Sığırdili

SIĞIRDİLİ (andırsa officinalis)

Sığırdiligillerden sapı ve yaprakları tüylü, sert ve kıvırcık bir bitkidir. Çiçekleri siyaha yakın lâcivert renginde olup, hafif kokulu ve beş kanatlı yıldız gibidir. Yaprakları şekil itibariyle sığırdiline benzediği için bu isim verilmiştir. Tadı ise taze hıyar tadına benzemektedir. Yaprakları salata olarak veya pişirilerek yenilmektedir, birçok cinsleri vardır. Çiçekleri yaprakları ve dalları yaş veya kurutulmuş olarak hekimlikte kullanılmıştır. Pişirilerek veya kaynatılarak yapılan ilaçların içine katılarak ta kullanılmıştır.

Özellikleri:
Sığırdili hararet verici, terletici, yumuşatıcı, ishal edici, idrarı artırıcı ve kanı temizleyici özelliklere sahibdir. Dimağı, kalbi, akciğerleri ve duyu organlarını rahatlatır ve kuvvetlendirir. Safra sıvısını ve kanı inceltir. Vesvese, evham, malihulya, korku, kalp çarpıntısı ve ruh hastalıklarına karşı gayet iyi gelmektedir.

Eğer bal veya şeker ile şerbet yapılarak kullanılırsa, boğaz ve hançere sertliğine, müzmin öksürüğe, göğüs ağrılarına, nefesborusun iltihabına, yanmalara ve akciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Vücuttaki yanmış maddelerin dışarı atılmasına da yardım eder.

Yaprağının külü ağıza ekilecek olursa, ağız yanmaları, ağız yaraları ve diş etlerine, özellikle çocuklardaki bu rahatsızlıklara karşı gayet iyi gelmektedir. (Tezkire 11281; Mutemed s. 458) Bağdadî s. 158)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp