Sülük

SÜLÜK (alak, hirudo officinalis)

Suda yaşayan ve yapıştırıldığı zaman vücuttaki kanı soran kırmızı bir kurtçuktur. Durgun ve bulanık sularda yaşar. İnsan veya hayvan o sudan içtiği zaman; ağzına, burnuna veya boğazına kaçar. Bilhassa boğaz hastalıkları ve kanlı şişliklerin tedavisinde kullanılır. Hasta organa yapıştırıldığı zaman pis kanı sorar. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm: "Tedavinin en iyisi burundan ilaç damlatmak, ağızdan ilaç vermek, kan aldırmak, müshil kullanmak ve sülük yapıştırmaktır" buyurmuştur."1

* "Sarımsak, boğaza kaçan sülüğü çıkarır."2

"Sirke, tuz ile karıştırılarak çorba gibi içildiği zaman, boğazın sonuna yapışmış olan vesülükdenilen kurtçuğu yerinden oynatır."3

Sülük, yapıştırıldığı bölgedeki kanın miktarını azaltmak ve kan basıncını düşürmek ve kirli kanı dışarı çıkarmak için yapıştırılır.
Günümüzde halâ, ilkbahar ve sıcak mevsimlerde sülük yapıştırarak tedavi olmak isteyenler ve tatbik edenler mevcuttur. Ancak sülüğün, tatlı ve temiz su sülüğü olması tercih edilir. Bir müddet temiz suda bekletilerek acıktırılması, yapıştırılacak bölgeye masaj yapılması, ısırınca da doyuncaya kadar emdirilmesi tavsiye edilir.

Kaynaklar:
[1]- Nihâye 3/290; Harbî 3/1217. 1221; S. Kübrâ 9/346; E. Davud merâsîl s. i 82; F. Kadir 3/495. Hadis mürseldir. E. Nuaym vr. 35b, 72a.; i. EbîŞeybe 6/424. [2]- Bağdadî s. 83-84. [3]- i. Kayyim s. 354-55.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp