Zakkum

ZAKKUM AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Zakkumgiller familyasından; Akdeniz sahilleri boyunca hemen hemen her yerde yetişen; yurdumuzda Batı ve Güney Anadolu''da dere yataklarında bulunan bir bitkidir. Boyu 5 metre kadar uzar. Kış aylarında yapraklarını dökmez. Sık dallıdır. Çiçekleri pembedir. Meyveleri kapsül şeklindedir. Zehirlidir. Yapraklarında reçine,, glikoz, C vitamini ve oleandrin adında bir glikozit vardır. Kabukları ve tohumlarında da etkili maddeler vardır. Ev ilaçlarında kullanılmaması gerekir.

Faydaları: Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir. Bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşalt

ZAKKUM YAPRAĞI
Düzensiz kalp atışlarında, tansiyonu düşürür, yarı felçte, kötürüm olanı ayağa kaldırmada, kasıktan tırnağa kadar damar ağrılarını kesmek için, kalçalardaki yelleri gidermede, mafsal ağrılarında, balgam söktürücü olarak, kalbi kuvvetlendirici, idrar artırıcıdır, ödemde vücutta biriken suyu dışarı atar, az kullanıldığı takdirde kalbi kuvvetlendirir. Zakkum yaprakları sıkılır, suyu içilir, kasları güçlendirici, sık idrara çıkmayı azaltıcı olarak günde 1 adet yaprak yenilir (günde 1 adet yaprak yenilip bizzat denenmiştir), çok zehirli olduğundan doktor kontrolünde kullanılmalıdır, 1 gr kuru yaprak insanı öldürür.

Haricen: Allerjide; yaprağı kaynatılır, elde edilen su vücuda sürülür. 10 gr ufalanmış zakkum yaprağı 100 gr zeytinyağı içerisinde 1 hafta bekletilir, süzülür, vücut parazitlerine karşı (uyuz vs. gibi) kullanılır. Ağrı ve sızılarda çiçek ve yaprakları saf zeytinyağı içerisine konur, 14 gün bekletilir, ağrıyan yerlere sürülür.Diş ağrısında kurutulmuş zakkum yaprağından tırnak üstü kadar bir miktar ağrıyan dişin üzerinde bir müddet tutulur.Ağacının gövdesi toz halene getirilir, kaynatılır, ağrıyan yerlere sıcak-sıcak pansuman ve masaj yapılırsa ağrı ve sızıları giderir.Nasırda zakkum dalları kırılır sütü nasıra sürülür 1 hafta kadar devam edilir.


ZAKKUM AÇIKLAMA 2

Uçucu yağları içerir. Glikozitler içerir.
Arı ve akrep sokmalarında kullanılır,
Haricen kullanılınca eklem ağrılarını giderici etkisi vardır.

Kullanılışı: Daha çok dıştan kullanılır.

Dikkat: Zakkum çok zehirli bir bitkidir. Çok az miktardaki (1 gr) yaprağı insanda ciddi zehirlenmelere sebep olur.

Zakkumu doktor tavsiyesi olmadan asla kullanmamalıdır.


ZAKKUM AÇIKLAMA 3

Ortalama 3,5 metre uzunluğundaki bu bitki Akdeniz: iklim bölgelerinde yetişen park ve bahçe bitkisidir. Yaprak, çiçek ve gövdesinin kabuklarından yararlanılır. Zehirli bir bitkidir.

Özellikleri ve Yararları

- Vücuttaki haşerelerin öldürülmesi için kullanılır.

- Şu günlerde kanser tedavisi için üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.


ZAKKUM AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Nerium oleander

Almanca Adı: Oleander

Diğer isimleri: Zıkkım ağacı, Ahu ağacı, Zokum.

Bilinen Bileşimleri: Yapraklarında reçine tanen, glikoz, C vitamini ve oleandrin adında bir glikozit vardır.

Özellikleri: Akdeniz sahilleri boyunca yetişen zakkum çiçeği, zakkumgiller familyasındandır. Batı ve Güneydoğu Anadolu''da dere yataklarında bulunan bitkinin boyu, 5 metreye kadar uzayabilir. Sık dallı, çiçekleri pembe olan ağaç, kış aylarında yapraklarını dökmez, kapsül şeklindedir.

Önerilen Hastalıklar: Bol miktarda idrar söktürerek, vücutta biriken suyu boşaltır. Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir. Zehirli ve yoğun enerjili olan meyveleri itibariyle üzerinde incelenmesi gereken bir bitkidir.

Yan Etkileri: Zehirli olduğu için fazla miktarda kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp