Seyahat

SEYAHAT (journey)

Seyahat etmek sağlık için faydalıdır. Çünkü seyahatte sağlık ve ticaret yönünden pek çok faydalar olduğu gibi, çoğu zaman sıcak, soğuk, güneş, rüzgar, korku, tehlike, dostlardan ahbablardan ve aileden ayrı kalma; yiyecek-içecek darlığı veya bunların bulunmaması gibi sıkıntılar da vardır.

Seyahatin sağlığa zararlı halegelme-mesi için, yolcunun işi bittiği zaman hemen evine ve ailesi ne dönmekte acele etmesi lazımdır."1

Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm: "Seyahat sıkıntılıdır. Sizlerin normal uykusuna, yemesine ve içmesine engel olur. Sizden biriniz yolculukta işini bitirdiği zaman hemen evine, ailesine dönsün!"2

* "Cihad ediniz ki ganimet elde edesiniz! Oruç tutunuz ki sıhhat bulaşınız. (Ticari) seyahatlar yapınız ki rızık elde edesiniz!"3

"Seyahat ediniz ki, sıhhat bulaşınız! Cihad ediniz ki ganimet elde edesiniz!" buyurmuştur."4

Normal bir seyahat zahmetli de olsa, sağlık için faydalıdır. Zira yolculukta hareket, bereket, zahmet ve meşakkat olduğu gibi, yeme içme, dinlenme ve uyuma işlemlerinin zamanında yapılamaması da vardır. Bunlar ise bir nevi sıkıntıdır. İşte bu sebeple şişman kimseler seyahatlarında belli bir kilo kaybına uğrarlar, bu da sağlık için faydalı olmaktadır. Hac yolculuğu sırasında yapılan tavaf, sa'y vesaire gibi bedeni hareketler, sağlık için gayet faydalı olduğu gibi, manevi yönden de büyük bir ferahlık meydana getirir. Yolculuk sıkıntılı olduğundan dolayı, sağlığa zararlı hale dönüşmemesi için, kişinin oruç tutup tutmaması serbest bırakılmıştır.

Seyahat yapmak Kur'ân-ı Kerim'de de emir ve tavsiye edilmiştir. Nitekim: "Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan bu dünyayı nasıl yaratmış iyice bir bakıp düşünün! İşte Allah bundan sonra (aynı şekilde) âhiret hayatını da yaratacaktır. Gerçekten Allah her şeye kadirdir" (Ankebüt 20)

* Yüce Allah, Hz. İbrahim'e hitaben: "İnsanlar arasında Haccı ilan et ki, gerek yaya olarak ve gerekse nice uzak yollardan yorgun develer (binitler) üzerinde senin huzuruna gelsinler!" buyrulmuştur. (Hac n)

* Hac ibâdeti, meşakkatli bir yolculuktur.

Kaynaklar:
[1]-LUkûl 2/495 [2]- Müslim imân H 119; I. Mâce menasik H. 2882; Buhârî cihad 4/17; Aynî S/36. [3]- Ş Müsned 9/218; M. Zevaid S/324; ayrıca bak. C Sağır 2/25; F. Kadir 4/81-82; S. Kübrâ 5/259; 7/102; K. Ummâl 6/ 17468-17471. 17593; E. Nuaym w. 25a. f4J- Müsned 21 380; F. Kadir 4/81-82; C. Sağır 2125.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp