Sağlık 2

Sağlık 2 :

"Sıhhat ve afiyet üzere olmak, yüce Allah'ın kuluna vermiş olduğu en büyük nimetlerden biridir."(l4)
Çünkü sağlıklı olmayan insan istediği gibi hareket edemez. Allah'ın emirlerini de gereği gibi yerine getiremez.
İnsan bu nimete karşı şükretmeli ve kıymetini bilmelidir.
Zira "Sağlık, yüce Allah'ın Müslümanlıktan sonra kişiye vermiş olduğu en büyük nimetlerdendir. Davut Aleyhisselam bir sözünde; "Sağlık, gizli bir hazinedir. Bir saatlik üzüntü, insanı bir sene yaşamış gibi yıpratır. Dostlardan ayrı kalmak ise kişiyi hasta eder." der.
Sağlık, sağlıklı olanların başında bir taçtır. Hastalardan başkası onu göremez. 'Sağlık farkında olunmayan bir nimettir.' denmiştir.

Sağlığın Önemi

Peygamberimiz 'Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur.‘ buyurmuşlardır.

Gerçekte de bu hadisin anlamı düşünüldüğünde bir insanın isteyebileceği en önemli şeylerin burada ifade edildiği görülmektedir.
Bu yüzden dünyanın bütün nimetleri tabiri kullanılmıştır. Ayrıca 'iki nimet vardır ki insanlardan pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek zarar etmiştir. Biri sağlık, diğeri ise boş vakittir.‘ buyurmuşlardır.

Sağlığın aslında birçok kişide mükemmel anlamda bulunmadığını tüm açıklığıyla ifade eden Peygamberimiz, bir hadislerinde 'Emniyetli (korkusuz) yaşamak ve sağlıklı olmak iki büyük nimettir ki, insanlardan pek çoğu bu iki nimetten mahrumdur.‘ buyurmuşlardır.
Emniyetli ve bunun sonucu olarak korkusuz yaşamanın zorluğu günümüz şartlarında ortadadır. Ekonomik yetersizliğin her geçen gün yoğunlaştığı ülkemizde, fakir olanlar geçim korkusu ve zengin olanlar da hırsızlık korkusundan rahatlarını yitirmiştir.

Peygamberimiz yine bir hadislerinde 'Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah'a daha sevimlidir.‘ buyurmuşlardır.
Bu, sağlıklı olmanın gereklerini yerine getiren dikkatli ve nitelikli insanlar için söylenmiş bir hadistir. Doğumsal veya sonradan oluşmuş, insanın kendisinin elinde olmaksızın gelişen rahatsızlıklar için söylenmemiştir.
Bu tarz bir ifade evrensel gerçeklerle bağdaşırken, istisnai durumlar genellemenin dışındadır.
Bu ayrıcalığın ifadesini bulduğu diğer bir hadislerinde Peygamberimiz 'Allah kime hayır murat ederse ona musibet verir.' buyurmuşlardır.
Burada musibetten birçok anlam çıkarılabileceği gibi, bunların içinde hastalıklar ağırlıklı olarak kabul edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp