaltılır. Kimi yerlerde çıbanın ucu kızdırılmış iğneyle dağlanır, öyle patlatılır. Çıbanın patlayacak duruma gelebilmesi için üzerine sıcak zift, sıcak sakız konulduğu da olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp