Şalgam

ŞALGAM (brassica rapa)

Turpgillerden yumru köklü, ince ve sert yapraklı, küçük hacimli, turpa benzeyen ve ziraatı yapılan bir bitkidir. Kapçıkiçinde yuvarlak tohumları vardır. Bahçelerde ve bostanlarda yetişen türleri mevcuttur. En iyisi taze, yuvarlak, hacmi büyük ve tatlı olanıdır. Yenilen kısmı ise kök kısmıdır. "Bin kadar özelliği olmasından dolayı adına elf=bin" denilmiştir. Gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi hekimlikte de kullanılmıştır.

Özellikleri:
Şalgam'ın ısıtıcı, yumuşatıcı, vücuttaki sıvıları inceltici, rutubet verici özellikleri vardır.

Şalgam bol gıdalı, iştah açıcı ve gaz yapıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır, idrar ve meniyi çoğaltır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Şalgam'ın hardal ve sirke ile birlikte yeniImesi daha hoştur. Pişirilerek (haşlanarak) yenildiği zaman gıda değeri daha da artar.

Şalgam'ın kaynatılmış suyunun normal kıvama geldikten sonra nikris ağrıları üzerine dökülmesi veya soğuktan meydana gelen çatlaklar üzerine dökülmesi gayet faydalıdır. Bu organlar üzerine merhem gibi sürülmesi de aynı etkiyi gösterir.

Şalgam belli bir süre yenecek olursa, gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Şalgam kapalı gözenekleri açar, siroz ve sarılık hastalığına, böbrek ve menase taşlarına, öksürüğe ve bel ağrılarına karşı faydalıdır.

Şalgam tohumu bu konularda ve özellikle böbrek ve mesane taşlarının parçalanması, cinsel istek ve arzunun tahrikinde şalgamdan daha etkilidir. Şalgam tohumu, panzehir ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılmıştır.

Şalgam yaprağının sert yüzeyi soyulup şişlikleri, üzerine sarılırsa, çözer. Yaprağının özsuyu ciltteki çillikleri parlatır. Tohumundan elde edilen Şalgamyağı hekimlikte kullanıldığı gibi gıda maddesi olarak ta kullanılmıştır.

Şalgamyağı nefes borusu iltihabını, ciltteki çatlak ve yaraları yumuşatıp iyileştirici ve ishal edici etkileri vardır. İdrar söktürücü olarak ta kullanılır.

* Şalgamyağı ağrı ve sızıyı giderir, yorgunluğu gidermek için ayaklara ve bacaklara sürülür. Şalgam, sıcak mizaçlı kişilerde başağrısı yapar, fakat yan etkisi sirkeli bal şerbeti ile giderilir. (el-Mutemed s.270; M.A'şab s.358 Tezkire 11217)

* Ansiklopedide bu maddeyi inceleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Süleyman Kocabaş şu ilaveyi yapmıştır. Şalgam'ın yaprakları kalsiyum ve demir ihtiva ettiğinden dolayı A ve C vitaminlerince zengindir. Ayrıca B vitaminlerini de ihtiva eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp