Soya Fasulyesi

SOYA FASULYESİ AÇIKLAMA 1

Yıllık otsu bir tarım bitkisidir. Çiçekler sarı veya menekşe rengindedir. Besin değeri bakımından oldukça önemlidir.Tohumlar beyaz renkli ve küre şeklinde olup bir yanında siyah bir leke vardır. C vitamini ve protein bakımından zengindir.

Faydaları: Şeker hastaları için faydalıdır. Vücudun gelişimin sağlar. Kasları güçlendirir. Uyarıcıdır. Soya proteini esansiyel amino asitler ihtiva eter. Lif, demir, kalsiyum, fosfor magnezyum gibi minerallerin ve B vitaminlerinden thiamin, riboplavin, niacin ve folik asit kaynağıdır. Kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. Süt şekeri (laktoz) ihtiva etmez. Kollestrolü düşürür, kroner altek hastalıklarını önler, prostat ve göğüs kanseri riskini azaltır, osteoprozisi önlemekte faydalıdır. Menapoz dönemi sıkıntılarını azaltıcıdır.

SOYA YAĞI: Soya yağındaki yüksek protein kalitesi, buna bağlı olarak amino asit bileşimi, et ve yumurta ile kıyaslanabilir niteliktedir. Soya yağında doymamış yağ oranı yüksektir, kollestrol sıfırdır, soya yağı demir, B vitamini, kalsiyum ve çinko bakımından zengindir, süt şekeri (laktoz)ihtiva etmez.Kabızlığı gidermek için yatmadan evvel 1 kaşık soya yağı içilmelidir.Kan damarlarını güçlendirir, kalp krizi riskini azaltır, beyin kanamasını önler, kollestrol varsa giderir, sinir yorgunluğu, sürmenaj, beyin yorgunluğunu giderir, akciğer kanseri, memekanseri, üreme organlarındaki kanser riskini önler, kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller, dengeli beslenmeyi sağlar, hastalık sonrası hallerde (nekahat dönemi)faydalıdır,unutkanlık ve zihni dağınıklıkları gidermede çok faydalıdır kavrulup çerez olarak yenen soya fasulyesi gençlik, dinçlik, enerji ve güç verir, çok güzel ve besleyici bir çerez olur. Soyada choline maddesi vardır. Choline kollestrolü giderir. Karaciğerin yağlanmasını önler. Cinsi iktidarsızlıkta faydalıdır, ishali keser, kemiklerin gücünü korur.

Kullanılışı: Soya fasulyesi ılık suya ıslatılır, 1 gece bekletilir, süzüldükten sonra tavada kavrulup yenilir. Haşlanır, gıda olarak günde 1 fincan yenilir. Guatrı olanlar kullanmamalıdır.


SOYA FASULYESİ AÇIKLAMA 2

(GLYCINE MAX - GLYCINE SOJA)


Baklagiller (Fabaceae) familyasından, fasulyeye benzeyen bir yıllık otsu bitki ve bunun besin olarak yararlanılan tohumları. Anayurdu Asya''nın doğu kesimleri olduğu sanılan bu bitki yaklaşık 5 bin yıl öncesinden beri Çin''de yiyecek ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Bugün de dünyadaki en önemli besin kaynaklarından biridir. Baklagillerin içinde besin değeri en yüksek ve en kolay sindirilen ürünlerden biri olan soya, aynı zamanda zengin ve ucuz bir protein kaynağı olarak değerlidir. Soya tohumlarının yüzde 17''si yağ, yüzde 63''ü ise büyük bölümü proteinden oluşan katı maddedir.

Doğu Asya''da soyadan en çok soya sütü denen beyaz renkli bir sıvı karışımı ya da tofu denen peynirsi katı bir yiyecek hazırlanır. Ayrıca taneler çimlendirilerek filizleri sebze olarak yenir. Buğdayla birlikte mayalandırılarak da soya sosu denen koyu kahverengi, tuzlu bir sos hazırlanır. Soya sosu Doğu mutfağına özgü yemeklerin vazgeçilmez çeşnisidir. Soya bazen 2 m''ye kadar boylanabilen dallı ve dik gövdeli bir bitidir. Beyaz ya da morumsu lekeli çiçekleri kendi kendine döllenir.

Soyanın sarı, yeşil, kahverengi, siyah ya da iki renkli alacalı tohumları vardır. Toprak özellikleri açısından çok seçici olmayan, yani çeşitli toprak tiplerine kolaylıkla uyum sağlayabilen bu bitki en iyi ılıman iklimli yerlerde ve iyi akaçlanmış, verimli kumlu balçık topraklarda yetişir. Ürün don tehlikesi tümüyle geçtikten sonra dikilir.

Eylül ve ekim ayları arasında olgunlaşan soya elle ya da makineleri hasat edilir. Hasat genellikle bitki yapraklarını döktükten sonra yapılır. Çünkü bu süre içinde tohumlardaki nem oranı yüzde 13 dolayına düşer ve toplanan ürün çimlenme tehlikesi olmaksızın güvenli bir biçimde depolanır.

Çok eski çağlardan beri insan ve hayvan yiyeceği olarak kullanılan bu ürün teknolojik gelişmelerle birlikte çok çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin soya yağı, margarin ve et yemezler için peynir yapımında kullanılır. Sanayide boya, tutkal, gübre, muşamba, böcek ilacı ve yangın söndürücülerin bileşimine girer. Ayrıca soya unu, değerli bir protein kaynağı olduğu için, bebek mamaları gibi bazı gıda ürünlerine katılır ya da et ürünlerine benzer çeşitli ürünlere dönüştürülerek et yerine kullanılır.

Ulusal Kanser Enstitüsü''nün araştırmalarında kanser, kemik yoğunluğunun azalması ve menopoz sıkıntılarını önlemek için üzerinde çalışılmaktadır. 100 gr. çiğ (pişirilmemiş) soya fasulyesinin içerdiği besin değerleri şunlardır: 141 kalori, 14 gr. protein, 10.1 gr. karbonhidrat, O kolesterol, 17.3 gr. yağ (bunun %84''ü doymamış yağlardır), 1.4 gr. lif, 191 m gr. fosfor, 83 m gr. kalsiyum, 3 m gr. demir, 510 m gr. potasyum, 0.9 m gr. çinko, 660 LUA vitamini, 0.31 m gr. B1 vitamini, 0.13 m gr. B2 vitamini, 1.2 m gr. B3 vitamini, 54 mc gr. folik asit, 17 m gr. C vitamini ve 1.1 m gr. E vitamini. 1980''lerin başında dünyanın önde gelen soya üreticisi ABD olmuştur. Bunu Brezilya ve Çin izler. Türkiye''de son yıllarda gittikçe artan soya üretimi başlıca Adana yöresi ile Orta Karadeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır.


SOYA FASULYESİ AÇIKLAMA 3

Bitki:
Anadolu'' da ve çeşitli ülkelerde yetiştirilmektedir. Soya bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları büyük, 3 parçalı, kenarları düzgün ve tüylüdür. Gövde sıkı tüylüdür. Çiçekleri viole den beyaza kadar değişen renkler alır. Meyvesi kabukludur, içinde 1-4 adet sarı, beyaz veya koyu kahve tohum bulunur.

İlaç etkili kısmı: Tohumlarından elde edilen lesitin kullanılır. Bileşiminde; (3-sn-phosphatidyl)-colin, phosphatidylethanolarnin ve phosphatidylinosit bulunur.

Etkisi: Kandaki yağ miktarını azaltır.

Kullanıldığı yerler: Diyet tedbirlerinin tek başına yeterli olmadığı, kanda ki kolestrol seviyesinin çok yüksek olduğu durumda kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Yok

ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günde ortalama kullanım miktarı 3,5 gr (3-snphosphatidyl) cholin. (Lesitinin bileşiminde bulunan cholin oranına göre hesap edilir.)

Kullanım şekli: Biraz yoğurt veya su ile içilebilir.


SOYA FASULYESİ AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Soja Hispida.

Bitki: 1-1,5 metre boyunda, sarı renkli çiçekli, oval yapraklı bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Anavatanı Uzakdoğu ülkeleri olan soyafasulyesi, birçok değişik alanda kullanılabileceği anlaşıldıktan sonra, hemen hemen tüm dünyada yetiştirilmeye çalışılmış-tır. Ülkemizde Marmara ve Doğu Karadeniz bölgelerinde ekilmektedir.

Kullanılışı: Soya fasulyesinin olgunlaştıktan sonra tohumları yiyecek olarak kullanılır. Bunun haricinde soya ürünlerinden birçok sanayi alanında faydalanılır.

İçindeki Maddeler: Yağ, önemli miktarlarda protein, karbonhidratlar selüloz, azotlu ve azotsuz bileşikler içerir.

Tıbbi Etkiler: 801 miktarda protein içeren besleyici bir sebzedir.


SOYA FASULYESİ AÇIKLAMA 5

Hayatımızdaki Yeri:
Soya sosu hem sağlıklıdır, hem de bütün etlere yakışır. Soya sosundan, başka sosların hazırlanmasında da yararlanmak mümkündür. Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmasını yanında; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitamini kaynağıdır.

Yararları

a) Çok zengin bir protein kaynağıdır. Yüz gram soya ununda, ete oranla üç, balık ve peynire oranla da dört kat protein vardır.

b) Vücut için gerekli olan amino asitleri muhteşem bir şekilde dengeler.

c) Kolesterol seviyesinin düşürülmesinde, çok büyük rolü vardır.

d) Özellikle menopoz sonrasında kemiklerin güçlendirilmesinde çok yararlıdır.

e) Kızartma yağlarının çabuk yanıp kanserojen hale dönüşmesine karşı, çok önemli bir alternatiftir.

f) Soya yağının zor yanan bir yağ olduğunu bilen ülkelerde, kızartmalar, soya yağı ile yapılır.

g) Soya fasulyesi ve soya ürünleri, kolayca sindirilebilir; kolesterol içermez.

h) Soyada bulunan "genistein" adlı bir bileşenin, prostat tümör hücrelerinin büyümesini önlediği bildirilmektedir. Prostatlarında tümör teşhis edilen hastaların, bu konuyu doktorlarıyla görüşmelerinin, hastalığın bilinçli tedavisinde daha yararlı olacağı muhakkaktır .

Soya fasulyesinde, doğanın bir hediye si olan Lesitin (Lecithin) adlı bir madde de bulunmaktadır. Eczanelerde kapsüller halinde de satılan bu madde, şu yararları sağlar:

- Damar sertliği ve kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Damar tıkanıklığı riskini azaltır.

- Vücuttaki yağları eritme özelliği vardır. Vücuda giren yağların depolanmadan yok edilmesini sağlar. Bu nedenle kilo vermeye yardımcıdır.

- Beyin fonksiyonlarının sağlıklı ve doğru çalışmasına yardımcı olur. Güçlü bir beyin besleyicisidir.

- Kronik yorgunluk sendromuna ve zarar gören karaciğer hücrelerinin onarımına yardımcı olur.

- Yaşlanma etkilerini azaltır. Kolesterol seviyesini düşürür.

- Hayati organların ve damarların yağlanmasını engeller.

- Şeker hastalarında insülin ihtiyacını azaltır.

- Sivilce, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kıymetli bir maddedir. - Ciltteki sarı-kahverengi görünüm veren yağ depolanmalarının ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Kimlere Yaramaz: Bu kadar şifası olan bir bitkinin hiç kimseye zararlı olmayışı, onun değerini daha da artırmaktadır. Onun bu özelliği, hiç kuşku yok ki, bilinçsizce tüketilmesi şeklinde yorumlanmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp