Sultan Otu

Sultan otu (bingelkraut) ;Sütleğengiller famîlyasındandır. 10-50 cm boylarında, bir ya da çok yıllık, otsu bir bitkidir. Dişli kenarlı, açıkyeşjl, mızraksı yapraklar gövdeye karşılıklı dizilmişlerdir. Haziran-ekim aylarında yeşilimsi sarı salkım halinde çiçekler açar. iki gözlü kapsül halindeki meyveler kahverengidir.

Diğer Adları: Yer fesleğeni, Parten, Parşen, Köpek lahanası. Bitkiden mavi ya da menekşe rengi boyar madde elde edilir. Sultan otu Bitkisinin toprak üstü kısımları metilamin ve trimetilamin gibi saponinler içerdiği için zehirlidir.

Hayvanların zehirlenmesine yol açabilir. Özellikle atlar bu bitkiden fazla yerlerse bir hafta sonra kabızlık ve kanlı ishalle ortaya çıkan zehirlenme sonucunda ölebilirler. Zehir etkisi bitki kuruduğunda da geçmez.

Özellikleri: Sıcaklık ve kurulukta ılımlıdır.

Önerilen Hastalıklar: Sultan otu yaprağı ve çiçeği kaynatılıp, buharına oturulursa rahim şişliklerine iyi gelir. Gecikmiş olan adet kanamasını açarak, rahim hastalıklarını güvende tutar. Çiçek ve yaprakları gül yağı ile kaynatılıp, gözdeki şişlere lapa olarak uygulanırsa, göz şişlerini dağıtıp, ağrısını alır.

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp