Doğum hakkında

Doğum hakkında :

Bir kadının çocuğunu kolay doğuramıyorsa bunun değişik nedenleri olduğu ileri sürülür. Bu nedenler kadının tanrıya karşı suç işlemesinden, kocasına saygısızlık ettiğine değin değişir.

1- Doğumun kolaylığını sağlamak için il yapılacak iş okunup üfleme; hocaya, cineiye. soluğu keskin kadınlara görünmekti.Kadının neden kolay doğuramadığını onlar bilir, anlar ancak. Güç doğumun nedeni anlaşıldıktan sonra iş uygulamaya kalır.Tanrıya karşı işlenen bir suçtan dolayı ise kadın öte dünyada çekeceği cezayı doğumda çekiyor, sonu iyi gelecek demektir.Muska, hamayıl yazılır; dualar okunur, üflenir, cinler dağıtılır. adaklar sunulur, yoksullara adaklar adanır.

2- Doğumun güçlüğü kadının kocasına karşı yaptığı saygısızlıklar yüzündense başka bir yöntem uygulanır. Kocanın ayakkabısına (sağ ayakkabısına) su doldurulur, kolay doğurmayan kadına yudum yudum içirilir. Bu arada okuma üfleme işi de yürütülür. Ebeler gerekli işlemleri yaparlar.

3- Kadın askıya alınır. Bu askı kadını koltuk altların dan tavana asılı bir ipe bağlamakla olur. Kadının bacakları iyice açılır, altına leğen konur, ebe gerekli görevi yapar.

4- Kadın doğum iskemlesine oturtulur, gövde doğumu gerektirecek duruma getirilir, ebe kendine düşeni yapar. Ancak bu uygulanan yöntemlerin başarı oranı azdır. Köylerde birçok kadının doğum yaparken ölmesi bundandır. Genellikle dinine çok bağlı geçinen kimseler kadınları (gelinleri) doktora götürmez, gelin daha ilk doğumda bile ölür gider. Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz bölgelerinde (Gümüşhane, Bayburt, Erzurum yörelerine doğru) bu tür ölümler yakın yıllara değin sık görülürdü.

Doğum Sancıları

1- Çamfıstığı iyice dövülür, çorbası yapılıp içilir.

Doğumdan Sonra

1- Doğum olur olmaz anne ile bebek kavrulmuş toprağa sarılır.

2- Annenin, bebeğin koltuk altlarına, boyunlarına tuz konur. Bebeğin göbeği ipek yakılarak bastırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp